Agenda Constructiilor
Vineri, 17 Ianuarie 2020
 
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - AIIR: Piata de instalatii sufera de lipsa de ingineri, desi salariile sunt foarte bune
AIIR: Piata de instalatii sufera de lipsa de ingineri, desi salariile sunt foarte bune
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 31 Oct 2018 08:02
Piata locala a instalatiilor pentru constructii se confrunta cu o lipsa acuta de ingineri specialisti, in contextul discrepantei majore intre cererea de forta de munca din domeniu si numarul mic de absolventi ingineri de instalatii, potrivit Prof.dr.ing. Sorin Burchiu, presedintele Asociatiei Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR) si Decan al Facultatii de Inginerie a Instalatiilor. 
"Aceasta «vanatoare de capete» intra si in mediul universitar, atragand studentii inca de pe bancile facultatii, in detrimentul (uneori) pregatirii universitare a acestora. Multi absolventi (in general cei cu pregatire buna si foarte buna) sunt angajati in societati care lucreaza in strainatate, marind si mai mult penuria de specialisti in domeniu", a precizat presedintele AIIR.
Fiind o profesie in care salariile sunt foarte bune, singura explicatie pentru care studentii nu aleg acest domeniu ar fi, astfel, lipsa promovarii profesiei de inginer de instalatii in randul elevilor de liceu.
"Solutiile la indemana pot fi «presarea» Ministerului Educatiei pentru acordarea locurilor de la buget in corelare cu cerintele pietei muncii si in contextul exprimarii in mass-media a acestei cereri (profesia de inginer de instalatii/ constructor fiind una dintre celei mai sigure si mai bine platite). Elevii din liceu au o lipsa acuta de informare sintetica si corecta asupra carierelor pe care pot sa le aleaga si, in acest context, oferta universitatilor straine devine interesanta, desi de multe ori sistemele profesionale si, implicit, pregatirea universitara sunt foarte diferite: in Romania (ca si in Franta si in Germania), diploma primita la absolvire este DIPLOMA de INGINER, care permite absolventului sa profeseze toata viata pe baza acesteia (aferent importantei acestei diplome, si pregatirea primita in universitate este in consecinta, adica intensa si de buna calitate). In alte tari (Marea Britanie, Italia, Portugalia, SUA, Canada etc.), sistemul profesional este de tip «pregatire continua de-a lungul intregii cariere». In acest caz, diploma primita la absolvire atesta «absolvirea studiilor universitare», fara a oferi dreptul de practica in profesie. Dreptul de practica este acordat de un organism de stat/ recunoscut de stat (Chartered Institution, Consiliul National, Ordinul Inginerilor etc., dupa caz), pe baza diplomei universitare, a dovezii de activitate practica si a unui examen substantial: dreptul de practica este acordat pentru perioade limitate, cu posibilitate de reinnoire periodica. In acest caz, pregatirea din universitate este mult mai redusa (aproximativ 50%) fata de ceea ce se realizeaza intr-o universitate care da dreptul de a profesa (pe baza diplomei). Fara a face apologia unuia sau a altuia dintre sisteme, tinerii nostri (si sfatuitorii lor) trebuie sa fie bine informati, sa cunoasca intregul context al problemei", a explicat Prof.dr.ing. Sorin Burchiu.
 
Piata instalatiilor o urmeaza indeaproape pe cea de constructii
Piata locala de instalatii se inscrie pe un trend crescator in aceasta perioada, in pofida scaderii statistice oficiale din sectorul constructiilor, datorita mai ales proiectelor rezidentiale si comerciale (retail, de birouri) demarate in anii trecuti si care au ajuns la faza de instalatii. Cel mai probabil, scaderea din acest an din domeniul constructiilor va fi ...

Pentru a continua lectura articolului in format complet
va rugam sa optati pentru
AUTENTIFICARE sau ABONARE STIRI

Va multumim! 

 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ACADghid_proiectareLUMION

Autentificare

Revista Agenda Constructiilor editia nr. 147 (Noiembrie-Decembrie 2019)
ROCKWOOL 196
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
Carpatcement 196

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere