CA SOMES vizeaza accesarea a 295 milioane de euro prin POS Mediu 2014-2020 |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 10 Sep 2013 11:54 |
Pentru perioada 2014-2020, Compania de Apa Somes (CAS), institutie avand ca actionar principal Consiliul Judetean Cluj, vizeaza accesarea de noi fonduri europene prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, lista de investitii in valoare de circa 295 milioane de euro - urmand a fi transmisa Autoritatii de Management responsabile. In prezent, reprezentantii CAS elaboreaza procedura de atribuire a serviciilor de consultanta pentru societatea care va intocmi aplicatia. In primele sase luni ale anului in curs, operatorul a realizat o cifra de afaceri de 73 milioane de lei, pentru intregul exercitiu financiar fiind estimate venituri totale de 158,85 milioane de lei, in crestere cu 4,3% fata de nivelul de 142,7 milioane de lei raportat pentru 2012.
- Cum caracterizati reteaua locala de instalatii de alimentare cu apa/canalizare?
- In calitate de operator regional pentru judetele Cluj si Salaj, CAS deserveste, in prezent, opt municipii si orase si peste 150 de localitati rurale. Infrastructura din municipiul Cluj-Napoca a beneficiat de reabilitare si extindere in cadrul a trei programe majore (MUDP - etapa a II-a, ISPA si POS Mediu - etapa I), orasul fiind modernizat aproape integral. Infrastructura din celelalte municipii si orase preluate odata cu regionalizarea (la jumatatea anului 2006) era intr-o stare dezastruoasa. In numai un an s-au remediat disfunctionalitatile urgente prin SAMTID, iar prin POS Mediu I s-a reusit si in cazul acestora extinderea si reabilitarea celei mai mari parti a infrastructurii. Lista de investitii prioritare pentru etapa a II-a a POS Mediu (2014-2020) are o valoare de circa 295 milioane de euro necesare respectarii conditiilor stipulate in Capitolul de Mediu al Tratatului de Aderare.
- Ce proiecte aveti in derulare?
- Principalul program de investitii aflat in derulare este POS I Cluj-Salaj, implementat in perioada 2008-2015 si intitulat "Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata in judetele Cluj/Salaj", in valoare de 196,9 milioane de euro. Proiectul este cofinantat de Uniunea Europeana printr-o contributie nerambursabila de 74%, de Guvernul Romaniei cu 11,3%, de autoritatile locale din aria proiectului cu 1,9%, diferenta de 12,8% fiind obtinuta de CAS prin credit bancar. Programul presupune extinderea si reabilitarea retelelor de apa si canalizare si a facilitatilor conexe (statii de pompare a apei potabile si a celei uzate, aductiuni, rezervoare) din cele opt localitati urbane deservite, inclusiv prelungirea (construirea) aductiunii existente Gilau - Gherla, pana la Dej (21 km), modernizarea unei statii de tratare (Varsolt-Salaj) si a surselor subterane de apa din Jibou, Cehu Silvaniei si Huedin, precum si a tuturor celor opt statii de epurare urbane din aria deservita. Din cele 15 contracte de lucrari componente ale proiectului POS I, unul este in procedura de atribuire, altul se afla in lucru (avand termen de finalizare in 2015), celelalte 13 fiind definitivate.
- Care sunt principalele probleme cu care va confruntati?
- O parte din locuitorii zonelor urbane si rurale unde s-au infiintat retele publice noi prin programe de investitii nu se branseaza/ racordeaza la utilitati, continuand sa foloseasca surse proprii cu o calitate indoielnica a apei sau fose septice, multe fiind amenajate rudimentar, fara respectarea normativelor. De asemenea, o parte din retelele rurale nou-infiintate de catre autoritatile locale, in absenta unui aviz din partea operatorului care urmeaza sa supervizeze operarea lor, sunt necorespunzatoare tehnic.
|