Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii de apa & sisteme HVAC - CALOR: Perspective relativ pesimiste, intr-un context global tot mai complicat
CALOR: Perspective relativ pesimiste, intr-un context global tot mai complicat
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 27 Mar 2024 06:25
Piata instalatiilor de constructii a scazut in anul 2023 fata de nivelul din 2022, in medie, cu aproximativ 25%, fara a include ajustarea datorata inflatiei, conform unei evaluari realizate de Bogdan Popescu, directorul general al companiei CALOR, distribuitor de echipamente de incalzire, climatizare, aer conditionat, solutii pentru alimentari cu apa, sanitare, piscine si instalatii. Scaderea este generata in special de reducerea cererii provenite din sectorul imobiliar, foarte multe proiecte fiind blocate sau amanate. In acest context, cifra de afaceri a companiei CALOR in anul 2023 a inregistrat o scadere cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2022, in conditiile in care cheltuielile au crescut foarte mult.
CALOR este o societate cu capital integral romanesc, fondata in anul 1991 de catre inginerul Octav Popescu, sef de promotie si cadru didactic la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti-Facultatea de Instalatii si tatal lui Bogdan Popescu. Societatea se afla deja la a doua generatie si se pregateste a fi preluata de a treia generatie.
Interviu cu Bogdan Popescu, directorul general al companiei CALOR.

- Cum a evoluat piata de instalatii de incalzire, climatizare, ventilare si alte echipamente specifice in anul 2023 si care sunt previziunile pentru 2024-2025?
- Piata instalatiilor de constructii a scazut in anul 2023 fata de nivelul din 2022, in medie, cu aproximativ 25%, conform aprecierilor noastre, procent care nu include ajustarea datorata inflatiei. Scaderea este cauzata, in opinia noastra, in principal de atitudinea de expectativa adoptata de majoritatea dezvoltatorilor imobiliari, care au oprit noi proiecte sau le-au amanat pe cele aflate in curs, ca urmare a reducerii finantarii altor investitii in proiecte imobiliare din fonduri publice, precum si persoanelor fizice care construiesc din ce in ce mai putin, avand resurse limitate.
Din informatiile pe care noi le-am primit, cererile de autorizatii noi de construire au fost, in anul 2023, si sunt, si in prezent, cu peste 50% mai putine fata de anul 2022, suprafetele construibile din autorizatiile noi sunt mult mai mici, iar tranzactiile notariale de imobile s-au redus si acestea semnificativ.
In interviul de acum un an precizam ca era de asteptat ca, in perioada 2023-2025, in contextul cresterii preturilor echipamentelor pentru constructii sa scada cererea, intrucat din ce in ce mai putine persoane si societati isi mai pot permite investitii in constructii in conditiile in care veniturile sunt inferioare inflatiei continue.
 
 
Piata constructiilor si, respectiv, cea a instalatiilor pentru constructii sunt printre primele piete afectate intr-o perioada de criza. Piramida nevoilor ne arata ca oamenii renunta sau isi reduc costurile pentru hrana si produsele de prima necesitate in ultimul rand, renuntand, insa, in primul rand la constructiile noi si produsele de lux.
Inflatia din Romania (inclusiv Zona Euro) ramane, din pacate, la un nivel ridicat in comparatie cu anii de stabilitate din perioada anterioara pandemiei, aceasta realitate avand mai multe efecte negative:
• creeaza instabilitate in mediul de afaceri;
• afecteaza economiile de-o viata ale populatiei;
• reduce drastic creditarea, deoarece o inflatie ridicata implica dobanzi mai mari;
• la procente mari poate conduce inclusiv la instabilitate politica/ conflicte armate cu consecinte dramatice, asa cum istoria ne demonstreaza.
Amintim, in sustinerea celor mai sus precizate: criza economica aferenta Primului Razboi Mondial, criza economica dintre anii 1929-1937 care a precedat al Doilea Razboi Mondial, criza economica CAER din anii 1980, care a fost cauza dezmembrarii URSS si a Pactului de la Varsovia etc. 

- Ce impact au inflatia si conflictele armate (din Ucraina, Israel) asupra economiei, mediului de afaceri si, implicit, activitatii de constructii/ instalatii?
- In ultimii ani, inflatia a facut ca puterea de cumparare sa scada foarte mult, iar dobanzile afecteaza investitiile. In primavara anului trecut mentionam, cu privire la previziuni, ca trebuie avute in vedere crizele suprapuse existente in anul 2023 cu potential de extindere (criza economica, criza sociala, criza sanitara, criza geopolitica, criza climatica etc.). Fata de situatia din martie 2023, pe care am analizat-o prin prisma informatiilor de care dispuneam si conform puterii noastre de intelegere, in martie 2024 situatia geopolitica s-a complicat, in sens negativ.
Pe langa conflictele armate din Ucraina si Siria existente in anul 2023, s-au incalzit si numeroase alte conflicte inghetate din alte parti ale globului. Conflictele armate existente in anul 2024 din Ucraina, Israel/ Fasia Gaza, Liban, Yemen, Siria etc. conduc catre o viziune pesimista, la acest moment, pentru mediul de afaceri global, european si, desigur, romanesc.
Piata in Romania va evolua, cel mai probabil, tot cam asa cum va evolua cea europeana, in care este profund integrata. Piata europeana depinde, de asemenea, de cea globala si, respectiv, de modul in care tarile democratice din Vest vor reusi sa isi mentina hegemonia si puterea intr-o lume dinamica, lume care, pe zi ce trece, devine una multipolara, cu Puterea in miscare (conform analistului Alvin Tofler). 
 
 
Costurile vietii in Romania cresc de la un an la altul, apropiindu-se de cele din Europa de Vest, unde, insa, veniturile sunt inca mult superioare celor de la noi din tara. Pe de alta parte, salariile mari din Europa de Vest, comparate cu cele din restul lumii (Sudul Global/ BRICS), se reduc, treptat, in termeni reali, deoarece nu mai pot fi sustinute economic. 
Situatia pietei din Romania trebuie privita in context global, geopolitic, la nivel macroeconomic. In momentul in care tara noastra s-a aliniat total politic, economic si militar Occidentului Colectiv (perioada 2004-2007), tarile din G7, alaturi de aliatii NATO/ UE/ etc. realizau, daca nu ma insel, peste 60% din economia mondiala. Conform unor informatii preluate din diverse studii, ponderea in economia mondiala a Occidentului Colectiv a scazut, in anii 2022-2023, la aproximativ 40%.
In schimb, economiile Chinei, Indiei, Braziliei, Indoneziei, dar si ale mulor tari africane/ sud-americane etc. au crescut constant, exponential, in ultimii 20 de ani. In ipoteza in care aceasta tendinta globala pe care noi am preluat-o din mai multe surse este reala, respectiv, daca in deceniile care vor urma se va mentine o tendinta asemanatoare celei expuse mai sus, atunci situatia viitoare va fi si mai rea pentru mediul nostru economic, la nivel macro, pe termen lung.
Politicienii si conducatorii romani/ europeni sunt pe deplin responsabili, deoarece doar acestia detin puterea si doar solutiile lor pot sa conduca societatea, in ansamblul acesteia, la dezvoltare sau la subdezvoltare.

- Cum vedeti dezvoltarea Romaniei, pe termen scurt si mediu, in acest context global?
- Romania se confrunta, pe langa problemele mai sus mentionate, si cu o emigrare masiva in ultimii 30 de ani, care a condus la situatia halucinanta ca, in ultimii ani, sa se nasca mai multi copii romani in Diaspora decat in Romania. Cei care au emigrat si care emigreaza in continuare sunt tineri autohtoni, cu o cultura omogena, cu putere de munca, persoane calificate, cu multe valori si educatie academica.
Opinez ca toate companiile se confrunta cu deficit de personal calificat. Este foarte greu, sau chiar imposibil as putea zice, sa mai gasim pe piata fortei de munca persoane calificate sau ingineri capabili. Noi am pierdut foarte multi oameni educati, de valoare, care au plecat din compania CALOR in special in strainatate si nu am mai reusit sa ii inlocuim.
In ultimii ani observam fenomenul de imigratie in Romania in marea majoritate cu persoane necalificate din Afganistan, Pakistan, Nepal, Bangladesh, India, Filipine, Vietnam, Gambia, Republica Centrafricana etc., imigratie prin intermediul careia unii antreprenori si statul roman incearca sa inlocuiasca deficitul grav de forta de munca cu care se confrunta. 
 
 
Imigrantii eterogeni incep deja sa formeze, impreuna cu familiile acestora, noi nuclee de populatie alogena in Romania si urmeaza sa inlocuiasca, treptat, romanii in urmatoarele generatii, fenomen logic si natural, daca aceasta tendinta se va permanentiza, asa cum s-a intamplat si in alte tari sau regiuni.
Piata europeana, in aceste momente, se confrunta, totodata, cu materii prime si energie mai scumpe, din cauza faptului ca materiile prime si energia importate anterior la costuri mai reduse din Federatia Rusa nu mai sunt disponibile, din cauze politice. In plus, conflictul din Yemen face ca multe vapoare sa ocoleasca, in prezent, Canalul Suez, costurile de transport crescand exponential in aceste cazuri. Aceasta realitate a condus la produse finite mai scumpe fabricate in Europa, respectiv mai putin competitive in comparatie cu produsele similare fabricate in alte tari care beneficiaza de energie/ materii prime ieftine, precum China, Turcia, Brazilia, India etc.
In aceasta situatie economia vest-europeana a inceput sa se dezindustrializeze in acelasi mod in care s-a dezindustrializat economia est-europeana in anii de dupa caderea comunismului. In concluzie, previziunile pentru anii 2024-2025 nu pot fi optimiste intr-un astfel de mediu economic ostil pentru piata din Uniunea Europeana si Romania. 

- Cum credeti ca va evolua piata de instalatii HVAC, ca oferta, in contextul scumpirii energiei? Ce produse ar fi recomandate in noul context (energie mai scumpa, exigente de emisii reduse etc.)?
- In contextul scumpirii energiei, asa cum am aratat anterior, piata in general va avea de suferit la nivel macroeconomic. Desigur, ca vor exista si exceptii, ca la orice regula, respectiv companii care vor gasi anumite nise pe care le vor specula.
Expresia plastica care revine la moda - "imbogatitii de dupa razboi" - se poate aplica inclusiv putinelor companii care vor realiza cresteri de afaceri intr-un mediu ostil, in care majoritatea firmelor vor avea de suferit.
Nu vom face aici referire la furnizorii de energie care au scumpit curentul/ gazele in mod nejustificat, realizand profituri uriase pe baza saracirii populatiei si afectarii unor companii producatoare mari consumatoare de energie, deoarece noi nu activam in acest domeniu.
Compania noastra este importator si distribuitor de echipamente pentru incalzire, ventilare, aer conditionat, piscine, alimentari cu apa etc., iar pentru clientii nostri este important ca produsele sa fie si economice in exploatare, nu numai de calitate. Acesta este domeniul nostru de activitate, la care ne vom referi mai departe.
Ca directii de dezvoltare pentru societati comerciale de profil, conform directivelor europene actuale, compania CALOR a incercat si incearca sa puna, de asemenea, accent pe echipamentele promovate de catre UE, precum pompele de caldura, panourile solare fotovoltaice etc. Aceste produse fac parte din portofoliul nostru.
Observam, insa, in ultima perioada, o scadere a interesului clientilor pentru pompele de caldura/ sisteme fotovoltaice, in pofida promovarii acestora pe toate canalele posibile. Multe companii, inclusiv CALOR, au stocuri mari la aceste produse si vanzari mult sub cele estimate, ceea ce pune o presiune suplimentara pentru importatori/ distribuitori.
 
 
Sezonul hibernal 2023-2024 a fost din nou foarte bland, asa cum a fost in Europa si iarna din perioada 2022-2023, ceea ce nu a pus presiune pe rezervele de gaze naturale, in conditiile in care Europa de Vest renunta treptat sau a renuntat deja la gazul rusesc.
Pentru energia electrica, credem cu tarie ca, fiind obligatorie construirea unor centrale nucleare care produc curent electric mult mai ieftin in comparatie cu energia generata de sistemele fotovoltaice sau sistemele eoliene, la acestea din urma se va renunta, treptat. Cand nu exista soare si vant trebuie sa existe, insa, curent, motiv pentru care Romania ar trebui, cat mai repede cu putinta, sa isi dezvolte instalatiile alternative de producere a curentului electric. 
Pompele de caldura pot realiza incalzirea cladirilor in locul centralelor termice uzuale. Este nevoie, insa, ca unitatile terminale interioare (radiatoarele, ventiloconvectoarele etc.) sa fie redimensionate in multe cazuri, deoarece pompele de caldura functioneaza cu agent termic ce are temperaturi mai scazute decat apa calda furnizata de cazane.
Reiteram ca pompele de caldura consuma, insa, curent electric in loc de gaz metan, motiv pentru care este fiabila folosirea la scara larga a acestora in Romania doar daca sistemul energetic poate livra/ transporta o cantitate de energie electrica comparabila cu cererea, care va creste odata cu instalarea unor sisteme mari consumatoare de energie electrica.

- Care sunt premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC in perioada urmatoare?
- Pompele de caldura si sistemele fotovoltaice sunt echipamente scumpe, iar rentabilitatea lor este conditionata de subventii. Turbinele eoliene, respectiv panourile fotovoltaice, produc o energie electrica care in timp nu se amortizeaza, conform mai multor studii, daca pretul aferent investitiei initiale a echipamentelor nu este subventionat, macar partial. Panourile fotovoltaice au o durata medie de viata limitata in timp, de circa 15 ani, perioada in care eficienta acestora scade treptat. 
In opinia noastra, unii vanzatori si instalatori de sisteme fotovoltaice prezinta scenarii maximale si indica o amortizare pana la 10 ani, chiar fara subventii, luand in calcul, insa, coeficienti nerealisti si contand pe mai mult soare decat este in zonele analizate din Romania.
Programul Casa Verde a fost blocat in cea mai mare parte a anului trecut, aparent pe fondul unor motive juridice, daca imi amintesc exact, motivul fiind ca o singura societate comerciala a sustinut ca ar fi fost abuziv respinsa de ANRE ca firma autorizata pentru montaj. Unii analisti au opinat ca programul Casa Verde a fost blocat, de fapt, din cauza unor cauze financiare/ bugetare, motivatiile juridice constituind doar un pretext.
Din pacate, observam ca statul roman, ca de altfel si alte tari, nu are insa suficienti bani pentru subventii consistente, actualmente fiind necesare cheltuieli urgente publice sporite neprevazute anterior in alte domenii, ca de exemplu cheltuielile cu inarmarea.
Exista promisiuni ca programul Casa Verde se va relua, ca nu se va mai suspenda, ca platile nu vor mai intarzia etc. In ipoteza in care aceste promisiuni vor fi respectate, exista premisele unei dezvoltari in aceasta directie. Nu putem insa prevedea programele publice pentru sisteme de energie regenerabila, deoarece este mediul acesta de afaceri este complet imprevizibil.
Investitiile initiale pe care trebuie sa le faca o persoana fizica sau o companie in sistemele ecologice promovate de Uniunea Europeana sunt foarte costisitoare, pe de-o parte, iar pe de alta parte, calculele tehnico-economice in ceea ce priveste amortizarea investitiei nu sunt, din pacate, de cele mai multe ori asa cum sunt prezentate in campaniile publicitare de marketing.
Societatea CALOR are in portofoliu aproape toate sistemele, motiv pentru care incercam sa fim echidistanti si impartiali, prezentand o opinie independenta.
Revenind la o viziune putin mai optimista, opinam ca premisele dezvoltarii pietei locale de HVAC sunt reprezentate, in principal, de fondurile europene nerambursabile, de PNRR, de catre proiectele marilor dezvoltatori, respectiv inclusiv de investitiile sustinute de statul roman, amintite mai sus. Piata de inlocuiri reprezinta aproximativ 20% din piata totala, motiv pentru care dezvoltarea se poate realiza doar daca sunt edificate constructii noi.

- Care considerati ca ar fi solutia optima pentru incalzire, mai ales in orasele mari, unde aceasta se realizeaza preponderent centralizat?
- Debransarea populatiei de la sistemele centralizate o vedem ca pe un lucru bun, deoarece transportul gazului este mult mai ieftin decat cel al apei calde. Ca specialisti in domeniu, precizam ca centralele de bloc polueaza mult mai putin decat centralele individuale murale, de apartament. Pentru poluarea minima a mediului este mai indicat sa avem o singura centrala termica de bloc pe gaze, decat zeci sau sute de minicentrale termice. Conform unor studii de specialitate, pe planeta Terra ar mai exista resurse de gaz si petrol pentru urmatorii 30 - 50 de ani. Atat timp cat aceste resurse vor exista, ele vor fi consumate.

- Cum vedeti implementarea planului Green Deal in Romania si ce provocari aduce acesta?
- In legatura cu poluarea si cu noxele, legat de obiectivele ambitioase ale Uniunii Europene, am dori sa ne expunem propria pozitie. Reducerile de noxe sunt desigur de dorit si planurile ambitioase propuse spre o tranzitie la o economie verde (Green Deal) sunt foarte frumos prezentate la nivel de propaganda. Trebuie precizat, insa, de la bun inceput, ca reducerea la zero a emisiilor de carbon ar aduce omenirea inapoi spre Epoca de Piatra, in conditiile tehnologiilor actuale care nu pot compensa consumul hidrocaburilor.
Daca insa doar Uniunea Europeana isi va reduce emisiile de carbon, iar alte tari nu numai ca nu le vor reduce, dar poate chiar le vor mari, atunci vom avea aceleasi consecinte pentru clima de pe Terra. In schimb, economia europeana s-ar putea sinucide intr-un asemenea scenariu posibil. Exista diverse informari ca poluarea unor tari precum China, Rusia, Brazilia, India, Indonezia, Vietnam etc. a crescut, aceste tari producand si exportand bunuri la preturi mai avantajoase, deoarece producatorii din aceste tari, pe de-o parte, nu trebuie sa se supuna acelorasi reguli stricte de mediu precum companiile din UE, iar pe de alta parte, beneficiaza de energie/ materii prime mai ieftine. Ca sa explicam mai pe intelesul tuturor, este exact aceeasi situatie cu cerealele, carnea etc., care sunt produse in Ucraina la preturi mult mai mici decat in Uniunea Europeana, deoarece nu respecta aceleasi standarde.
Programele publice prin care se propun izolarea locuintelor cu polistiren, montarea de termopane, instalarea unor sisteme cu randamente ridicate, reducerea temperaturii in case pe timpul sezonului friguros pot conduce la o reducere de maxim 30% a consumului, in opinia noastra. Eficientizarea energetica a cladirilor este, evident, un lucru foarte bun, deoarece o astfel de investitie se amortizeaza relativ rapid, avand in vedere costurile din ce in ce mai mari ale energiei. 
Poluarea in marile orase din Romania este produsa, in cea mai mare proportie, de trafic si de sistemele de incalzire. Trebuie sa recunoastem ca tara noastra este aproape complet dezindustrializata si nu mai avem mari poluatori, deoarece nu mai avem nici mari producatori. Reduceri de peste 30% ale consumului energetic pot fi realizate doar daca se va ajunge la taieri si interdictii, precum cei mai in varsta isi amintesc de perioada finala a regimului Ceausescu din anii 1984-1989. Opinia noastra este ca o reducere la 50%-70% a consumului de hidrocarburi este imposibila, in opinia noastra, in conditiile mentinerii aceluiasi nivel de trai si aceluiasi confort pentru europeni/ romani.
In privinta poluarii din trafic, de exemplu in Bucuresti si pe Valea Prahovei solutia care sta la indemana politicienilor este sa asigure fonduri pentru realizare investitiilor necesare in infrastructura. Este necesar sa se construiasca drumuri, pasaje etc. Politicienii trebuie sa gaseasca solutiile, nu sa fie pasivi in aceleasi constatari, pentru ca deja au trecut 34 de ani si Romania nu s-a dezvoltat asa cum ar fi trebuit in aceasta directie.
In alta ordine de idei, in timp ce in zona noastra energia s-a scumpit, in zonele din Sudul Global energia s-a ieftinit, ori s-a mentinut la nivele anterioare, ceea ce pune presiune pe economiile europene. Ca om de afaceri, imi este evident ca Romania si, in general, tarile din Europa de Vest, prin politicienii care le conduc, trebuie sa gaseasca solutii de a avea energie si materii prime ieftine, respectiv standarde care sa poata fi respectate, standarde comparabile cu cele ale altor tari producatoare concurente, daca se doreste ca europenii sa isi mentina acelasi nivel de trai si aceeasi industrie si in viitor. 
Una din problemele cu care se confrunta emisfera vestica democratica este ca aceasta dispune de resurse limitate energetice, in timp ce nivelul de trai al Chinei, Indiei, Indoneziei, Braziliei etc. creste, respectiv consumul acestora energetic si de materii prime creste la randul lui.
Istoria ne-a invatat ca atunci cand resursele nu mai sunt suficiente, conflictele armate sunt inevitabile.
Lumea pare ca s-a impartit, in acest moment, in doua mari tabere, respectiv intre Occidentul Colectiv versus Sudul Global/Tarile in curs de dezvoltare. La acest moment constatam, din pacate, o diferenta din ce in ce mai mare intre asteptarile celor doua blocuri pentru hegemonie, ceea ce ne ingrijoreaza si ne aminteste istoric de situatiile premergatoare primelor doua conflagratii mondiale.
Din discutiile cu partenerii, nostri aceste temeri ne arata ca nu exista, in acest moment, un climat investitional optimist. In aceste conditii instabile, mai sus prezentate, marii investitori nu se mai angajeaza decomandata in mari proiecte.
Noi speram insa ca Marile Puteri sunt conduse de persoane responsabile pentru viitorul omenirii si ca marii conducatori politici vor ajunge, intr-un final, la un consens in cadrul Ligii Natiunilor/ Societatii Natiunilor/ ONU, pentru ca la acest moment Timpul Nu mai are Rabdare.
In ipoteza optimista in care climatul de pace mondial se va reinstaura pe baza unor solutii negociate, ramane problema societatii occidentale de a isi pastra hegemonia, deoarece doar astfel se poate pastra nivelul de trai al Vestului Colectiv.

- Cum au evoluat afacerile companiei Calor in 2023, in acest context complex, si ce estimari aveti privind businessul, in perioada urmatoare?
- Asa cum am aratat mai sus, nu sunt motive de optimism exagerat pentru anul 2024 avand in vedere situatia globala si piata in care activam. O estimare optimista si realista in acelasi timp, avand in vedere situatia existenta, ar fi sa reusim sa ne mentinem cifra de afaceri si profitul la nivelul anilor anteriori, deoarece nu vedem loc de cresteri semnificative.
Nivelul cifrei de afaceri a companiei CALOR in anul 2023 a inregistrat o scadere cu aproximativ 20% fata de nivelul anului 2022, in conditiile in care cheltuielile au crescut foarte mult. Societatea noastra, la fel ca majoritatea celorlalte companii importante cu capital romanesc, vor inregistra, in principiu, aceleasi fluctuatii si se vor inscrie in media economica nationala. Plastic exprimat, daca apa scade in port, nivelul apei va determina reducerea nivelului pentru toate vapoarele care sunt ancorate in acel port, ca regula generala. Aceasta nu insemna ca nu vor exista si exceptii de la regula, ca de exemplu barcutele care vor fi scoase pe mal, adica cele care vor avea un nivel superior.
CALOR este o societate cu capital integral romanesc, fondata in anul 1991 de catre tatal meu, ing. Octav Popescu, sef de promotie si cadru didactic la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti - Facultatea de Instalatii. Compania se afla deja la a doua generatie si am dori sa continue cu a treia generatie, care se pregateste sa preia stafeta, respectiv tot asa mai departe.
Foarte importanta pentru evolutia afacerii noastre va fi desigur si legislatia romaneasca. In prezent, cateva companiile multinationale concurente detin, in opinia noastra, peste 60% din piata HVAC din Romania, inclusiv datorita faptului ca acestea se optimizeaza fiscal, acceseaza facil ajutoare de stat, fonduri nerambursabile etc. Concurenta intre societatile mici si mijlocii cu capital romanesc si lanturile multinationale o apreciem, astfel, ca fiind profund neloiala.
Politicienii care conduc Statul Roman au date statistice mult mai exacte decat noi, care indica cifrele de afaceri si profiturile/ impozitele platite de catre companiile cu capital romanesc/ strain, proportia capitalului strain/ romanesc in afacerile din tara noastra, datele nivelului macro-economic etc. Masurile pentru protejarea capitalului romanesc si pentru un mediu de afaceri loial se lasa asteptate sau, in cel mai bun caz, sunt foarte timide. Societatile cu capital romanesc inregistreaza un recul an de an in dauna capitalului strain, asa cum indica mai multi economisti de renume (de exemplu ec. Ilie Serbanescu).

- Care sunt proiectele de referinta realizate de dvs.?
- Sunt mai multe lucrari la care am livrat produse importate direct de catre compania CALOR. De exemplu, am comercializat generatoare de aer cald pentru Carrefour, am livrat schimbatoare de caldura pentru Nuclearelectrica, ventilatoare pentru Soceram etc. De asemenea, am comercializat produse variate pentru clienti persoane fizice sau diverse institutii de stat.
Produsele pe care societatea noastra le comercializeaza sunt in principal: centralele termice pe gaze/combustibil lichi/ solid, schimbatoarele de caldura, vasele/ rezervoarele de apa, pompele de apa, cazanele, arzatoarele pe gaze/ combustibil lichid/mixte, vasele de expansiune, boilerele, aerotermele, convectoarele pe gaze/ curent, electrovalvele de gaze, detectoarele de gaze, filtrele/ regulatoarele de gaze, sobele, chillerele, pompele de caldura, ventiloconvectoarele, centralele de tratare ale aerului, roof-top-urile, dulapurile de climatizare, turnurile de racire, dezumidificatoarele, cazanele de abur, oalele de condens, cazanele de ulei diatermic, cazanele de apa supraincalzita, statiile de dedurizare, filtrele de apa, armatur etc.

- Ce obiective aveti in acest an (extindere a activitatii, produse noi, investitii etc.)?
- Pentru acest an nu avem programate investitii majore, din cauza situatiei prezentate pe larg mai sus. Opinam ca este mai indicat sa asteptam, sa observam cum evolueaza situatia geopolitica si sa radiografiem mai intai cum va fi afectata piata pe care activam noi.
Este de la sine inteles ca intr-o perioada de criza economica este foarte greu sa ne imaginam cum putem sa ne dezvoltam intr-o piata unde majoritatea concurentilor isi reduc activitatea, sau altii chiar intra in insolventa ori faliment.
Pe termen scurt, ne propunem, minimal, sa reusim sa ne mentinem cota de piata, respectiv sa vindem cu adaosuri comerciale rezonabile, care sa ne permita plata stipendiilor tuturor salariatilor CALOR, plata cheltuielilor de operare in crestere an de an, respectiv mentinerea unui nivel de profit minimal ce urmeaza sa asigure stabilitatea si competitivitatea companiei.
Ne propunem realizarea unor campanii si a lichidarii unor stocuri care s-au adunat in timp, chiar daca aceasta va implica vanzarea sub pretul de achizitie aferente unor produse noi, dar uzate moral deoarece au stat in depozit ani si ani.
Ne dorim, in primul rand, ca familiile tuturor celor care activeaza in cadrul companiei CALOR sa isi pastreze puterea de cumparare tinand cont de inflatia care nu a scazut, conform estimarilor publice, respectiv sa ne mentinem standardul de viata cel putin la acelasi nivel ca in anii anteriori.
In alta ordine de idei, mentionam ca desi pentru unii poate parea paradoxal, la nivelul companiilor mici implicate in servicii HVAC de instalatii (muncitori, tehnicieni, manopera etc.) piata se pare ca nu a fost afectata in aceeasi masura precum au fost cele din comert. Din contra, avem informatii ca salariile instalatorilor cresc intr-un ritm ametitor, fiind o penurie pe piata muncii de instalatori calificati, ca de altfel si o lipsa de personal cu studii superioare.
In trecut compania CALOR a activat si in domeniile de proiectare si executie, pe langa import si service, dar, din cauza plecarii a numerosi salariati in strainatate, mult mai bine remunerati pentru aceeasi munca prestata, am fost nevoiti sa renuntam la aceasta divizie si, de asemenea, ne-am restrans activitatea pe piata comerciala.
Incercam ca extinderea activitatii societatii CALOR pe partea de energie regenerabila sa ne aduca o prezenta si pe aceasta piata extrem de concurentiala, dinamica, cu adaosuri comerciale reduse, alaturi de produsele noastre traditionale, pe care le comercializam din anul 1991. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
VEGO
GEWISS
EURO BUILD
ELECTROGRUP
konsent
quadratum
DRS
AED
leviatan
CDS
concelex
MAKITA
BogArt
noark
rigips
Acvatot 2019
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
EDIT-Structural
Ubitech
SSAB
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<