TERAPLAST: Investitiile publice, cea mai eficienta “arma” economica in lupta cu criza |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Elena Icleanu 23 Mar 2020 06:44 |
Inca de la criza din 1929, exista o singura “arma” economica pe care statele o pot folosi si care garanteaza succesul interventiei: investitiile publice, spune Alexandru Stanean, CEO al grupului TeraPlast, cel mai mare producator roman de sisteme pentru constructii si instalatii.
Spre deosebire de crizele anterioare, sectorul constructiilor are capacitatea, de aceasta data, de a sprijini economia tarii si de a da de lucru oamenilor.
"Este momentul sa acceleram realizarea a ceea ce nu s-a facut pana acum: drumuri, autostrazi, retele de apa, canal si gaz. Nu ar fi pacat sa trebuiasca sa platim ajutoare de somaj, somaj tehnic sau alte forme de ajutoare sociale in conditiile in care putem da de lucru oamenilor? Anul trecut tot sectorul constructiilor s-a plans de lipsa de personal si multi dintre clientii nostri au adus muncitori din Asia. Constructorii pot sa absoarba forta de munca suplimentara, insa trebuie sa existe lucrari care, totodata, sa fie si platite. Noi, spre exemplu, avem clienti care ne-au semnalat ca statul nu a decontat o serie de lucrari de infrastructura realizate in primele doua luni. Asadar, riscam ca, in pofida disponibilitatii de a lucra, companiile din constructii sa nu aiba toate resursele necesare respectarii angajamentelor si desfasurarii activitatii", subliniaza Alexandru Stanean.
Daca in alte sectoare economice, precum turismul, transporturile sau industria ospitalitatii, este nevoie evidenta de un pachet de salvare, industria constructiilor are nevoie, in primul rand, de lucrari si decontarea lor.
"Mai bine sa decontam lucrari de constructii de care oricum avem nevoie, decat ajutoare de somaj. Si, din nou, ar trebui prioritizate firmele romanesti. Daca ne arata ceva criza asta este ca, desi suntem intr-o mare familie europeana, in situatii exceptionale fiecare tara se descurca cum poate. Sper sa invatam si noi, romanii, aceasta lectie", mai spune reprezentantul TeraPlast.
Compania ia in considerare mai multe scenarii de evolutie a crizei
La nivel de Grup, TeraPlast a implementat, in ultimele saptamani, toate masurile necesare pentru protectia sanatatii angajatilor, care au la dispozitie toate instrumentele necesare respectarii recomandarilor autoritatilor si sunt instruiti zilnic vizavi de procedurile aplicabile in situatii de risc.
"Avem un Plan de Continuitate a Activitatii si o Comisie de Analiza a carei prioritate este, pe langa protectia sanatatii colegilor nostri, implementarea tuturor masurilor necesare pentru a fi afectati cat mai putin in situatia data. Este responsabilitatea noastra sa le oferim angajatilor stabilitate la locul de munca si sa ne pastram angajamentele fata de clientii nostri. Pana in acest moment, nu am simtit fluctuatii semnificative ale cererii in piata. Cu toate acestea, analizam si ne pregatim pentru diferite scenarii, astfel incat sa ne asiguram ca impactul raspandirii COVID-19 asupra Grupului TeraPlast va fi minim", mai spune Alexandru Stanean.
Potrivit managerului, cea mai mare provocare in acest moment este pastrarea unei atitudini calme si rationale. In privinta activitatii, primele dificultati intampinate sunt la nivel logistic, dar fara impact major asupra activitatii.
"Avem furnizori din zone puternic afectate ale Europei, insa am identificat deja furnizori alternativi pentru asigurarea continuitatii productiei. Am reusit chiar sa substituim furnizori din strainatate cu unii din Romania si sunt mandru de asta. Exista si problema incertitudinii acestei perioade, motiv pentru care avem modele financiare pentru mai multe scenarii de evolutie a situatiei", mai spune reprezentantul TeraPlast.
Prognoze de recesiune economica
"In spatiul public apar tot mai multe voci care anunta o recesiune globala, iar multe companii isi reduc sau suspenda activitatea. Companii precum cele aeriene, producatorii, comerciantii si companiile de turism sunt, pana in prezent, cele mai afectate, iar de curand marii producatori din piata semnaleaza primele probleme majore in cerere si aprovizionare. Si pentru Romania se prognozeaza o scadere economica in acest an. Spre deosebire de criza din 2008, acum alte industrii sunt cele mai afectate. Depinde si de noi, cei din sectorul constructiilor si al materialelor de constructii cum ne mobilizam. Mi-ar face placere sa vad ca ne desteptam si vom sustine firmele romanesti de constructii si producatorii romani de materiale de constructii in perioada care urmeaza. Citesc in fiecare zi ca se mai inchide cate o fabrica si altii se gandesc sa isi trimita oamenii in somaj tehnic. Sper sa fie si acesta un semnal de alarma pentru guvernanti si sa inteleaga ca trebuie sa sprijine firmele romanesti, nu pe cele straine", este de parere Alexandru Stanean.
"Grupul TeraPlast este aici si functioneaza. Am trecut prin atatea crize de-a lungul ultimilor 30 de ani, incat suntem pregatiti sa depasim si acest moment. Am promovat si promovam, in continuare, o atitudine calma si rationala, dialog permanent, precum si informarea din surse oficiale. Indiferent de evolutia contextului actual, nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca economia Romaniei nu se opreste aici. Daca invatam lectiile acestei perioade vom iesi mai puternici din aceasta incercare. La final revin si le transmit clientilor, furnizorilor TeraPlast si cititorilor dumneavoastra, ca orice criza are castigatori si invinsi. Noi ne propunem sa fim intre castigatori", precizeaza managerul TeraPlast, in incheierea mesajului sau.
|