Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - APPCR: Romania poate deveni un pol regional important de productie de energie
APPCR: Romania poate deveni un pol regional important de productie de energie
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 23 Oct 2023 06:25
Asociatia Profesionala a Producatorilor de Cabluri (APPCR) a fost fondata in 2009 si este vocea celor mai importanti producatori de cablu si procesatori de polimeri din Romania si Estul Europei. Cu o cifra de afaceri cumulata de peste 750 de milioane de euro si 3.000 de angajati directi, cele 7 companii membre ale organizatiei au o contributie semnificativa la cresterea economica, dezvoltarea infrastructurii si crearea de locuri de munca in Romania. Asociatia reprezinta interesele comune ale membrilor sai in fata autoritatilor nationale, institutiile Uniunii Europene si fata de orice alte parti interesate. Misiunea acesteia este sa promoveze interesele industriei cablurilor si a industriilor conexe, ca un factor esential pentru retele moderne de transport de energie, comunicatii si date, in special in ceea ce priveste siguranta, durabilitatea ecologica si inovarea.
Poate deveni membru al Asociatiei orice persoana fizica sau juridica romana, care a dat dovada de etica si bune practici de afaceri unanim acceptate si care face parte din categoria producatorilor de cabluri sau din industriile conexe acesteia si se angajeaza sa sprijine activitatea Asociatiei.
APPCR este condusa de un consiliu director, ales de membri. Patru membri ai Consiliului reprezinta diferitele grupuri de lucru ale APPCR - Energie, Comunicatii, Constructii/ CPR, Sustenabilitate. 
Interviu cu dl. Cristian Gheorghe, presedintele APPCR.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de organizatie, pentru 2023 si in perspectiva (2024-2025)?
- Tinand cont de importanta strategica a retelelor de comunicatii si energie pentru viitorul Romaniei si al Europei, dorim sa devenim un partener de incredere pentru autoritati si pentru toti jucatorii din piata in care activam, si sa reprezentam, in deplina transparenta, interesele industriei in cadrul dezbaterilor publice si de specialitate din Romania.
De asemenea, ne propunem sa fim recunoscuti drept o sursa credibila de informatii tehnice pentru autoritati privind produsele din cabluri si conducte si sa ne implicam activ in procesele de standardizare si de reglementare relevante. 
 
- Care sunt principalele realizari pe care le-ati avut in 2022 si in primele 8 luni din 2023? 
- In ultimul an, am reusit sa stabilim mai multe contacte si sa semnam protocoale cu diverse institutii abilitate sa reglementeze si sa controleze cerintele de performanta la foc pentru cablurile de alimentare, control si comunicatii, intrucat produsele noastre pot contribui semnificativ la imbunatatirea nivelului de performanta si siguranta pentru cetatenii Romaniei. Este o misiune complexa, dar discutiile de pana acum avute cu Inspectia Muncii, Inspectoratul de Stat in Constructii si cu Ministerul Dezvoltarii au fost pozitive si speram ca impreuna sa aliniem cat mai curand reglementarile nationale referitoare la CPR la cerintele europene.
De asemenea, am incheiat parteneriate si cu zona academica si asociativa, prin semnarea unui protocol de colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), avand printre obiective cresterea calitatii si relevantei educatiei si formarii studentilor si absolventilor pe piata muncii, si cu Asociatia de Fibra Optica din Romania (AFOR), pentru sustinerea initiativelor si actiunilor de interes comun.
 
 
- Care sunt principalele probleme pe care le intampinati in desfasurarea activitatii?
- Diversele autoritati cu care am intrat pana acum in contact au aratat deschidere totala pentru dialog si au avut o atitudine constructiva fata de sugestiile Asociatiei. Lucram intens pentru informarea autoritatilor de control si de reglementare privind ultimele evolutii, tendinte si bune practici la nivel european, pe care le vrem implementate cat mai curand si in Romania. Principalele probleme pe care le intampinam tin mai degraba de viteza implementarii, dictata partial si de lipsa acuta de personal la nivelul autoritatilor.
 
- Cum vedeti tranzitia energetica in acest moment? Care sunt prioritatile Romaniei din acest punct de vedere si ce considerati ca ar trebui intreprins de urgenta, la nivel national, pentru accelerarea acestei tranzitii?
- Romania poate deveni un pol regional de productie de energie si un HUB European de distributie. Tendinta mondiala de trecere catre surse de energie nepoluante este o prioritate a UE, iar Romania, ca stat membru, nu poate face nota discordanta. Din fericire, mixul actual cumulat al productiei verzi (hidro, nuclear, eolian si fotovoltaic) plaseaza tara noastra deja in clasamentul fruntas al Europei, iar daca tinem cont si de proiectele noi incepute si/sau anuntate, teoretic Romania nu va avea probleme pentru atingerea obiectivelor energetice pentru anii 2030 si 2050. Cu toate astea inca sunt multe lucruri de facut, iar daca ar fi sa indicam niste prioritati, pentru accelerarea tranzitiei, o parte dintre ele ar putea fi:
• transformarea centralelor termice pe carbune in surse de cogenerare pe gaz;
• dezvoltarea de surse regenerabile de productie - solare, eoliene on/ off shore;
• stabilirea si coordonarea de la nivel central, si apoi local, a unui plan de accelerare a instalarii de statii de incarcare a automobilelor electrice, pentru ca Romania este mult in urma altor tari europene in acest domeniu;
• sprijinirea proiectelor de stocare a energiei electrice, care la un moment dat va fi in surplus, fie ca e vorba de baterii, solutii hidro (bazin sus si jos) sau solutii de productie/ stocare/ transport al hidrogenului, deoarece in acest moment sunt putine proiecte;
• creionarea unei strategii concrete in privinta utilizarii hidrogenului, mai ales in domeniul feroviar si naval;
• multiplicarea punctelor de inter-conexiune cu tarile din vestul Europei, tot pentru a putea valorifica surplusul de energie viitor;
• accelerarea masurilor pentru economisirea energiei (electrice, termice etc.) atat pentru cladiri rezidentiale/ industriale, cat si pentru retelele de termoficare a localitatilor;
• accelerarea procesului de digitalizare a sistemelor de monitorizare a transportului si distributiei de energie electrica, pentru a identifica/ reduce pierderile si a creste gradul de siguranta a retelelor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
MAKITA
concelex
ERBASU CONSTRUCT
GEWISS
SIGM
noark
SSAB
rigips
ELECTROGRUP
AED
Ubitech
Acvatot 2019
BogArt
EDIT-Structural
konsent
quadratum
EURO BUILD
DRS
VEGO
theda mar
CDS
strabag nivel 1
leviatan

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<