Cererea de panouri solare si pompe de caldura s-a triplat in 2024 fata de 2023 |
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 05 Iul 2024 11:24 |
Romanii instaleaza de 3 ori mai multe panouri solare si pompe de caldura in 2024 fata de anul trecut, pentru a reduce cat mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de canicula, arata Kilowat, una dintre principalele companii de solutii de energie verde. In contextul valurilor de canicula si al cresterii constante a preturilor la energie, tot mai multi romani cauta solutii pentru a-si reduce costurile si pentru a scapa de grija facturilor la energie.
“Facturile la energie sunt tot mai mari, iar acest lucru pune presiune pe bugetele romanilor. Ei resimt cresteri semnificative la facturi, clientii ne spun ca platesc mai mult nu doar ca au crescut preturile la energie, dar si pentru ca a crescut consumul de energie pentru racirea locuintelor din cauza caniculei. Cresterea temperaturilor si instabilitatea climatica au determinat multi romani sa reevalueze modurile in care isi asigura energia necesara gospodariilor. Independenta energetica nu mai este doar un concept futurist, ci o necesitate urgenta, pe care din ce in ce mai multi oameni o adopta pentru a asigura confortul si siguranta locuintelor lor. In acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, romanii investind din fonduri proprii intre 3.000 de euro si 15.000 de euro in dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declara Albert Soare, fondator Kilowat.
Daca in trecut romanii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw in cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitari pentru 7-10 Kw si pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de caldura aer-apa pentru racire pe timp de vara. In judetele Bucuresti si judetele Ilfov, Cluj, Constanta si Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arata datele Kilowat.
Fiind folosita o gama larga de electrocasnice in casele romanilor, este indicat atunci cand vor sa investeasca in obtinerea independentei energetice sa aiba in vedere nu doar costul de achizitie, ci si costurile de operare pe intreaga durata de viata. In timp ce panourile solare sau alte sisteme de clasa inferioara au un cost redus la achizitionarea lor, consumul ridicat de energie pe termen lung le vor face mai scumpe decat produse similare de o calitate mai buna care initial au un cost mai mare.
“In acest moment consumatorii traiesc intr-o realitate paralela in ceea ce priveste pretul energiei. Lipsa de corelare a preturilor diferentiate pe intervale orare, astfel incat sa fie mult mai apropiate de realitatea efectiva a pietei energiei, priveaza eforturile nationale de eficientizare energetica de ajutorul pe care consumatorii il pot aduce prin adaptarea obiceiurilor de consum la situatia reala a pietei, iar pe consumatori ii priveaza de anumite avantaje pe care le pot avea. De exemplu, in aceste zile caniculare in timp ce energia se vinde aproape pe nimic la orele pranzului, ar fi de ajutor pentru sistemul energetic national ca si consumul sa creasca, dar ei folosesc instalatiile de aer conditionat cu retinere deoarece pretul este acelasi. Daca ar beneficia de un pret corelat cu pretul de bursa toata lumea ar putea tine aerele conditionate pornite si sa se bucure de confort si racordare fara costuri”, explica Albert Soare, fondator Kilowat.
Cum poate fi obtinuta independenta energetica
In prima etapa a obtinerea independentei energetice, pentru un randament mai bun cost beneficiu, trebuie avuta in vedere o scadere a facturilor cu 70%-90%, care este posibila prin eficientizarea energetica a locuintei. Solutia nu sta intr-un singur element, ci intr-un ansamblu. Punctul de plecare este consumul actual care poate fi eficientizat, izolatia si tamplaria joaca un rol cheie, iar cu cat o locuinta este mai bine izolata cu atat va avea nevoie de mai putina energie pentru incalzire si racire. Al doilea element consta in sistemul termic in sine, care pentru incalzire poate fi centrala pe gaz, centrala electrica sau pompa de caldura. Fara indoiala cel mai eficient sistem actual este pompa de caldura. Bineinteles, o scadere a facturilor nu poate fi obtinuta fara o sursa proprie de productie a energiei, o centrala fotovoltaica care sa produca cat consuma fiecare beneficiar si eventual accesorizata cu un sistem de stocare a energiei care sa ne ofere siguranta si confort, dupa caz si o statie de incarcare pentru masini electrice.
Totodata, este important ca toate elementele mai sus mentionate sa functioneze in armonie, ceea ce implica o automatizare astfel incat sa comunice intre ele si sa ofere un randament ca ansamblu. De exemplu, centrala fotovoltaica poate comunica cu pompa de caldura iar in timpul iernii pe timp de zi beneficiarul sa aleaga ca supraproductia de energie sa o foloseasca pentru a incalzi suplimentar apa din boiler. Pompele aer-aer pot comunica cu pompa de caldura aer-apa pentru a functiona alternativ in cel mai eficient mod ca sa atinga si sa mentina temperatura setata pentru fiecare incapere, iar statia de incarcare auto poate fi setata sa foloseasca energie doar din surplus fara sa mai extraga curent si din reteaua nationala.
Romanii de la bloc, dezavantajati
In acest moment romanii care locuiesc la bloc au mai putine optiuni decat ceilalti - pot monta pompe de caldura si pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mica cu stocare, deoarece nu pot deveni prosumatori inca. In acest sens, reprezentantii Kilowat spera ca, in viitorul apropiat, sa fie permisa prosumarea de la o locatie la alta. Astfel, cei care stau la bloc se pot alia in comunitati de prosumatori si pot instala centrale fotovoltaice acolo unde pot, chiar si pe bloc, iar energia produsa sa fie atribuita locurilor de consum.
Romania are preturi ridicate la energie, de 69 euro / MWh, comparativ cu preturile energiei din Spania si Portugalia, care ajung si la 1 euro / MWh. Costurile energiei in tarile din Occident au ajuns atat de mici deoarece atat Spania, cat si Portugalia au investit masiv in surse de productie a energiei verzi. Insa, prin investitii inteligente in infrastructura verde si tehnologii inovatoare, Romania poate reduce dependenta de sursele traditionale de energie, care sunt mult mai costisitoare si poluante.
De altfel, Romania are capacitatea si toate resursele pentru a face tranzitia cat mai repede catre energie regenerabila si pentru a deveni o tara 100% verde. Astfel, in urmatorii 5 ani, tara noastra ar putea depasi Spania sau Portugalia in ceea ce priveste productia de energie verde, spun reprezentantii Kilowat.
|