Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - FMS: 10 lucruri de verificat la inchiderea/ deschiderea unui spatiu de lucru
FMS: 10 lucruri de verificat la inchiderea/ deschiderea unui spatiu de lucru
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de Elena Icleanu 16 Iun 2020 10:15
Deoarece Covid-19 determina, in continuare, inchiderea anumitor spatii de folosinta logistica, comerciala sau de birouri, companiile trebuie sa se asigure de faptul ca sistemele de detectie si stingerea incendiilor sunt functionale si ca vor putea proteja in orice moment viata oamenilor, valoarea bunurilor depozitate si a cladirii.
Pandemia globala generata de Covid-19 a facut ca multe facilitati, de productie, logistice, din HORECA sau birouri sa se inchida o perioada. In acest context, este important de stiut ca, intr-o cladire fara ocupanti sau numai cu personal de paza, trebuie respectate normele de protectie automata in vigoare, in timp ce trebuie validat ca protocoalele de raspuns se potrivesc cu noul grad de ocupare. De exemplu, se poate planifica in mod normal intretinerea cladirii si a instalatiei de monitorizare si detectie de incendiu, dar si a sistemelor automate de stingere.
In acest context, in cele ce urmeaza prezentam 10 masuri minimale care trebuie realizate pentru a asigura faptul ca sistemele sunt operationale pentru detectarea si stingerea unui incendiu, dar si pentru a evita declansarea accidentala automata a sistemului de sprinklere, ce va genera inundatii ulterioare.
  1. Verificati functionarea corecta a compresoarelor de aer din sistemul ACS aer-apa si efectuati probele periodice SILSI cu personalul autorizat.
  2. Asigurati-va ca toate robinetele sunt deschise, deoarece acestea trebuie sa fie, in mod normal, in pozitia deschis.
  3. Umpleti rezervoarele de motorina care alimenteaza motopompele de incendiu si generatoarele care alimenteaza depind pompele de incendiu.
  4. Confirmati ca sistemul detectie incendiu nu are avarii si comunica in mod corespunzator cu statia de monitorizare de la distanta (acolo unde acest element este prevazut in configuratia instalatiei).
  5. Asigurati-va ca sunt monitorizate indeaproape problemele si ca este trimis personalul cu competentele si autorizatiile corespunzatoare, dupa caz. Multe cladiri se bazeaza pe personalul tehnic intern pentru intretinerea sistemelor de detectie a incendiilor, personal care este posibil sa nu fie la fata locului in timpul declansarii instalatiei.
  6. In cazul in care sistemele de detectie la incendiu existente nu au conditii de supraveghere/ probleme monitorizate constant de la nivel local, luati in considerare asigurarea de mijloace de supraveghere temporara de la distanta. Daca sistemul de alarma de incendiu trimite o alarma care indica o problema cu sistemul de sprinklere cu declansare automata, un tehnician trebuie sa intervina pentru a se asigura ca problema este rezolvata. In plus, o problema a sistemului de detectie incendiu ar putea indica o lipsa de alimentare cu energie daca managementul cladirii doreste sa opreasca alimentarea cu curent a cladirii pentru a economisi costuri la factura de electricitate.
  7. In caz de iarna, stabiliti care sunt unitatile sau zonele climatizate pe care intentionati sa le mentineti alimentate si impactul potential asupra sistemelor de spriklere si drencere, daca temperatura scade sub nivelul operational al unui dispozitiv sau daca este suficient de rece si poate genera inghetarea sistemului de stingere.
  8. Nu opriti circuitele de alimentare care deservesc compresoarele de aer, pompele de incendiu, voleti de desfumare, trape sau alte echipamente de protectie impotriva incendiilor.
  9. Monitorizati presiunea din instalatii precum si existenta robinetilor de la hidranti si a furtunurilor de incendiu, dar si cea a iluminatului de siguranta. Iarna monitorizati temperatura in toate zonele in care exista componente de control al alarmei de incendiu (surse de alimentare, panouri de alarma etc.) pentru a furniza protectie automata prin sprinklere. Asigurati-va ca senzorii de temperatura trimit semnalele adecvate catre statia de supraveghere de la distanta si asigurati-va ca personalul de intretinere intelege importanta de a raspunde imediat pentru a corecta conditiile de caldura scazuta sau presiuni necorespunzatoare ale instalatiei.
  10. In sfarsit, profitati de faptul ca aveti cladiri sau zone neocupate ca sa efectuati activitati de intretinere sau reparatii, cum ar fi monitorizarea pierderilor de apa ale sistemului de incendiu, care altfel ar fi dificile din cauza ocuparii sau functionarii de rutina a cladirii. Cat timp cladirile sunt goale poate fi, de asemenea, un moment bun pentru a efectua testarea trimestriala, semestriala sau anuala si intretinerea sistemelor de protectie impotriva incendiilor.
 
*Articol de Lucian Anghel, Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services
***
Fondatorul FMS, dipl. ing. Lucian Anghel, are experienta in operarea si mentenanta cladirilor insumand  peste 3 milioane mp in Romania. Experienta acumulata in cursul a 15 ani de facility management a dus la crearea acestei firme, prin care clientii beneficiaza de un furnizor national de produse si servicii de operare, intretinere si administrare  bazate pe un model de business inovator si tehnologii noi. Echipa companiei FMS este constituita din personal cu experienta de peste 15 ani in facility management si asistenta tehnica. Serviciile companiei includ: mentenanta tehnica a cladirilor, monitorizarea si tratarea apei in circuite inchise, management si eficienta energentica, mentenanta si lucrari electrice. Compania ofera si servicii non-tehnice de curatenie, deszapezire, DDD, peisagistica si concierge.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMTotalEnergieshiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
EDIT-Structural
GEWISS
concelex
Ubitech
strabag nivel 1
AED
EURO BUILD
Arduro
konsent
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Acvatot 2019
BogArt
noark
ELECTROGRUP
SSAB
theda mar
SIGM
DRS
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<