Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Instalatii Electrice & Automatizari - Kilowat: In 5 ani, Romania poate ajunge Spania la productia de energie regenerabila
Kilowat: In 5 ani, Romania poate ajunge Spania la productia de energie regenerabila
Instalatii Electrice & Automatizari Publicat de AG&F 03 Apr 2024 10:09
Romania are capacitatea si toate resursele pentru a face tranzitia cat mai repede catre energie regenerabila si pentru a deveni o tara 100% verde. Astfel, in urmatorii 5 ani, tara noastra ar putea depasi Spania sau Portugalia in ceea ce priveste productia de energie verde, informeaza Kilowat, unul dintre principalii furnizori de sisteme fotovoltaice din tara. Compania sugereaza doua solutii simple si eficiente pentru trecerea Romaniei la energie verde pentru ca preturile sa scada cu peste 60% si romanii sa scape de grija facturilor la energie si sa devina independenti energetic.
Romania are cele mai mari preturi la energie, de 69 euro / MWh. Prin comparatie, preturile energiei din Spania si Portugalia sunt extrem de mici, ajungand la 1 euro / MWh. Costurile energiei in tarile din Occident au ajuns atat de mici deoarece atat Spania, cat si Portugalia au investit masiv in surse de productie a energiei verzi. Insa, prin investitii inteligente in infrastructura verde si tehnologii inovatoare, Romania poate reduce dependenta de sursele traditionale de energie, care sunt mult mai costisitoare si poluante.
 
Cum poate creste productia de energie verde: doua masuri esentiale
Astfel, potrivit specialistilor in energie verde de la compania Kilowat, succesul tranzitiei si implementarii energiei regenerabile la scara larga depinde de armonizarea si alternarea surselor de energie regenerabila si incurajarea consumatorilor casnici si industriali sa se adapteze la situatia actuala in care sursele de energie sunt diversificate.
Prin armonizarea surselor de energie poate fi obtinuta si folosita alternativ energia regenerabila din trei surse: panouri solare, sisteme eoliene si sistemul hidro. In timp ce primele doua functioneaza strict in anumite perioade, cea de a treia, hidro, poate fi pornita si oprita dupa nevoi foarte usor. 
“Romania poate deveni o tara 100% verde, adica poate produce atat de multa energie regenerabila incat putem concura lejer cu Spania si oricare alt stat din lume. Atata timp cat cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficienta, nu exista motive pragmatice de a produce energie hidro in perioada de varf de productie a parcurilor fotovoltaice si a sistemelor detinute de prosumatori. Romania are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzator, poate sustine un sistem energetic verde foarte eficient. Inainte sa cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui sa ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin si mai prietenos cu mediul decat orice baterie. Este nevoie de o viziune clara de sustinere a productiei de energie verde si de o strategie coerenta in acest sens, pentru a veni in beneficiul romanilor si mediului de afaceri cu preturi cat mai mici la energie”, declara Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializata in instalarea de panouri fotovoltaice.
Totodata, tranzitia catre energie verde poate fi sustinuta prin ajustarea obiectelor de consum - consumatorii atat cei casnici cat si cei industriali trebuie incurajati sa se adapteze noii realitati, subliniaza reprezentantii Kilowat. Desi tranzitia la o piata liberalizata a energiei si implementarea noilor surse de productie a energiei verzi aduce schimbari majore in piata pentru oameni, in afara de cresterea fantastica a preturilor de acum doi ani si plafonarea lor ulterioara, toate acestea aproape ca trec neobservate.
 
 
“Populatia traieste intr-o realitate paralela. In timp ce preturile pe bursa variaza de la ora la ora si de la sezon la sezon, facturile noastre sunt mereu la fel. In timp ce citim stiri ca in weekend la pranz energia se vinde cu pret negativ, noi platim un tarif fix. Este normal ca statul sa intervina si sa ne protejeze de fluctuatiile exagerate ale preturilor de pe bursa, dar in acelasi timp nu ar trebui ca aceste masuri sa ne priveze de a beneficia de preturile mici din anumite perioade. O reducere de pret pentru perioadele de timp despre care se stie ca pretul pe bursa scade constant va incuraja consumul. Vine vara, nu exista nici un motiv real pentru care oamenii ar trebui sa faca economie pe vreme de canicula si sa porneasca aerul conditionat cu retinere. Cu cat este mai multa lumina de la soare cu atat mai multa energie intra in sistem. Avem nevoie de consum in perioadele de varf de productie fotovoltaica, insa productia trebuie coroborata cu consumul”, explica Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat.
De asemenea, in timp ce in piata exista ingrijorari privind un eventual surplus de energie, in Romania inca exista locuinte neracordate la reteaua electrica. Astfel, reprezentantii Kilowat subliniaza ca este esential ca in Romania sa fie gasit un echilibru intre gestionarea surplusului de energie si asigurarea accesului universal la electricitate. Prin implementarea unor politici si strategii energetice inteligente, pot fi sustinute eficienta energetica si utilizarea sustenabila a resurselor, asigurand in acelasi timp ca fiecare cetatean roman are acces la servicii de energie adecvate.
Cat timp Romania nu accelereaza trecerea la energia verde, in acest context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori.
Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va mentine cel putin la fel in 2024 fata de anul trecut, cu un interes crescut din partea romanilor cu case in mediul rural, unde exista un trend puternic de trecere la energie verde.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergieshiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Arduro
BogArt
rigips
EDIT-Structural
Acvatot 2019
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
GEWISS
strabag nivel 1
VEGO
AED
MAKITA
MCA
quadratum
SIGM
CDS
DRS
noark
konsent
EURO BUILD
theda mar
ELECTROGRUP

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<