Agenda Constructiilor
Miercuri, 28 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Izolatii & Finisaje - ANALIZA: Piata de sisteme pentru izolatii se mentine la circa 390 milioane euro
ANALIZA: Piata de sisteme pentru izolatii se mentine la circa 390 milioane euro
Izolatii & Finisaje Publicat de Elena Icleanu 22 Nov 2023 06:10
Piata materialelor de izolatii a crescut in 2022 cu aproximativ 33,5% fata de nivelul din 2021, ajungand la peste 390 de milioane de euro, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanta InterBiz. Acesta evolutie este explicata atat prin majorarea cererii pentru materiale izolatoare, in special pentru vata minerala, cat si prin nivelul foarte mare al inflatiei. Cu toate acestea, cererea a scazut in 2023 si reprezentantii pietei se asteapta ca aceasta tendinta sa continue cel putin si in primul semestru al anului 2024. Tendinta descrescatoare in ceea ce priveste cererea a fost inregistrata si pe segmentul polistirenului expandat, cel putin in prima jumatate a acestui an, de cand sunt disponibile cele mai recente date din piata. Dificultatile cu care se confrunta sectorul dezvoltarilor de cladiri, generate de lipsa de predictibilitate si schimbarile economice care amana planurile de investitii private, dar si problemele de avizare din marile orase care au blocat, practic, noile proiecte, au generat scaderea cererii de produse din gama izolatiilor. Totodata, cresterea costurilor cu forta de munca si materiile prime pun presiuni suplimentare asupra producatorilor.
Pe termen mediu si lung, insa, perspectivele din domeniul izolatiilor raman favorabile, mai ales in perioada 2024-2026, interval in care vor trebui implementate proiectele finantate din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Contractele de finantare au inceput deja sa se semneze si sunt foarte multi bani care se vor aloca pentru lucrari de renovare energetica, interventii care vor include si termoizolarea cladirilor. Cand acesti bani vor intra in piata, tendinta se va inversa, cererea urmand a reintra pe o traiectorie crescatoare cel mai probabil incepand din a doua jumatate a anului viitor. Potrivit datelor disponibile pe piata, circa 80% din cladirile din Romania necesita izolare. Multe proiecte sunt deja in implementare, dar este nevoie de o accelerare semnificativa a acestui ritm, ce nu se poate realiza fara sprijinul autoritatilor, insa perspectivele sunt bune. Numai prin programul "Valul Renovarii", ce va beneficia de finantare din PNRR, Guvernul isi propune sa eficientizeze energetic cel putin 4.333 de cladiri, din care 2.700 sunt publice, iar restul blocuri de locuinte.
Analiza pietei de materiale pentru izolatii porneste de la principalele repere ale industriei locale de termoizolatii in anul 2022, conform studiilor existente pe piata si datelor furnizorilor specializati, si include previziuni privind dezvoltarea sectorului in 2023 si in perspectiva, avand in vedere contextul general marcat de obligativitatea construirii de cladiri NZEB, dar si a proiectiilor de renovare a fondului de cladiri pentru a corespunde noilor criterii de eficienta energetica, pana in 2030/2050. Analiza mai include date specifice referitoare la segmentele de polistiren expandat, vata minerala bazaltica si de sticla, datele fiind intarite de opinii ale reprezentantilor pietei de termoizolatii:
  • Mihai Moia, director executiv, Asociatia pentru Promovarea Eficientei Energetice in Cladiri (ROENEF) in Romania si APIVMR;
  • Adrian Garofeanu, director general al Knauf Insulation Romania si Bulgaria;
  • Florin Popescu, Business Unit Manager, ROCKWOOL Romania;
  • Ovidiu Pascutiu, CEO Saint-Gobain Romania;
  • Cristian Badescu, CEO Isoteckline, parte din grupul Inatech;
  • Dorin Florea, General Manager in cadrul General Membrane.

Editia Octombrie 2023 a revistei Agenda Constructiilor este disponibila pentru abonati, click aici!
Versiunea completa a tematicii revistei Agenda Constructiilor & Fereastra 2023 si 2024, click aici!

 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
noark
concelex
Ubitech
rigips
top 500
Acvatot 2019
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
viarom
top 500
top 500
leviatan
CDS
theda mar
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu