APIMVR: Tranzitia de la NZEB la ZEB, urmatorul pas spre decarbonizarea constructiilor |
Izolatii & Finisaje Publicat de Ovidiu Stefanescu 25 Nov 2024 06:15 |
Piata de vata minerala din Romania, evaluata la aproximativ 140 de milioane de euro in 2023, a fost afectata in acest an de scaderea proiectelor rezidentiale, in special in ceea ce priveste cladirile noi. In schimb, existenta programelor guvernamentale pe baza fondurilor europene (PNRR) a stimulat constructiile noi si renovarile pentru eficientizare energetica a cladirilor publice, potrivit lui Mihai Moia, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Vata Minerala din Romania (APIVMR). Conform specialistului, o cerere in crestere s-a inregistrat si pe segmentul constructiilor non-rezidentiale de tip hale metalice pentru industrie, logistica si retail. Pentru 2025, reprezentantii APIVMR se asteapta la o accelerare a renovarii eficiente energetice, utilizand instrumentele de finantare nerambursabila - si nu numai - si o revenire a segmentului rezidential, avand in vedere faptul ca numarul autorizatiilor de construire a reinceput sa creasca in a doua parte a anului 2024.
Pentru a afla detalii actualizate despre activitatea organizatiei si piata locala de vata minerala, a fost solicitata opinia directorului executiv al APIVMR, Mihai Moia.
- Ce pondere detin vata minerala bazaltica si cea de sticla din consumul total de vata minerala din Romania?
- Considerand volumul pietei in metri cubi, vata minerala de sticla reprezinta aproximativ 55%, iar vata bazaltica in jur de 45%. Cele doua materiale sunt destinate, in principal, unor segmente si aplicatii diferite. Vata minerala de sticla se foloseste, preponderent in segmentul rezidential, pentru izolarea podurilor si mansardelor. O alta aplicatie este realizarea peretilor despartitori in sisteme realizate cu placi de gips-carton, mai frecvent intalnita in segmentul non-rezidential in Romania. Vata minerala bazaltica este utilizata pentru izolarea teraselor cladirilor metalice sau pentru sisteme de pereti rezistente la foc, preponderente in segmentul non-rezidential. Exista si produse dedicate segmentului rezidential. Vata minerala bazaltica pentru termosistem a inceput sa fie tot mai populara atat in proiecte noi, cat si la renovari, asigurand, pe langa o izolatie termica si acustica superioare, si o protectie ridicata la incendiu, datorita proprietatilor sale de incombustibilitate, spre deosebire de alte materiale de izolatii. Nu in ultimul rand, vata minerala bazaltica usoara poate fi utilizata la izolarea podurilor si mansardelor.
- In ce activitati este implicata APIVMR in prezent si ce obiective are stabilite pe termen mediu si lung?
- Asociatia APIVMR este implicata intr-o serie de activitati destinate cresterii gradului de constientizare cu privire la beneficiile renovarii aprofundate a cladirilor si promovarii celor mai bune practici din domeniu, fiind un partener de implementare al Caravanei Eficientei Energetice, Academiei de Eficienta Energetica si OneStopShop-ul in domeniul eficientei energetice in cladiri - toate fiind proiecte dezvoltate de asociatia ROENEF. De asemenea, ne propunem ca pe termen mediu si lung sa sprijinim tranzitia de la constructii NZEB catre ZEB, promovand beneficiile utilizarii vatei minerale ca materiale sustenabile si contribuind la informarea si instruirea diverselor grupuri tinta cu privire la cele mai bune practici si exemple de succes din domeniu.
- Ce probleme intampina in desfasurarea activitatii producatorii si importatorii de vata minerala din Romania?
- Producatorii de vata minerala din Romania sunt preocupati in a oferi produse si solutii performante si sustenabile pietei locale si regionale. Importanta este predictibilitatea si existenta unui mediu economic stabil. Dupa o oarecare aplatizare a inflatiei, in special in ceea ce priveste costurile cu energia si materiile prime in prima parte a anului, trendul de crestere a reinceput in ultimele luni. De exemplu, pretul la energie electrica pe piata libera din Romania este, din nou, unul dintre cele mai ridicate din UE. De asemenea, dupa o perioada lunga de inflatie ridicata, piata a devenit foarte sensibila la pret, investitorii si dezvoltatorii fiind preocupati in a obtine un cost cat mai scazut pentru proiectele lor, punand presiune pe furnizori. In intervalul urmator, estimez ca producatorii si importatorii de vata minerala vor continua sa incerce sa mentina echilibrul intre nivelul de pret solicitat de piata si acoperirea costurilor de productie, aflate in crestere.
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii NZEB? Ce concluzii puteti trage dupa aproape 4 ani de la intrarea in vigoare a acestora?
- Definirea standardului NZEB cu privire la performanta energetica a cladirilor a reprezentat o mare realizare, mai ales dupa momentul aprobarii noii metodologii de calcul al performantei energetice a cladirilor. Astfel, putem spune ca in acest moment avem reglementari moderne in aceasta privinta, insa mai trebuie depuse eforturi importante pentru asigurarea respectarii acestor reglementari si a calitatii constructiilor, in conformitate cu masurile planificate si calculate. Avand in vedere aprobarea noii directive EPBD, care vine cu tinte si mai ambitioase in materie de constructii sustenabile, facand tranzitia de la NZEB la ZEB, consider ca trebuie sa depunem si mai mari eforturi pentru obtinerea conformarii tuturor constructiilor noi cu standardul NZEB, precum si pentru cresterea ponderii renovarilor aprofundate pentru a aduce cladirile existente catre consum aproape nul de energie.
- Ce abordare ar trebui sa aiba autoritatile (centrale/ locale) in problematica eficientei energetice?
- Autoritatile publice centrale vor avea un rol esential pentru a asigura o transpunere rapida a noii directive EPBD in legislatia romaneasca pentru a pregati sectorul constructiilor cat mai rapid pentru trecerea de la NZEB la ZEB, in contextul schimbarii paradigmei catre cladiri sustenabile si materiale de constructii sustenabile. De asemenea, intelegerea corecta si aplicarea in cadrul programelor de finantare a principiului "energy efficiency first" este esential, in conditiile in care trebuie sa prioritizam reducerea necesarului de consum de energie si apoi acest consum redus sa-l asiguram din surse regenerabile. Totodata, programele de finantare in domeniul eficientizarii energetice a cladirilor trebuie sa fie extinse si imbunatatite, acestea avand un rol deosebit de important inclusiv pentru mobilizarea investitiilor private. Ne bucura sa vedem o crestere a nivelului de finantari private, asigurate in special de sectorul bancar in zona proiectelor de eficientizare energetica a cladirilor, acest fenomen confirmand necesitatea continuarii demersurilor de informare si instruire a tuturor celor interesati cu privire la beneficiile constructiilor si renovarilor cu o inalta performanta energetica, precum si la avantajele ce rezulta din implementarea conceptului de sustenabilitate si al cladirilor sanatoase, cu emisii zero de dioxid de carbon.
|