AMF: 230 milioane lei pentru instalare sisteme fotovoltaice in zone ne-electrificate |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Apr 2019 11:03 |
Administratia Fondului pentru Mediu a aprobat pentru prima data organizarea sesiunii de depunere a dosarelor de finantare in cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice, in perioada 10 aprilie 2019 - 10 iulie 2019.
Scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin producerea de energie electrica din surse regenerabile la locuintele situate la cel putin de 2 km fata de reteaua nationala de distributie a energiei electrice si prin reducerea utilizarii combustibililor conventionali. Obiectul programului il reprezinta finantarea achizitionarii si instalarii sistemelor de panouri fotovoltaice care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante
Programul se deruleaza multianual, iar finantarea programului se realizeaza din veniturile Fondului pentru mediu rezultate din vanzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, in limita sumelor prevazute cu aceasta destinatie prin bugetul anual al Fondului pentru mediu, aprobat conform legii.
Beneficiarii programului sunt unitatile administrativ-teritoriale carora le-au fost aprobate dosarele de finantare si care au incheiat un contract de finantare nerambursabila cu AFM in cadrul programului. Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate dupa semnarea contractului de finantare nerambursabila.
In cadrul unei sesiuni de finantare, solicitantul poate depune o singura cerere de finantare pentru o parte sau pentru toate gospodariile cuprinse in lista prevazuta la art. 10 alin. (1). Pentru fiecare gospodarie se poate obtine finantare o singura data. In perioada stabilita prin dispozitia prevazuta la art. 10 alin. (2) si doar pentru gospodariile cuprinse in lista prevazuta la alin. (1) al aceluiasi articol, dosarul de finantare se depune la CJ in raza teritoriala a caruia se afla solicitantul, paginat si opisat, intr-un singur exemplar.
Suma alocata pentru finantarea acestui Program, conform Bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2019 al Fondului pentru mediu si al Administratiei Fondului pentru Mediu este de 230 milioane lei. Finantarea nerambursabila, acordata de Autoritate, este in procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveste o gospodarie. Finantarea se acorda esalonat, in interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finantare si pe masura implementarii proiectului.
Prin bugetul de venituri si cheltuieli, AFM va asigura resursele financiare pentru sustinerea si realizarea de proiecte prioritare si programe pentru protectia mediului. Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala, suma totala pentru finantarea programului fiind de 130 milioane euro, 120 milioane de lei reprezentand cofinantare prin POR.
Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodariile izolate neracordate la reteaua de distributie a energiei electrice, suma alocata pentru finantarea acestui program fiind de 218,6 milioane lei.
Programul pentru gestionarea deseurilor avand ca obiectiv reducerea efectelor negative ale deseurilor asupra mediului. Suma propusa pe credite de angajament este de 364,3 milioane lei, iar suma preconizata a fi cheltuita pentru credite bugetare este de 146,8 milioane lei, alocata pentru finantarea pe doua segmente: inchiderea depozitelor de deseuri municipale pentru care Romania a fost condamnata de CJUE, respectiv instalatiile de reciclare.
|