SEMNARE contract de consultanta BERD pentru constructie Spital Regional Brasov |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 20 Feb 2019 15:00 |
George Scripcaru, primarul Brasovului, si Susan Goeransson, Director Infrastructura Municipala si de Mediu in cadrul BERD, au semnat astazi acordul de asistenta tehnica pentru constructia Spitalului Regional Brasov, in prezenta reprezentantului ministerului Sanatatii, ai reprezentantilor autoritatilor locale si judetene, parlamentarilor de Brasov, europarlamentarilor si ai reprezentantilor societatii civile.
„Astazi am semnat un acord de asistenta tehnica pentru a sprijini Brasovul, dar si Ministerul Sanatatii, in stabilirea detaliilor specifice pentru spitalul regional, luand in considerare toate optiunile posibile. Odata definite toate aceste aspecte, se va putea demara procedura necesara selectiei partenerului privat care va construi spitalul si va administra functionarea acestuia. Cred ca acest parteneriat este o garantie ca spitalul va avea un fundament foarte solid, pentru ca este foarte important pentru noi sa ne asiguram ca vom alege cea mai buna varianta de parteneriat public privat, din care va rezulta o imbunatatire a asistentei medicale in intreaga regiune. Aceasta varianta, a parteneriatului public-privat, credem ca este solutia optima pentru un proiect de succes in domeniul sanatatii publice: un partener privat care va construi si administra cladirea spitalului si servicii medicale sustinute de autoritatile publice“, a declarat Susan Goeransson, Director Infrastructura Municipala si de Mediu in cadrul BERD.
„Am semnat astazi nu numai acordul de asistenta cu BERD, ci si contractul cu consultantul care va realiza studiul de prefezabilitate si care este de asemenea partener al BERD. Sunt experti care au mai facut acest lucru, au experienta in proiecte similare si sunt convins ca la capatul celor trei luni de zile vor veni cu date foarte solide. Aceste date vor sta la baza etapelor urmatoare, care vor fi finantate in cadrul contractului de asistenta cu BERD, in valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinantarea noastra este de 250.000 de euro, adica 10% din valoare. Studiul de prefezabilitate va stabili principalele linii care vor sta la baza acestui proiect, cu toate detaliile, dupa care va urma etapa de elaborare a studiului de fezabilitate si a celorlalte documentatii, inclusiv prezentarea solutiei de finantare si diligentele pentru gasirea partenerului privat. Echipa BERD va discuta maine cu doamna ministru al Sanatatii, Sorina Pintea, la Bucuresti, pentru a detalia ceea ce am facut astazi la Brasov“, a declarat primarul George Scripcaru, care le-a multumit tuturor partenerilor implicati in proiect pentru sprijinul acordat.
„Este un proiect pilot, parteneriatul public-privat este o provocare deloc usoara si imi doresc sa fie un proiect de succes, sa va mentineti la fel de uniti pana la final si sa fiti un exemplu pentru celelalte spitale care se vor construi in parteneriat public-privat“, a declarat Cristina Gafton, reprezentantul Ministerului Sanatatii, dand asigurari ca ministerul Sanatatii „va fi alaturi de acest proiect in fiecare pas“.
Potrivit contractului de parteneriat, consultantul va realiza studiul de prefezabilitate intr-un interval de trei luni, apoi vor urma etapa studiului de fezabilitate si intocmirea tuturor documentatiilor necesare licitatiei pentru selectarea partenerului privat care se va ocupa de constructia propriu-zisa si de administrarea complexului spitalicesc, in timp ce functionarea partii medicale va reveni in sarcina autoritatilor de stat.
„Studiul a inceput de fapt inca de astazi dimineata, cand am semnat contractul pentru studiul de prefezabilitate. Am inceput sedintele pe care le vom continua si maine, pentru a incepe sa strangem o serie de date initiale. Chestiunea cheie este de a explica diferitelor parti interesate obiectivele si planul de lucru si de ce date, informatii si interactiuni avem nevoie. Dorim sa stabilim marimea exacta a spitalului, care sunt serviciile de care este nevoie raportat la regiune, la specificul patologiei din zona, la tipurile de afectiuni sau de virusi. Avem in vedere de asemenea o serie de potentiale schimbari structurale care ar putea sa imbunatateasca modul in care sunt prestate serviciile de sanatate, pornind de la numarul de paturi necesare, categoriile de servicii, nevoi, astfel incat acest spital sa livreze cele mai bune servicii de sanatate, adaptate la nevoile din zona“, a spus Nasser Massoud, director general al firmei britanice Concept Realisation, care va realiza studiul de prefezabilitate pentru spital.
|