Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CITR: 70 de localitati au sistem centralizat de termoficare, minus 78% fata de 1989
CITR: 70 de localitati au sistem centralizat de termoficare, minus 78% fata de 1989
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 23 Ian 2020 11:14
CET Constanta incheie prima etapa a procesului de modernizare a retelei de transport a energiei termice in doar 6 luni de la deschiderea procedurii de insolventa. Societatea a transferat, sub coordonarea CITR, reteaua primara de transport de energie termica din patrimoniul sau in proprietatea Primariei Constanta. Solutia de separare a productiei de transportul agentului termic, propusa de CITR impreuna cu reprezentantii companiei si adoptata cu suportul Primariei Municipiului Constanta, face parte din strategia de creare a unui sistem centralizat de termoficare modern pentru municipiu. Odata cu aceasta schimbare, reteaua de termoficare va deveni eligibila pentru finantarea din fonduri publice nationale si europene in vederea modernizarii, accesul la aceste fonduri fiind permis doar autoritatilor locale.
„Inca de la preluarea in portofoliu ne-am propus trei obiective majore: modernizarea, eficientizarea platformei de productie si furnizarea agentului termic fara intreruperi. Transferul retelei primare de transport este un prim pas pentru asigurarea de servicii imbunatatite pentru consumatori, prin accesarea finantarii si realizarea investitiilor de modernizare. Experienta noastra in restructurarea companiilor din energie ne ajuta sa identificam rapid solutii specifice de redresare, care se pot transforma apoi in exemple de bune practici”, a declarat Adrian Lotrean, Senior Partner CITR.
Reteaua termica de transport a Municipiului Constanta, asemenea celorlalte componente ale sistemului de termoficare de la nivel national, are o vechime de 35-49 de ani si nu mai asigura conditiile tehnice corespunzatoare cerintelor actuale ale consumatorilor. Nivelul pierderilor de energie termica a atins in ultimii ani o crestere de la 18% la cca. 28% - pe fondul coroziunii si degradarii izolatiei termice sau lipsei acesteia in zonele supraterane, dar si din cauza supradimensionarii fata de cerintele actuale - un trend in crestere in ceea ce priveste sistemele de termoficare la nivel national.
„Solutia identificata de echipa noastra impreuna cu CITR si cu autoritatile publice locale vine atat in sprijinul restructurarii CET Constanta, a carei existenta este esentiala pentru consumatori, cat si in sprijinul modernizarii serviciilor de termoficare in ansamblul lor. Este o decizie mult asteptata de catre consumatori, care isi gaseste astazi locul in strategia municipala. Suntem increzatori ca avand alaturi un partener ca CITR, cu experienta de 20 de ani, vom gasi solutii pentru problemele companiei”, a mentionat Dan Deaconescu, Administrator Special CET Constanta.
Transferul retelei primare de transport a energiei termice va conduce la o restructurare operationala, reducerea costurilor si diminuarea pierderilor societatii Electrocentrale Constanta SA. Viziunea administratorului judiciar al companiei este ca veniturile provenite din energia termica livrata de catre CET Constanta sa acopere costurile de productie ale societatii.
In cadrul strategiei de alimentare in sistem centralizat cu energie termica a municipiului Constanta pentru urmatorii 20 de ani sunt prevazute investitii in surse de producere a energiei electrice si termice in cogenerare de inalta eficienta care vor fi implementate in incinta CET Palas. Investitiile vor avea ca efecte reducerea impactului asupra mediului prin diminuarea emisiilor poluante, scaderea pretului energiei termice si diminuarea numarului de consumatori care aleg sistemele de incalzire individuale, bazate pe centrale termice proprii.
Problemele sistemului centralizat de termoficare din Romania
Ultimii 20 de ani au insemnat investitii minime in sistemul centralizat de energie termica, iar capacitatile de productie depasite tehnologic genereaza costuri de operare crescute pentru sistem si consumatori. Conform expertilor, sistemul centralizat de termoficare este principala solutie sustenabila pentru furnizarea acestor servicii, dar si un instrument strategic in sistemul energetic european. Cu toate astea, numarul localitatilor conectate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica a scazut cu aproximativ 78% din 1989 pana in 2014, ajungand la 70 de localitati la nivel national.
Lipsa investitiilor, scaderea calitatii serviciilor, cresterea costurilor de productie si intreruperile frecvente reprezinta principalele cauze ale transferului consumatorilor din sistemul centralizat in cel descentralizat, cu impact semnificativ pentru sanatatea mediului inconjurator.
Restructurarea acestor companii ar putea fi realizata prin investitii in sistemul de productie, transport si distributie prin accesarea de fonduri europene, adoptarea unei politici responsabile a autoritatilor de sustinere a sistemelor centralizate de productie si incurajarea integrarii pe verticala a producatorilor de gaz pentru a investi in capacitati de productie a energiei electrice si termice in sistem de cogenerare.
Anul acesta, serviciile centralizate de termoficare pot accesa programele de finantare din cadrul Programului Termoficare aprobat prin Ordinul Comun nr. 3.194/1084/3734/2019 sau prin Axa 7 a Programului Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) - Cresterea eficientei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare, adoptate de Guvernul Romaniei.
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
rigips
theda mar
noark
siniat
viarom
leviatan
CDS
ness project
EDIT-Structural
Acvatot 2019
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
concelex

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander