Agenda Constructiilor
Joi, 28 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - COLLIERS: Stocul de spatii logistice din Romania va creste semnificativ pana in 2023
COLLIERS: Stocul de spatii logistice din Romania va creste semnificativ pana in 2023
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Nov 2019 15:53
Marea Britanie este a cincea sau a sasea cea mai mare destinatie de export atat pentru Romania, cat si pentru principalii parteneri comerciali ai tarii - Germania, Italia si Franta. Astfel, un Brexit dur ar avea si efecte secundare semnificative prin intermediul celorlalti parteneri comerciali ai Romaniei, care au un volum de business considerabil cu Marea Britanie. Conform estimarilor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, stocul de spatii industriale moderne inca poate sa aiba un ritm de dezvoltare foarte accelerat in urmatorii trei ani (pana in 2023).
Exporturile de bunuri din Romania in Marea Britanie sunt cu aproape doua treimi mai mari in ceea ce priveste valoarea absoluta decat exporturile de servicii, dar acestea din urma au o valoare mai mare incorporata, deoarece UK genereaza aproximativ 12% din cererea externa pentru servicii IT interne, de exemplu.
Strict din partea marfurilor, Marea Britanie este o destinatie majora pentru diverse sectoare de productie (inclusiv industria auto), sectorul textil si agricultura. Aproximativ 9% din exporturile de masini din Romania se indreapta catre Marea Britanie, cu o cerere puternica pentru export venind si din partea segmentului de piese auto; in segmentul de imbracaminte pentru femei, Marea Britanie atrage peste un sfert din exporturi.
„Un scenariu negativ impus de Brexit ar putea avea un impact semnificativ pe termen scurt, dar ar duce, de asemenea, la efecte de durata mai lunga, deoarece lanturile globale de productie s-au integrat si mai puternic in ultimii ani, iar cei mai mari parteneri de export ai Romaniei interactioneaza puternic cu Marea Britanie. Pe termen mai lung, este destul de dificil sa spunem cum se vor rezolva lucrurile, desi salariile relativ mici ale Romaniei, diferenta sanatoasa dintre productivitate si costurile fortei de munca si conectarea buna la pietele din vestul Europei ar fi avantaje serioase”, a precizat Laurentiu Duica, Partner, Head of Industrial Agency in cadrul Colliers.
Cererea de spatii industriale si logistice a crescut cu aproximativ 40% in primele trei trimestre ale anului 2019, la 306.300 mp, dar aceasta cifra este cu aproape 27% mai mica fata de aceeasi perioada din 2017. Anul 2019 arata in continuare solid per total (inclusiv trimestrul IV).
Industria interna se contracta deja pe fondul cererii externe slabite, cu indicatori mai putin favorabili in cazul principalilor parteneri comerciali ai Romaniei (in special Germania). Unul dintre elementele de baza ale industriei Romaniei - sectorul sau auto, este probabil sa simta impactul tendintelor globale, sectorul productiei auto urmand sa-si vada primul declin intr-un deceniu.
Consumul privat ramane destul de decent in Romania pe fondul cresterii salariale cu doua cifre de la an la an, ceea ce inseamna ca nevoia de spatii industriale si logistice alocate sectorului de retail aflat in plina dezvoltare in Romania ar trebui sa ramana un motor de crestere in 2020; la fel se va intampla si cu extinderea comertului electronic, care se dezvolta destul de rapid alaturi de operatiunile traditionale fizice.
Stocul industrial si logistic va creste considerabil in urmatorii trei ani (pana in 2023), daca proiectele de infrastructura incep sa devina vizibile si politicile fiscale nu vor experimenta modificari majore concepute pentru a descuraja investitiile in acest segment.
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
quadratum
Acvatot 2019
viarom
leviatan
concelex
noark
CONCEPT STRUCTURE
ness project
CDS
FRONTALE
theda mar
rigips
Ubitech
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander