Agenda Constructiilor
Sambata, 24 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - CTDS: Politizarea institutiilor da caracter formal pentru calitatea constructiilor
CTDS: Politizarea institutiilor da caracter formal pentru calitatea constructiilor
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 29 Ian 2019 07:17
Adunarea Nationala a Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier a avut loc la Bucuresti. Dirigintii de santier sunt responsabili in mod direct de asigurarea unor lucrari de constructii de calitate. La Adunare au fost prezenti reprezentantii centrali si de regiuni au asociatiei. Cu aceasta ocazie s-au discutat numeroasele probleme cu care se confrunta sectorul constructiilor, principala fiind lipsa totala de forta de munca calificata, situatie imposibil de solutionat in conditiile in care forta de munca a parasit demult granitele Tarii.
O alta problema semnalata este politizarea totala de Inspectoratului de Stat in Constructii: “Incepand de la inspectoratul general si pana la inspectoratele judetene toti sefii, dar absolut toti sefii sunt numiti politic, multi dintre ei fara competente managariale sau profesionale in acest sens. De aici apare clientela si presiunile politice in timp ce problemele reale raman in urma, calitatea constructiilor capatand un caracter formal. Este necesara depolitizarea acestei institutii care la acest moment nu a devenit decat un colector de bani la bugetul statului, dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea constructiilor ci eliberarea de adeverinte cum ca s-au incasat banii” a declarat Cezar PETRE presedintele asociatiei.
O alta problema o reprezinta subfinantarea in mod voit, prin ordin de ministru, a activitatii de urmarire a calitatii lucrarilor publice. “Sunt servicii bugetate cu cateva sute de lei datorita unor limitari stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil sa iti acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce sa mai discutam de salarii. Ce inseamna acest lucru? Ca in fapt autoritatile publice forteaza o dependenta a dirigintilor de executant, adica nu mai discutam de o verificarea reala ci formala. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea caracterul formal a inlocuit partea tehnica caci in loc sa ne asiguram de lucrari de buna calitate s-au introdus proceduri birocratice in care foile sunt mai importante decat ce se intampla pe santier” a declarat Andrei IGNAT, vice-presedinte al asociatiei.
“Probleme deosebite vin si de la beneficiari care de dragul unor costuri scazute si a scurtarii timpilor de executie exercita presiuni pentru acceptarea unor lucrari necorespunzatoare. Astfel de multe ori dirigintii de santier responsabili sunt indepartati de la lucrari si inlocuiti si asa zise-le fabrici de stampile, adica specialisti care nu isi asuma lucrarile ci doar intocmirea unor formulare. Ori tocmai investitorul ar trebui sa fie cel care cere lucrari de calitate si suntem intr-o situatie absurda in care noi ii reprezentam dar el nu doreste decat o reprezentare formala si accepta lucrari prost executate” a declarat Ionut SANDU unul din dirigintii de santier prezenti la eveniment.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
VideoConfAC-iulALLBIMelmas_1octCOVID-19AUTODESK
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
ssab ag antrepriza generala
strabag nivel 1
CELCO 2020
rigips
hilti

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
AHK 2018
ef-de-n
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere