Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - C&W ECHINOX: Cresc livrarile de spatii comerciale pana la sfarsitul anului 2018
C&W ECHINOX: Cresc livrarile de spatii comerciale pana la sfarsitul anului 2018
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 07 Aug 2018 14:22
Livrarile de spatii comerciale vor reveni pe un trend pozitiv in a doua jumatate a anului 2018, cand cel putin 90.000 de metri patrati vor fi livrati in patru orase, in timp ce in Bucuresti nu este programata nicio deschidere, potrivit raportului H1 Romania Retail MarketBeat, realizat de firma de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
In primul semestru din 2018, au fost livrate spatii noi insumand 14.000 de metri patrati in cadrul proiectelor Bistrita Retail Park si Focsani Value Center, proiecte dezvoltate de Element Development, respectiv Prime Kapital. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca stocul total de spatii comerciale a inregistrat o scadere neta prin inchiderea hipermarketului Carrefour si a galeriei comerciale din cadrul proiectului Vitantis Shopping Center, la inceputul acestui an, suprafata totala a proiectului in care mai sunt operationale magazinele Praktiker, Diego si Casa Rusu fiind de 36.000 de metri patrati.
Astfel, stocul de spatii comerciale moderne din afara Capitalei a ajuns la 2,43 milioane de metri patrati, in timp ce suprafata mallurilor, parcurilor de retail si galeriilor comerciale din Bucuresti masoara 1,19 milioane de metri patrati. Densitatea spatiilor comerciale la nivel national a ajuns la 184 mp / 1.000 locuitori, in vreme ce in Bucuresti a atins un nivel de 651 mp / 1.000 locuitori, de 3.5 ori mai mare fata de media nationala.
Noi spatii comerciale vor fi livrate de catre dezvoltatorii NEPI Rockcastle si Prime Kapital in Satu Mare, Baia Mare, Roman si Slobozia, orase tertiare cu o cerere neacoperita de spatii de retail modern. Totodata, NEPI Rockcastle intentioneaza sa finalizeze pana la sfarsitul anului extinderea proiectului Shopping City Sibiu, cu o suprafata de aproape 10.000 de metri patrati.
In ceea ce priveste Bucurestiul, cel mai notabil eveniment din zona de retail din a doua jumatate a anului este deschiderea celui de-al doilea magazin IKEA din Romania si cel mare din Europa de Sud-Est, cu o suprafata totala de 37.000 metri patrati, pe bulevardul Theodor Pallady. Anul viitor, zona comerciala a Bucurestiului se va extinde spre nord, pana in Balotesti, unde este asteptata deschiderea proiectului DN 1 Value Center, in timp ce proiectele Colosseum Retail Park, Promenada Mall si AFI Palace Cotroceni vor intra in proces de extindere.
Bogdan Marcu, Partner, Retail Agency: „Romania a devenit in ultimii ani o piata stabila care aduce castiguri importante pentru majoritatea jucatorilor din retail. Putem spune acum ca avem o piata care a atins un prim grad de maturitate si predictibilitate si, in masura in care contextul economic va ramane pozitiv ca pana acum, ne asteptam la o cerere sustinuta in continuare pentru noi spatii de retail, atat in pietele principale, cat si in cele secundare sau tertiare. Credem ca nivelul chiriilor headline din centrele comerciale va creste in perioada imediat urmatoare din cauza ratelor mici de neocupare, a cresterilor de venituri raportate de principalii chiriasi ai acestor centre si a unui stoc restrans de noi spatii de retail. In plus, inregistram un aflux constant de noi retaileri care intra pe piata din Romania, ceea ce nu va face decat sa creasca cererea de spatii comerciale in proiectele dominante si consacrate.”
Astfel, chiria headline a unui spatiu de 100 de metri patrati situat intr-un centru comercial dominant din Bucuresti atinge nivelul de 70-80 € mp / luna, in vreme ce in proiecte similare din orase precum Timisoara, Iasi sau Cluj aceste spatii ating valori de 35-40 € mp / luna, un nivel de 18-23 € mp / luna fiind atins pentru acelasi tip de spatii din orase tertiare.
Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de retail al companiei a inchiriat in 2017 spatii cu o suprafata cumulata de peste 20.000 de metri patrati in proiecte de retail din Bucuresti si din tara. Cushman & Wakefield Echinox este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent. Echipa de peste 50 de profesionisti si colaboratori ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor pe toate segmentele pietei imobiliare, inclusiv pe piata rezidentiala.
Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, ajutandu-si clientii sa transforme modul in care oamenii lucreaza, cumpara si traiesc. Cei 43.000 de angajati ai companiei din mai mult de 60 de tari furnizeaza perspective locale si globale, reusind sa creeze o valoare semnificativa pentru proprietarii si investitorii din intreaga lume. Cushman & Wakefield se pozitioneaza printre cele mai mari firme care ofera servicii imobiliare, avand venituri de 5 miliarde de dolari in cadrul serviciilor principale ale companiei: inchirieri, gestionarea activelor, piete de capital, administrarea proprietatilor (numit C&W Services), servicii globale de administrare, gestionarea investitiilor (numit DTZ Investors), servicii de proiect si de dezvoltare, reprezentarea chiriasilor, evaluare si consultanta.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
viarom
Acvatot 2019
rigips
noark
leviatan
concelex
CDS
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
theda mar
EDIT-Structural
quadratum
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
ness project
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander