Agenda Constructiilor
Marti, 16 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - C&W ECHINOX: Randamentul investitiilor din segmentul de retail va scadea in 2019
C&W ECHINOX: Randamentul investitiilor din segmentul de retail va scadea in 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Mar 2019 14:38
Piata imobiliara locala a inceput sa atraga atentia marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorand posibilitatea de a investi direct in principalele segmente de piata. Primele achizitii ar putea fi realizate pana la finalul anului curent, apreciaza consultantii firmei Cushman & Wakefield Echinox.
Piata locala se afla intr-un proces de maturizare, care implica si o diversificare a capitalului investitional, iar investitorii asiatici, care au facut in ultimii ani achizitii majore in pietele din Vestul Europei, dar si in Polonia, isi extind aria de interes si catre celelalte tari din regiune.
Tim Wilkinson, Partener, Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Investitorii sud-africani au fost in ultimii cinci ani cei mai activi cumparatori din piata imobiliara locala, care a fost folosita de o serie de grupuri si ca „rampa de lansare” pentru formarea unor portofolii regionale. In ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucatori noi din Statele Unite, Liban, Cehia si Belgia, proces ce credem ca va continua cu primele achizitii ale unor investitori asiatici, atrasi de proiectele cu o calitate a constructiei ridicata, chiriasi blue-chip si randamente investitionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale fata de pietele din Europa Centrala.ˮ
Datele Cushman & Wakefield arata ca in ultimii trei ani (2016 - 2018) investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achizitii de peste 2,8 miliarde de euro in Polonia, avand o pondere de peste 16%, in timp ce in Cehia si Ungaria au fost semnate anul trecut tranzactii semnificative de catre grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud si Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizata sa creasca si in aceste piete.
In piata locala au fost realizate in 2018 tranzactii imobiliare cu o valoare cumulata de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achizitii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion’s Head Investments si MAS Real Estate, in parteneriat cu Prime Kapital.
Randamentele investitionale de referinta pentru piata locala sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri si 8,75% pe industrial, in 2019 fiind asteptata o comprimare a acestora ca urmare a unui interes in crestere din partea potentialilor cumparatori. Ne putem astepta sa vedem o reducere intre 25 si 50 de puncte procentuale fata de nivelul actual pe segmentele spatiilor de birouri si industriale. Nivelul de referinta al randamentelor pentru segmentul de retail va trece probabil de asemenea printr-un proces de comprimare in momentul in care un activ cu adevarat dominant va fi scos la vanzare.
 
SISECAMALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
Ubitech
strabag nivel 1
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
concelex
theda mar
ness project
EDIT-Structural
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
rigips
MAKITA
noark
leviatan
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander