Agenda Constructiilor
Duminica, 05 Iulie 2020
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - Investitii majore in pregatire pentru extinderea Aeroportului International Craiova
Investitii majore in pregatire pentru extinderea Aeroportului International Craiova
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Ian 2020 14:32
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, si vicepresedintele Cosmin Vasile s-au intalnit vineri dupa-amiaza, alaturi de conducerea Aeroportului International Craiova (AIC) si de specialisti din cadrul celor doua institutii, cu echipa proiectantului desemnat sa elaboreze documentatia pentru demersul de extindere a AIC, prin construirea unor noi terminale si realizarea infrastructurii aferente.
Potrivit presedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, in vederea derularii acestei investitii complexe urmeaza sa fie solicitata finantare din fonduri europene, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (POIM).
„Dupa cum a reiesit si in cadrul discutiilor noastre, cresterea spectaculoasa a volumului de activitate la Aeroportul International Craiova impune intrarea intr-o noua etapa pentru dezvoltarea acestui obiectiv strategic, de importanta majora pentru regiunea Oltenia. Trebuie sa mentionez, in acest sens, ca anul trecut a fost depasit pentru prima data pragul de 500.000 de calatori, AIC inregistrand in 2019 un trafic total de 514.544 de persoane.
Demersul pe care ni l-am propus, alaturi de conducerea aeroportului, si care este inclus, de altfel, si in Master Planul General de Transport al Romaniei vizeaza realizarea unui pachet de investitii, in centrul carora se afla construirea unui nou terminal de pasageri, care sa raspunda pe deplin exigentelor internationale in domeniu. Acesta va fi prevazut cu propria platforma de imbarcare-debarcare, cu cel putin 12 locuri pentru aeronave si o zona speciala pentru degivrarea avioanelor. De asemenea, prin proiect va fi amenajata o parcare destinata autoturismelor si o autogara pentru mijloacele de transport in comun.
In paralel, ne dorim sa construim si un terminal pentru transportul de marfa. Totodata, investitiile vor mai include reabilitarea si extinderea infrastructurii de miscare, fie ca vorbim despre suprafetele de rulare pentru aeronave, fie despre reconfigurarea sistemului de balizaj.
Desigur ca, data fiind amploarea acestui demers, realizarea sa nu ar putea fi asigurata din bugetul propriu al CJ Dolj. De aceea, documentatia care va fi elaborata de proiectant si care presupune o serie de studii, expertize, analize si masuratori va constitui suportul pentru cererea de finantare din fonduri europene pe care AIC o va depune, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare.
Tot prin intermediul POIM, a fost recent inaintata spre evaluare solicitarea de finantare pentru un alt proiect, care are ca obiectiv securizarea completa a aeroportului. Cu o valoare totala de 16 milioane de euro, investitia urmareste, printre altele, amenajarea unui drum tehnologic perimetral, prevazut cu sisteme de iluminat si de detectie, reabilitarea si extinderea sistemului de supraveghere in zona terminalelor, dar si construirea unei remize pentru echipa de interventie rapida“, a declarat presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa.
In cadrul intrevederii, vicepresedintele CJ Dolj Cosmin Vasile a reafirmat interesul administratiei judetene pentru realizarea de investitii capabile sa consolideze ascensiunea remarcabila inregistrata de Aeroportul International Craiova.
„Am avut o intalnire constructiva, in cadrul careia au fost convenite conditiile pentru o colaborare optima in desfasurarea acestui demers, esential pentru viitoarea evolutie a aeroportului nostru, cu ajutorul fondurilor europene.
Proiectul pe care dorim sa-l promovam in cadrul POIM este unul de mare anvergura, care cuprinde, pe langa realizarea infrastructurii construite, si o importanta componenta de dotare cu tot ceea ce este necesar pentru a avea, la finele lui, un terminal modern, complet functional. As aminti, in acest context, echipamentele pentru controlul de securitate, pentru procesarea pasagerilor si a bagajelor, mobilierul pentru zonele destinate calatorilor, dar si pentru spatiile administrative, utilajele pentru deszapezirea suprafetelor de miscare a aeronavelor, precum si sistemele de supraveghere video sau de stingere a incendiilor.
Dezvoltarea AIC ramane o prioritate a Consiliului Judetean, cu atat mai mult cu cat ea se traduce in beneficii si crestere economica pentru intreaga regiune, raspunzand unei necesitati reale, confirmate si prin cifre. Ma refer la faptul ca numarul de pasageri inregistrat in 2019 este de aproape 37 de ori mai mare decat in 2009, atunci cand am inceput amplul proces de revitalizare a acestui obiectiv, mai intai cu finantare din surse proprii, apoi cu fonduri europene, printr-un proiect de peste 24 de milioane de euro. Un proces care este continuat in prezent prin investitia de 6,4 milioane de euro pentru extinderea actualelor terminale ale aeroportului, sustinuta tot din bugetul CJ Dolj.
Am facut si vom face eforturi in vederea imbunatatirii conditiilor pe care AIC le ofera atat calatorilor, cat si operatorilor de transport aerian, pentru a contribui astfel la diversificarea gamei destinatiilor internationale cu care Craiova este conectata in mod direct“, a precizat vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj Cosmin Vasile.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

TeraSteelbluebeamVideoConfAC-iulCOVID-19ACAD
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ERBASU CONSTRUCT
CELCO 2020
strabag nivel 1
Acvatot 2019
elmas 2017
ssab ag antrepriza generala
rigips

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
ef-de-n
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere