ENEL produce noile panouri fotovoltaice cu tehnologia HJT, la scara industriala |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 28 Oct 2019 14:35 |
Cu o investitie totala de aproximativ 80 de milioane de euro, centrul Enel Group pentru dezvoltarea tehnologiilor regenerabile din Catania (Italia) a devenit cea mai automatizata unitate de productie a panourilor fotovoltaice din lume
Catania, 25 octombrie 2019 - Enel Green Power a inaugurat, in cadrul fabricii sale 3SUN, noua linie de productie a panourilor fotovoltaice bifaciale bazate pe tehnologia de heterojonctiune (HJT) care combina siliconul amorf cu cel cristalin. Presedintele Regiunii Sicilia, Nello Musumeci, primarul orasului Catania, Salvo Pogliese, seful Enel Green Power, Antonio Cammisecra, si directorul 3SUN, Antonello Irace, au dat startul productiei noii linii a fabricii.
Acest eveniment completeaza proiectul de conversie tehnologica a fabricii 2.0 din cadrul 3SUN. Proiectul a fost lansat in al doilea trimestru al anului 2018 si a fost impartit in trei etape, cu scopul de a face ca „La fabbrica del sole” (Fabrica Soarelui) a Enel Green Power sa poata produce intr-un ciclu continuu, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, finalizand aproximativ 1.400 de panouri pe zi, respectiv aproximativ 500.000 pe an.
Antonio Cammisecra, CEO al Enel Green Power, a declarat: "Infiintarea acestei noi linii de productie este o etapa semnificativa, care a fost puternic sustinuta de Enel Green Power. Am crezut si am investit in acest proiect extrem de inovator, evidentiind excelenta industriala italiana pe scena globala, in special intr-un sector competitiv precum energia solara. Vom continua cu angajamentul nostru de a cerceta si dezvolta aceasta tehnologie, deoarece ne straduim sa imbunatatim in continuare performantele, sustenbilitatea si competitivitatea acesteia, cu increderea ca suntem un avanpost tehnologic global al sectorului fotovoltaic".
Antonello Irace, seful 3SUN a afirmat: "Suntem prima companie din lume care produce panouri fotovoltaice pe baza tehnologiei inovatoare de heterojonctiune bifaciala HJT, la scara industriala. Speram sa fim o forta motrice pentru intreaga industrie si, prin promovarea inovatiei in tehnologia fotovoltaica, dorim sa transformam energia solara intr-o solutie pragmatica de energie curata disponibila oriunde straluceste soarele".
Panourile fotovoltaice bifaciale au o eficienta mai mare cu 20% decat cele cu o singura fata si o putere nominala de 400 W. Caracteristica "bifaciala" permite ca radiatia solara sa fie captata si de pe suprafata din spate, obtinandu-se o productie de energie mai mare cu 30%. In plus, in timp ce modulele anterioare au un ciclu de viata de pana la 25 de ani, noile panouri sunt suficient de durabile pentru a dura mai mult de 35 de ani, cu o performanta ridicata chiar si in conditii meteorologice extreme.
Acest salt tehnologic va permite fabricii din Catania sa obtina o capacitate de productie nominala de aproximativ 200 MW pe an si sa devina cea mai automatizata unitate de productie a panourilor fotovoltaice din lume, cu peste 300 de angajati si sustinand activitatea companiilor partenere care angajeaza peste 600 de persoane. Scopul este de a putea depasi limita teoretica a eficientei siliciului in urmatorii cinci ani, datorita inovatiei tehnologice constante, si de a obtine cu 28% mai mult din eficienta.
Investitia a fost finantata din programele europene pentru cercetare si inovare (Orizont 2020), de catre Ministerul Dezvoltarii Economice din Italia si Regiunea Sicilia si prin stimulentele obtinute pentru dezvoltarea proiectului Fabrica Inteligenta 4.0.
|