Firmele investesc 25% din capital in tehnologii si sunt interesate de noi achizitii |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 30 Oct 2019 14:13 |
Liderii organizatiilor continua sa remodeleze portofoliile companiilor lor, in pofida unui mediu geopolitic dificil, 52% dintre corporatiile globale planuind sa realizeze achizitii in anul urmator, potrivit celei de-a 21-a editii a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB).
Adoptarea tehnologiei si atragerea talentelor impulsioneaza tranzactiile: doua treimi (66%) dintre respondenti intentioneaza sa aloce peste 25% din capitalul total dedicat investitiilor in tehnologie, vizand in mod special solutii care sa le alimenteze cresterea. Mai mult de jumatate dintre directorii executivi (56%) vor sa realizeze aceste investitii prin intermediul achizitiilor, al asocierilor de tip joint ventures sau al fondurilor externe cu capital de risc. In acelasi timp, aproape doua treimi dintre respondenti (61%) intampina dificultati in atragerea talentelor cu abilitatile necesare, iar acest procent este si mai mare in Regatul Unit (66%) si Germania (72%).
„Urmand tendintele globale, apetitul pentru fuziuni si achizitii se mentine si pe piata locala. Romania ramane o piata atractiva pentru investitori, interesul acestora fiind sustinut de cresterea constanta economica din ultimii ani si de situatia geopolitica favorabila. In anul urmator, estimam ca piata de fuziuni si achizitii va ramane dinamica, neexistand in acest moment semnale majore cu privire la o posibila recesiune. Interesul antreprenorilor locali ramane in zona cresterii cotei de piata, a diversificarii portofoliilor, vizand inclusiv extinderea la nivel regional, in timp ce fondurile de investitii continua consolidarea - mai ales noile fonduri care au investit in Romania.
Sectoarele unde vom vedea miscari in perioada urmatoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar si de tehnologie. Digitalizarea si impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constanta pentru companiile locale. Tendinta globala de crestere a investitiilor in tehnologie se manifesta si in Romania, iar asteptarea este ca in urmatoarea perioada companiile romanesti sa se orienteze intr-o masura mai mare spre achizitia sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarca, de asemenea, o crestere a activitatii fondurilor ce vizeaza start-up-uri in zona de tehnologie si pe piata locala”, spune Florin Vasilica, Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.
Multi executivi nu intrevad o recesiune economica
Probabilitatea unei recesiuni pe termen scurt si mediu nu este considerata o amenintare semnificativa, majoritatea respondentilor (54%) nu se asteapta la o recesiune economica. Dar, in timp ce mare parte dintre directorii executivi din cele mai multe economii importante raman increzatori in perspectivele lor economice, 80% dintre respondentii din Germania si 62% dintre cei din Regatul Unit se asteapta la o recesiune. In pofida acestor preocupari, piata tranzactiilor din Germania si Regatul Unit a ramas activa in 2019. Directorii executivi din SUA sunt cei mai optimisti, 78% dintre acestia nu iau in calcul posibilitatea unei recesiuni economice semnificative pe termen scurt si mediu.
Companiile reusesc sa gestioneze problemele comerciale si tarifare, care ar putea fi percepute drept factori de subminare a increderii economice. Aproape doua treimi dintre companii (64%) planifica sa-si diminueze impactul problemelor comerciale si tarifare prin reconfigurarea lanturilor de aprovizionare si relocarea unitatilor de productie. Iar 22% dintre companii isi reevalueaza optiunile de raspuns la aceasta situatie in rapida schimbare.
Se preconizeaza o varietate de tranzactii competitive si ostile
In contextul acestor perspective economice optimiste, se estimeaza o piata a tranzactiilor extrem de competitiva in 2020. Opt din zece respondenti se asteapta la o intensificare a ofertelor ostile si competitive in anul urmator, iar 75% dintre respondenti preconizeaza ca investitorii privati vor juca un rol important in ceea ce priveste achizitiile.
De asemenea, directorii executivi considera ca vor asista la o intensificare a activitatii din zona megatranzactiilor (de peste 10 miliarde de USD), mai mult de jumatate dintre acestia estimand o crestere a numarului de tranzactii care depasesc pragul de 10 miliarde de USD. Aproape trei sferturi dintre respondenti (72%) nu anticipeaza nicio scadere a activitatii de fuziuni si achizitii in general, iar un procentaj similar (71%) dintre directorii executivi preconizeaza o crestere a tranzactiilor transfrontaliere.
SUA recastiga primul loc, iar Regatul Unit ramane atractiv pentru investitori
Conform raportului EY, SUA ocupa primul loc in topul destinatiilor pentru investitii. Desi persista incertitudinile legate de Brexit, studiul constata ca atractivitatea Regatului Unit se mentine, investitorii considerandu-l a doua destinatie preferata pentru investitii de la nivel global. SUA si Regatul Unit au devansat Germania (locul al treilea), China (locul al patrulea) si Canada (locul al cincilea).
Definirea misiunii si crearea de valoare pe termen lung
Misiunea si impactul social avanseaza printre prioritatile conducerilor companiilor si remodeleaza in mod fundamental modul in care acestea isi masoara succesul. Aproximativ 84% dintre companii si-au definit deja sau planuiesc sa-si stabileasca in anul urmator parametrii de raportare a impactului social.
|