GVA ACTIV: Valoarea proprietatilor comerciale livrate in 2017 a depasit 1 miliard euro |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 13 Iun 2018 12:22 |
„In 2017 au fost livrate in Romania proprietati de tip comercial, birouri si industrial avand o valoare estimata de 1,084 miliarde Euro.” declara Cristian Negrea, directorul departamentului de evaluari al Activ Property Services, companie membra a retelei internationale GVA Worldwide.
Analiza a luat in considerare proprietatile cu o suprafata inchiriabila de peste 3.000-5.000 m2, finalizate pe parcursul anului trecut la nivel national, construite atat in scop speculativ (destinate inchirierii), cat si pentru uz propriu.
Valoare Estimata pe Sectoare
Cea mai mare pondere a inregistrat-o sectorul de birouri, cu un stoc nou finalizat la nivel national de peste 258.700 m2 (suprafata inchiriabila), avand o valoare estimata de 465 milioane Euro. In Bucuresti au fost livrate cladiri de birouri in suprafata de 160.300 m2 (suprafata inchiriabila), cu o valoare de 311 milioane Euro, in timp ce in provincie stocul nou finalizat (98.500 m2) are o valoare estimata de aproximativ 150 milioane Euro.
Valoarea proprietatilor comerciale livrate anul trecut in Romania este estimata la peste 328 milioane Euro, corespunzand unui stoc nou de 264.000 m2. Daca deschiderile de centre comerciale au reprezentat doar 66.700 m2, cu o valoare estimata de 115 milioane Euro, livrarile de unitati de tip big-box / parcuri de retail au urcat la 197.500 m2, cu o valoare estimata de peste 212 milioane Euro.
Cea mai semnificativa evolutie a fost consemnata in segmentul industrial / logistic unde volumul record de livrari de la nivel national, insumand peste 550.000 m2 (hale speculative si pentru uz propriu), are o valoare estimata de 290 milioane Euro. Proprietatile industriale livrate in zona capitalei au avut cea mai mare pondere din total, cu o valoare estimata de peste 200 milioane Euro.
Valoare Estimata pe Zone
Proprietatile (comercial, birouri, industrial) livrate anul trecut in Bucuresti au o valoare estimata de peste 582 milioane Euro, reprezentand 54% din valoarea proprietatilor finalizate anul trecut la nivel national. Capitala continua sa domine autoritar piata imobiliara din Romania, concentrand cele mai ridicate volume de livrari anuale, in conditiile in care aici se inregistreaza cele mai mici niveluri ale randamentelor (yield-uri).
Capitala este urmata in clasament de Cluj-Napoca, unde proprietatile livrate in 2017 au o valoare estimata la 115 milioane Euro, respectiv de Timisoara cu 105 milioane Euro.
Evolutia Randamentelor (Yield-uri)
Valoarea proprietatilor livrate a fost influentata anul trecut si de evolutia randamentelor (yield-uri). Yield-urile au scazut in medie cu 0,25% pentru proprietatile „prime” (cele mai reprezentative de clasa A), ajungand in cazul centrelor comerciale si a cladirilor de birouri la valori de 7,0-7,5% in Bucuresti si 8,0-8,5% in alte orase majore. Pentru proprietatile industriale yield-urile „prime” variaza intre 8,75-9,25% in principalele piete.
Prognoza Evolutie 2018
„Estimam ca valoarea proprietatilor comerciale, de birouri si industriale care urmeaza sa fie livrate in 2018 va depasi 1,5 miliarde Euro la nivel national.” apreciaza Cristian Negrea. Aprecierea va fi generata atat cantitativ, prin cresterea volumelor livrarilor in toate segmentele, cat si prin cresterea valorii pe m2 ca urmare a tendintei de scadere a randamentelor (yield-uri).
Despre Activ Property Services - afiliat exclusiv in romania al GVA Worldwide
Activ Property Services a fost infiintata in 1993, fiind una dintre principalele companii de consultanta imobiliara din Romania. Compania are sediul central in Bucuresti si doua birouri regionale in Timisoara si Cluj-Napoca.
Activ Property Services beneficiaza de experienta internationala, devenind birou afiliat in Romania al GVA Worldwide de la inceputul anului 2018, dupa ce in perioada 1995-2016 a fost partenerul local al Cushman & Wakefield.
Compania noastra are un portofoliu vast de clienti, internationali si locali, cum ar fi: BCR, Portico Investments, Vodafone, Nokia si Unicredit Bank.
|