Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
INNOCONSTRUCT: Angajamentul firmelor si Guvernului pentru digitalizare
Oportunitati & Comunicate Publicat de Ovidiu Stefanescu 17 Mai 2022 12:46
Peste 250 de experti din companii, mediul academic si autoritati publice au dezbatut prioritatile pentru transformarea digitala a industriei constructiilor, precum si provocarile cu care se confrunta sectorul in adoptia de inalte tehnologii, timp de 2 zile, 12-13 mai, la conferinta internationala INNOCONSTRUCT, organizata de clusterul Technology Enabled Construction - TEC.
Ministrul Dezvoltarii, Attila-Zoltan Cseke, a anuntat, in cadrul celei mai importante conferinte cu privire la inovarea in constructii, faptul ca a fost elaborata pentru prima oara in ultimul deceniu o legislatie moderna si fara birocratie in domeniul constructiilor. Importanta digitalizarii ca prioritate pentru actualul guvern a fost subliniata si de Iulian Popescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii.
Conferinta INNOCONSTRUCT 2022 a acoperit in cele doua zile, cele mai importante inovatii din domeniul constructiilor, tehnologiile esentiale si cele mai eficiente optiuni de modernizare a companiilor. Peste 25 de reprezentanti de top din companii romanesti, europene si americane au prezentat teze si studii de caz, alaturi de membri ai Guvernului. Dintre acestia amintim:  Cristian Erbasu, presedinte TEC, Anca Ginavar, Director, MDLPA, Radu Vacareanu, Rector UTCB, VP TEC, Cristian Onofrei, board TEC, Tomáš Lendvorský, AUTODESK, Hemmo Määttänen, MagiCAD, Clive Jordan, Plannerly, Onur Basar, ViaCon, Michał Rykiert, WEBCON, David Petri, KÖZTI Architects & Engineers si Zoltán Jánky, Opinion Builders.
 
 
”Este un moment in care trebuie sa ne mobilizam cu adevarat. Digitalizarea in domeniul constructiilor nu trebuie sa reprezinte doar un obiectiv al viitorului, ci trebuie sa fie o realitate a prezentului. Modernizarea si digitalizarea constructiilor sunt esentiale atat pentru sectorul nostru, cat si pentru toate celelalte industrii ale Romaniei”, a declarat Cristian Erbasu, Presedinte cluster TEC, in cadrul evenimentului.
Conferinta a pus accentul si pe importanta adoptiei accelerate a BIM (Building Information Modeling) inclusiv in companiile de executie, mai ales in contextul in care, potrivit celor mentionate de Cezar Vladut, pro-rector UTCB, din cele cca 6000 de licente operate pe piata romaneasca, aproximativ 90% dintre acestea sunt utilizate de companii de proiectare si inginerie. La nivelul intregii Europe, sectorul este slab digitalizat, totusi adoptia BIM este mult mai avansata in statele vestice, unde investitiile mari ale statului sunt realizate folosind BIM, iar procedurile de autorizare sunt puternic digitalizate. In Romania adoptia este ingreunata, potrivit celor rezultate din dezbaterile conferintei, de insuficienta intelegere a tehnologiilor, lipsa cererii din partea beneficiarilor, inclusiv a statului, absenta de competente digitale, atat in randul angajatilor, cat si in randul absolventilor, dar si de costurile mari si absenta unor surse clare de finantare. 
 
 
”Dialogul este esential pentru a face inteligibile tehnologiile digitale si beneficiile acestora, intr-o industrie conservatoare, cum este sectorul constructiilor. Cele 6 mese rotunde s-au dovedit fructuoase, permitand un dialog real cu participantii la conferinta, pe teme legate de provocari, dar si de solutii posibile. S-a discutat despre procesul de transformare digitala in firmele de executie si surse de finantare disponibile, despre dezvoltarea de competente digitale, tehnologii inteligente, standardizare, utilizarea semnaturii electronice in fluxurile digitale de proiectare, dar si despre viitorul cladirilor nZEB si ZEB. Timpul a fost insuficient pentru aceste dezbateri, de aceea ne propunem sa organizam cu regularitate mese rotunde pe teme specifice intre membrii clusterului si alti actori din industrie ”, a declarat Rodica Lupu, directorul clusterului TEC.
La conferinta au participat si lideri si reprezentanti ai unor clustere de inovare in constructii din alte tari europene, cum ar fi Austria, Bulgaria, Italia, Slovenia si s-au pus bazele unor consortii si parteneriate atat locale, cat si internationale. 
Clusterul TEC - „Technology Enabled Construction”, un actor important in dezvoltarea si modernizarea industriei din Romania, este construit pe principiul spiralei cvadruple a inovarii, reunind organizatii din mediul privat, mediul academic si de cercetare, mediul asociativ si mediul public, ca un parteneriat constant, avand la baza valori comune ale membrilor si obiective pe termen mediu si lung centrate pe cresterea competitivitatii prin inovare, co-creatie si integrare pe intregul lant valoric din industria constructiilor. Mai multe detalii pe www.clustertec.ro si www.innoconstruct.ro
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTETotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
Acvatot 2019
rigips
VEGO
leviatan
konsent
AED
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
noark
BogArt
CDS
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
MAKITA
Arduro
SIGM
viarom
concelex
Ubitech
DRS
SSAB
ness project
ELECTROGRUP
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<