INSCOP: Statul ar trebui sa subventioneze doar consumatorii de energie vulnerabili |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 19 Sep 2019 09:58 |
Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane (ISPRI) si Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica (LARICS) va invita vineri, 20 septembrie, ora 10.00, la Hotel Hilton, sala Vivaldi, pentru lansarea primului „Barometru de securitate energetica” din Romania, bazat pe o ampla cercetare sociologica realizata la nivel national de catre INSCOP Research. Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul ISPRI, va include prezentarea datelor sociologice de catre domnul Remus Ioan Stefureac, director general al INSCOP Research, precum si evaluari de specialitate realizate de domnul Razvan Nicolescu, partener, lider al industriei de energie si resurse in Europa Centrala si de Est al Deloitte, respectiv domnul Vasile Iuga, specialist in energie.
Barometrul de securitate energetica este un instrument anual ce isi propune sa masoare perceptii, atitudini si viziuni legate de politica energetica analizate in tabloul mai amplu al relatiilor internationale.
Lansarea Barometrului va prilejui prezentarea unor subiecte complexe precum atitudinea romanilor fata de schimbarile climatice, comportamentul de economisire a consumului de energie, perceptia publica fata de diversele surse de energie, raportarea romanilor cu privire la proiecte strategice in domeniul exploatarii de gaz natural (Marea Neagra), a productiei de energie electrica (Cernavoda), evaluarea de catre populatie a politicilor publice in domeniul energiei (OUG 114), a optiunilor de subventionare a consumatorilor de energie, atitudinea romanilor fata de aliatii euro-atlantici, respectiv fata de alte state din regiune etc..
Conform rezultatelor preliminare, intrebati daca schimbarile climatice (incalzirea globala) sunt un fenomen real, vizibil deja pe toata planeta, sau unul fals, inventat in scopul promovarii comerciale a unor tehnologii, 83,6% dintre romani considera schimbarile climatice reale si produc efecte vizibile. La intrebarea ”Care este motivul principal pentru care considerati importanta economisirea de energie?”, 62% indica reducerea costurilor financiare, 30,8% reducerea poluarii si 6,2% confortul personal.
In contextul in care in largul tarmului romanesc al Marii Negre au fost descoperite rezerve importante de gaz natural, 75,6% dintre respondenti sunt de acord cu exploatarea acestora, 14,7% nu sunt de acord si 9,6% nu stiu sau nu raspund. Sunt de acord cu finalizarea construirii celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda 65,9% dintre respondenti, 22,6% se opun acestei idei si 11,5% reprezinta non-raspunsuri.
58% dintre respondenti considera ca statul ar trebui sa subventioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 35,4% ca statul ar trebui sa subventioneze cu sume mici toti consumatorii, indiferent de veniturile pe care le castiga. Rezultatele complete ale sondajului de opinie, pe o larga diversitate de teme, vor fi prezentate in cadrul evenimentului de vineri 20 septembrie, ora 10.00, la Hotel Hilton, sala Vivaldi.
|