IRCEM elaboreaza Strategia pentru tranzitia spre economia circulara 2020-2030 |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 22 Apr 2019 10:33 |
Institutul pentru Cercetari in Economie Circulara si Mediu "Ernest Lupan" (IRCEM) a fost acceptat ca reprezentant al Romaniei in grupul de coordonare al platformei dedicata tranzitiei catre economia circulara a Comisiei Europene (ECESP). IRCEM va organiza in perioada urmatoare o serie de consultari publice pentru realizarea strategiei Romaniei in domeniul economiei circulare.
Proiectul "Strategia Pentru Tranzitia Romaniei Spre Economia Circulara 2020-2030 (ROCES)" vizeaza fundamentarea pilonilor ce vor sustine implementarea economiei circulare in Romania, prin implicarea tuturor actorilor reprezentativi: societate civila, administratie, sectoare industriale, mediul academic, infrastructura sociala si atragerea suportului financiar necesar. Studiul intentioneaza sa adune opinii privind circularitatea si penetrabilitatea economiei circulare prin cooperare teritoriala, astfel incat sa atingem viziunea noastra, ca pana in 2030 Romania, sa fie lider in Europa Centrala si de Sud-Est in economia circulara.
Proiectul vine in sprijinul pachetului pentru economie circulara a Comisiei Europene care are scopul de a dezvolta un "model de productie si consum care implica partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea si reciclarea materialelor si produselor existente cat mai mult posibil. In acest fel, ciclul de viata al produselor este extins. In practica, aceasta implica reducerea la minimum a deseurilor. Cand un produs ajunge la sfarsitul duratei sale de viata, materialele din care este facut sunt pastrate in cadrul economiei de cate ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou si din nou, creand astfel o valoare suplimentara. Economia circulara se abate de la modelul economic traditional, liniar, care se bazeaza pe un model de ia-fa-consuma-arunca. Acest model se bazeaza pe cantitati mari de materiale si energie ieftine, usor accesibile." Comisia Europeana, 2018.
In acest scop IRCEM prin parteneriatul pentru Economie Verde si Zero Deseuri in Romania incheiat cu Ministerul Mediului si Departamentul pentru Dezvoltare Durabila al Guvernului Romaniei, in calitate de organizatori, colaboreaza cu alte ministere, precum si alti parteneri care se vor alatura acestor demersuri. In vederea conturarii strategiei Romaniei privind economia circulara 2020-2030 se vor desfasura 8 consultari sectoriale la nivelul celor 8 regiuni ale tarii care vor acoperi mai multe sectoare de activitate.
Va oferim oportunitatea de a contribui la ceea ce constituie una dintre provocarile secolului 21: transformarea economiei liniare intr-una circulara. Pentru aceasta aveti posibilitatea de a participa la conferinta de deschidere a proiectului si anume "Aplicarea Economiei Circulare In Sectorul Apei" din data de 19 Aprilie 2019, la Constanta in Sala Senatului, Amfiteatrul A1, Campus Universitatea Ovidius, corp A, incepand cu ora 9.00.
Centrul Enterprise Europe Network Constanta, din cadrul Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta, este partener al evenimentului.
Acest eveniment isi propune sa analizeze resursele de apa dulce si dificultatea asigurarii nevoilor umane pentru consumul de apa potabila, precum si modul in care sistemele de apa sprijina toate segmentele societatii si ale industriei, astfel ca oportunitatile oferite de aceste interfete in a crea valoare suplimentara prin aplicarea principiilor economiei circulare, pot fi solutii pentru asigurarea unor parteneriate viabile in asigurarea dezvoltarii durabile.
Scopul conferintei este acela de a implica experti din industrie, specialisti din cercetare, cat si din educatie si societatea civila, discutand despre cele mai bune practici si modele disponibile, pentru a facilita tranzitia spre economia circular. Rezultatele acestora vor fi coroborate in cadrul consultarii de la Bucuresti, 11 iunie 2019, unde se vor prezenta modele de strategii pentru economie circulara din Europa in cadrul conferintei europene ROCES.
|