Agenda Constructiilor
Miercuri, 17 August 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - MAZARS: Companiile trebuie sa se pregateasca pentru urmatorul val de transformari
MAZARS: Companiile trebuie sa se pregateasca pentru urmatorul val de transformari
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 25 Mar 2020 06:15
Piata de fuziuni si achizitii din Europa Centrala si de Est inclusiv Rusia (ECE) a inregistrat 726 de tranzactii in 2019, acelasi numar de tranzactii inregistrat si in 2018, indicand astfel o rezistenta in fata provocarilor economice globale, conform unui nou raport publicat de Mazars in colaborare cu Mergermarket.
Raportul „Investing in CEE: Inbound M&A Report 2019/2020”, ofera o imagine de ansamblu a activitatilor M&A in ECE pe durata anului 2019 si analizeaza provocarile si oportunitatile din urmatoarele luni.
Dintre cele 726 de tranzactii din ECE pe parcursul anului trecut, 40% au avut cumparatori din afara ECE – o cifra similara cu cele din ultimii patru ani. Acest lucru evidentiaza atractivitatea continua a regiunii pentru investitorii internationali, in pofida unei incetiniri economice globale.
Spre deosebire de volum, valoarea totala a tranzactiilor declarate in ECE a scazut cu 12% in 2019, la 42,3 MLD EUR. Acest lucru poate indica mai putine tranzactii de valoare mare, dar trebuie remarcat faptul ca cifra principala nu include tranzactiile cu valori nedeclarate public, inclusiv doua investitii intr-un proiect de gaze naturale lichefiate (GNL) din regiunea arctica rusa, posibil substantiale.
O combinatie unica de avantaje strategice continua sa mentina ECE atractiva pentru investitori, diversificarea economica a regiunii fiind una dintre punctele sale forte. „Amplasarea geografica reprezinta un avantaj competitiv clar, cu economiile mai dezvoltate ale Europei de Vest pe de o parte, si cu pietele in crestere rapida din Asia si Orientul Mijlociu, pe de alta parte. Pentru multi investitori, ECE reprezinta tot ce este mai bun din ambele parti.”, explica Michel Kiviatkowski, CEE Leader of Financial Advisory Services la Mazars.
Desi investitorii nu pot trece cu vederea in totalitate provocarile aduse de tranzactii, majoritatea acestora provin din afara regiunii. Una dintre cele mai mari calitati ale regiunii, si anume conexiunile sale puternice cu pietele din alte zone, o face, de asemenea, vulnerabila la socurile globale, precum recenta epidemie de Covid-19.
Cu toate acestea, fundamentele puternice ale regiunii o plaseaza intr-o pozitie favorabila pentru o recuperare rapida, dupa ce situatia va reveni la normal.
Alte concluzii cheie ale raportului includ:
- Datorita pozitiei sale de de cea mai mare piata si economie din regiune, Rusia conduce din nou in clasamentul tranzactiilor regionale, in pofida mentinerii sanctiunilor. Valoarea tranzactiilor a ramas constanta la 21,5 MLD EUR in 167 de tranzactii – in crestere fata de cele 159 de anul trecut. Patru dintre primele zece tranzactii din regiune si trei dintre primele cinci au avut loc in Rusia, inclusiv cea mai mare tranzactie de anul trecut, cand compania Japan Arctic LNG a preluat actiuni in valoare de 10% din proiectul Arctic LNG 2, in valoare de 2,6 MLD EUR.
- In ceea ce priveste atractivitatea, Polonia a devenit cea mai importanta “destinatie” a investitorilor in 2019. Aici s-au inregistrat 65 de tranzactii cu investitorii din afara ECE, in crestere de la 51 in 2018. Aceast lucru a fost insotit de o crestere a valorii tranzactiei, care a crescut de mai mult de doua ori, de la 1,9 MLD EUR la 4,6 MLD EUR.
- Puternicul sector industrial din ECE a continuat sa atraga majoritatea tranzactiilor, respectiv 56. Cu toate acestea, tranzactiile au fost in mare parte mici si mijlocii, in valoare totala de 1,1 MLD EUR, in scadere de la 5,5 MLD EUR in anul precedent. Energia si utilitatile au ramas cele mai importante sectoare ca valoare, care au atins putin sub 7,6 MLD EUR, in crestere de la 7,4 MLD EUR in 2018, reflectand sumele mari ale tranzactiilor din acest sector.
- Fondurile internationale si regionale de investitii de capital sunt atrase de aceasta regiune – intr-o moment de crestere lenta si randamente scazute in multe tari dezvoltate, ECE ofera o valoare mult dorita, pe masura ce companiile ajung la maturitate sau se consolideaza. Interesul fondurilor de investitii continua sa creasca, cu 69 de achizitii in regiune in 2019, cu doua mai multe decat in 2018.
Piata de fuziuni si achizitii din Romania
Dupa o tranzitie dificila catre o economie libera de piata, Romania a devenit in ultimii ani una dintre cele mai mari povesti de succes din regiune, cu o crestere sustinuta si o economie in continua diversificare. Fiind una dintre cele mai mari piete din ECE, cu resurse naturale, inclusiv petrol si gaze si o amplasare strategica, tara noastra detine o serie de avantaje competitive bune.
Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania a crescut cu 61% in anul 2019, pana la 50 de tranzactii, fata de 31 din anul 2019. Totodata, a crescut si valoarea acestora, cu 45% si 815 MLN EUR.
„Evolutia tranzactiilor a fost mai buna decat se preconiza la inceputul lui 2019. Economia a mers bine – incetinirea din Europa s-a facut simtita, dar nu intr-un mod semnificativ, iar consumul intern a ramas unul dintre principalele motoare ale economiei. Cea mai mare tranzactie din 2019 a fost inregistrata in cel de-al doilea trimestru al anului, atunci cand EximBank a achizitionat 99.28% din Banca Romaneasca, cu o valoare de 314 MLN EUR. Aceasta tranzactie este un alt exemplu al tendintei de consolidare a pietei bancare romanesti.”, a mentionat Razvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
Media multiplilor de evaluare din ECE ramane la o valoare mai mica decat cea din Europa de Vest. Astfel in 2019, media multiplilor de EBITDA folositi pentru evaluarea achizitiilor in ECE a fost de 7,81x, comparativ cu 10,91x in Europa de Vest. Acest lucru poate fi o indicatie a faptului ca intreprinderile din ECE sunt subevaluate, in comparatie cu cele similare din Europa de Vest.
“Diferenta de evaluare nu ar trebui sa fie o surpriza. Similar cu pretul multor servicii si produse, se plateste mai mult in Europa de Vest decat in ECE.”, mentioneaza Butucaru. “Este un lucru bun pentru ca permite investitorilor care achizitioneaza companii in ECE sa dispuna de fonduri pe care sa le investeasca in companiile achizitionate, ceea ce este necesar pentru ca economiile din ECE sa micsoreze diferenta de evaluare.”, spune acesta. Piata din ECE trebuie sa creasca si face acest lucru intr-un ritm alert. Acest fapt este indicat si de media multiplilor de EBITDA din ECE care a crescut in 2019, de la 6,74x in 2018, in timp ce in Europa de Vest a scazut de la 11,55x in aceasi perioada.
Inceputul anului 2020 s-a dovedit a fi unul plin de provocari, lideri din intreaga lume avand acum de-a face cu efectele semnificative ale Covid-19, un virus care ne ameninta atat viata personala, cat si cea profesionala.
Raspandirea virusului Covid-19, care a fost declarat pandemie, va avea un impact si asupra pietei de M&A, din cauza consecintelor asupra economiei. Exista deja o incetinire in activitatea a numeroase industrii, cele mai puternic afectate fiind turismul si transporturile, comertul cu amanuntul si restaurantele. Sunt insa si alte sectoare care au inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor – cum ar fi productia de alimente si cel farmaceutic.
La nivel european, sectorul de sanatate si farmaceutic a inregistrat cea mai mare medie a multiplului de EBITDA utilizat in evaluarea tranzactiilor in 2018 si 2019, de 16,7x, urmat de cel imobiliar (14,91x) si de cel al tehnologiilor (13,86x). Cele mai mici valori s-au inregistrat in sectorul de transport si logistica, unde media multiplului a fost de 8,25x, in constructii (8,65x) si in cel de energie si utilitati cu 9,07x. Cum vom evolua multiplii in 2020 ramane de vazut.
“Anul acesta, trebuie sa ne propunem sa depasim provocarile si sa impartasim cele mai bune practici din cadrul comunitatilor noastre de afaceri. Impreuna, vom fi pregatiti pentru urmatorul val de transformari.“, a mentionat Razvan Butucaru, Partener, Financial Services & Advisory Leader, Mazars Romania.
 
AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulALLBIM
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
AUGUST
2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
strabag nivel 1
Acvatot 2019
leviatan
FRONTALE
CELCO 2020
hidroplasto
BMI_Icopal
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Ubitech
viarom
leviatan
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere