Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - NOUA Sala Polivalenta din Brasov a obtinut recent autorizatia pentru construire
NOUA Sala Polivalenta din Brasov a obtinut recent autorizatia pentru construire
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Mar 2020 10:15
Primarul George Scripcaru a semnat astazi autorizatia de construire nr 189, necesara executarii lucrarilor pentru „Complex multifunctional - sala polivalenta Brasov, cu dotari aferente, amenajari exterioare, accese si organizare de santier“.
„Am obtinut si ultimul aviz, de la Mediu vineri, si in conformitate cu toate aceste avize am emis autorizatia de construire. Dupa cum stiti, se lucreaza la proiectul tehnic si autorizatia era un pas necesar pentru continuarea proiectului. In urmatoarea perioada proiectantii vor veni la Brasov, vor completa documentatia cu componenta de detalii de executie, si dupa ce vom completa aceasta etapa vom lansa licitatia pentru executia propriu-zisa a acestui obiectiv“, a declarat primarul George Scripcaru.
In noiembrie 2019, Biroul de arhitectura Dico&Tiganas (castigatorul licitatiei pentru realizarea Studiului de Fezabilitate si a Proiectului tehnic) a prezentat Consiliului Local Brasov studiul de fezabilitate, in cadrul sedintei prin care au fost aprobate documentatia si indicatorii tehnico - economici aferenti obiectivului de investitii.
Contractul pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic a fost semnat cu firma de arhitectura pe 25 aprilie 2019, suma adjudecata fiind de 3,86 milioane lei, inclusiv TVA.
Conceptul porneste de la un spatiu multifunctional care include nu numai constructia efectiva a Polivalentei, ci si o intreaga amenajare cu zone verzi, zone de promenada, zone de recreere si de odihna, amfiteatru in aer liber, locuri de joaca pentru copii, piste de biciclete si role si facilitati sportive puse la dispozitia publicului (terenuri de baschet, tenis, volei, fotbal in aer liber etc), care transforma intreaga suprafata de 148.210 mp intr-un imens parc. Privita dinspre Soseaua Cristianului, polivalenta se va afla in spatele acestui parc, iar arhitectura a fost gandita in asa fel incat sa se inscrie in peisaj, urmarind curbele de nivel ale Dealului Sprenghi si armonizand peisajul natural cu cel construit, sala fiind ea insasi gandita ca o completare a reliefului natural.
Pentru a ilustra multifunctionalitatea conceptului, proiectantul a propus mai multe scenarii de utilizare a salii impreuna cu zona exterioara (eveniment sportiv, concert in aer liber, targ) si scenarii de utilizare a salii la interior - competitii sportive (handbal, tenis, baschet, volei, judo, karate, box, wrestling, scrima, arte martiale etc), concerte, centru expozitional.
In cazul unui eveniment sportiv de amploare, de exemplu, care utilizeaza la maximum spatiul exterior disponibil, scenariul include zona pentru trambuline, tenis de masa, badminton, judo, karate, box si wrestling, o zona de jocuri pentru copii cu traseu gonflabil, traseu pe franghii si tobogane, un parc pentru copii, pista de alergare, o zona pentru activitati cu bicicleta (la care se adauga pista de biciclete), una pentru role si skating, o zona de worshop-uri si una pentru yoga, precum si o zona de echitatie. Activitati suplimentare pot fi organizate in interiorul celor doua sali, precum si pe cele patru terenuri de sport si cele cinci terenuri de tenis adiacente Toate acestea sunt completate de facilitatile de promenada, restaurante si zone de petrecere a timpului liber.
Proiectantul propune realizarea unei sali polivalente pe amplasamentul fostului Stadion Municipal din municipiul Brasov, cu o capacitate de 10.059 de locuri, in conditiile unei utilizari flexibile, destinata competitiilor sportive, concertelor, conferintelor, congreselor activitatilor culturale, in concordanta cu normele in domeniu care sa permita omologarea salii la standarde nationale si internationale si care sa asigure organizarea unei mari varietati de competitii sportive, concerte si alte activitati. Sala Polivalenta include si o sala de antrenament, care este de asemenea dotata cu tribune pentru public, cu o capacitate de 1.152 locuri, rezultand un numar total de 11.211 locuri.
Cladirea va fi de forma eliptica, avand inclusa in zona din spate sala „de antrenament“, care face corp comun cu cladirea principala si modifica liniile curbe ale fatadei posterioare. Imaginea finala seamana cu cea a unei nave din filmele SF, cu „motoarele“ in sala de antrenament. Ca regim de inaltime, cladirea va avea subsol, parter, mezanin si etaj. Subsolul va fi utilizat in special ca spatiu administrativ si tehnic, va include parcarea subterana, vestiare si va permite si circulatia publicului si al personalului sau sportivilor/artistilor, avand inclusiv acces VIP. Tot la subsol va fi amenajat si un adapost de protectie civila. La parter sunt incluse majoritatea fluxurilor de circulatie pentru public, spatiile comerciale, grupurile sanitare si o zona pentru bar. Mezaninul include circulatia publicului, sali de conferinte, grupuri sanitare, bar, bucatarie, spatii tehnice, spatii de depozitare si logii. Etajul cuprinde de asemenea o zona VIP un bar-restaurant, un bar, spatiul pentru presa, o terasa si un spatiu verde necirculabil, cabinetul de prim-ajutor, o zona de bucatarie, spatii de depozitare, grupuri sanitare si, desigur, zonele de circulatie pentru public. Atat mezaninul, cat si etajul includ terase in jurul cladirii, „exterioare“, gandite ca spatii de socializare sau relaxare, care sa permita contactul cu exteriorul, dar sa asigure umbra sau protectie in cazul precipitatiilor.
Parcarile pentru public au fost gandite ca Park&Ride, in apropierea terminalului RATBV. Astfel, spatiul din jurul Salii Polivalente va avantaja pietonii si biciclistii, care vor fi astfel in mai mare siguranta, si va accentua ideea de parc, cu vegetatie abundenta. Solutia prezinta si avantajul utilizarii parcarii pentru public si in alte situatii decat cele ale evenimentelor din Sala Polivalenta.
In incalzirea si ventilarea salii, precum si pentru asigurarea unei parti din energia electrica, proiectantii au luat in calcul instalatii fotovoltaice si sisteme cu recuperare de caldura, precum si alte solutii prietenoase cu mediul, care au ca scop reducerea consumurilor si implicit a costurilor de intretinere. Cladirea va integra un sistem automatizat de management (BMS), care va monitoriza si optimiza permanent functionarea instalatiilor.
 
RAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
theda mar
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
CDS
Acvatot 2019
viarom
rigips
noark
ness project
siniat
MAKITA
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander