Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - OTP: Crestere de 68% a creditelor imobiliare acordate in trimestrul trei 2019
OTP: Crestere de 68% a creditelor imobiliare acordate in trimestrul trei 2019
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Nov 2019 13:31
OTP Group anunta rezultatele financiare pentru primele noua luni ale anului 2019. Conform raportului publicat la Budapesta, in care rezultatele bancii sunt prezentate consolidat, ajustate in conformitate cu standardele de raportare ale Grupului, OTP Bank Romania a inregistrat un profit consolidat ajustat dupa impozitare de 79 milioane lei (5.4 miliarde HUF), cu 14% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In trimestrul al treilea, operatiunile din Romania au inregistrat un profit de 26 milioane RON (1,8 miliarde HUF), cu 28% mai putin decat in trimestrul 2, datorita costurilor de risc mai mari, care au crescut din cauza deprecierii recunoscute de OTP Factoring SRL (care este prezentata ca parte din activitatea operationala a OTP Bank Romania) pentru filialele sale ca urmare a capitalului propriu negativ inregistrat de acestea.
Profitul operational din primele noua luni a crescut cu 18%, ca urmare a cresterii cu 24% a veniturilor totale si a cresterii cheltuielilor operationale cu 28%. Cresterea de 23% a venitului net din dobanzi a fost sustinuta, in mare parte, de dinamica volumelor de credit (stadiul 1 + 2), comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Marja neta a dobanzii din primele noua luni a scazut usor, in timp ce activele totale au crescut semnificativ de la un an la altul.
In trimestrul al treilea, activitatea comerciala s-a intensificat in mod deosebit datorita: cresterii de 68% a creditelor de tip imobiliar si de 25% a creditelor de nevoi personale.
Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2), ajustat la cursul de schimb, a crescut dinamic, cu 7% comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta crestere a fost sustinuta atat de segmentul retail (+15% y-o-y, +3% q-o-q), cat si de cel corporativ (+21% y-o-y, +1% q-o-q). Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2) a crescut 23% comparativ cu anul precedent.
In trimestrul al treilea, veniturile nete din dobanzi au crescut cu 10% q-o-q si cu 21% y-o-y. Volumul creditelor performante (stadiul 1 + 2) a crescut cu 7% q-o-q, iar marja neta a dobanzii a crescut cu (+12 bps q-o-q). Crestearea marjei se datoreaza faptului ca rata de referinta, care se foloseste ca baza pentru stabilirea preturilor la depozite, a scazut cu o medie de 19 bps pe trimestru, in timp ce rata dobanzii de referinta pentru stabilirea preturilor imprumuturilor cu rata variabila a crescut usor de la un trimestru la altul.
In ceea ce priveste calitatea creditelor, volumul creditelor neperformante DPD90+ (ajustate la cursul de schimb, fara cesiuni si derecunoasteri) , a crescut intr-un ritm mai lent decat cel inregistrat in trimestrul precedent. Raportul dintre imprumuturile din Stadiul 3 si totalul creditelor brute a fost de 8,3% (1 pp y-o-y, si -0,6 pp q-o-q). Motivele pentru nivelul mai mic al indicatorului, includ vanzarea si derecunosterea creditelor neperformante; declinul sau relativ a fost sustinut si de volumul mai mare al creditelor brute. Gradul de acoperire a creditelor din stadiul 3 a crescut cu 36 bps q-o-q in trimestrul al treilea, ajungand la 48,4% la sfarsitul perioadei de raportare.
Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb, a crescut cu 20% comparativ cu aceeasi perioada anului trecut datorita segementelor de retail si corporativ. Indicatorul credite/depozite nete a fost de 132% la sfarsitul celui de-al treilea trimestru (-1 pp y-o-y).
In conformitate cu reglementarile locale, activele bancii au atins nivelul de 12,4 miliarde lei, iar profitul dupa impozitare a fost de 60.5 milioane lei. Rata de adecvare a capitalului bancii a crescut la 20.5% de la 17.11% in trimestrul anterior, datorita faptului ca OTP Bank Romania a inregistrat o majorare de capital de la OTP Grup de 320 milioane lei (22 miliarde HUF).
OTP Group a inregistrat un profit ajustat dupa impozitare de 313,1 miliarde HUF, marcand o crestere de 19% y-o-y, pe fondul decelerarii cresterii costurilor operationale si accelerarii cresterii volumului creditului prin imbunatatirea indicatorilor de calitate a imprumuturilor, cu un cost de risc de credit mai mare q-o-q. Profitul OTP Core s-a imbunatatit cu 4% y-o-y si a atins nivelul de 145,7 miliarde HUF. Ponderea contributiei operatiunilor non-ungare in profitul Grupului s-a imbunatatit fata de anul precedent (9M 2018: 41%, 9M 2019: 47%). ROE 9M la nivel consolidat a crescut pana la 21,3% (+0,3 pp y-o-y).
Situatiile financiare consolidate ale OTP Group pentru trimestrul al treilea incorporeaza bilantul subsidiarei din Moldova si Muntenegru contribuind cu 2 luni de profit. Deoarece achizitia subsidiarei din Serbia a fost finalizata financiar la 24 septembrie 2019 a fost consolidat doar bilantul sau. Achizitia din Slovenia se preconizeaza ca va fi finalizata in 4T 2019.
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
VEGO
Ubitech
concelex
quadratum
GEWISS
MAKITA
AED
leviatan
BogArt
EURO BUILD
noark
theda mar
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
rigips
strabag nivel 1
konsent
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
DRS
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<