Agenda Constructiilor
Marti, 25 Iunie 2019
 
Home - Stiri - Oportunitati & Comunicate - PMB: 41 de santiere deschise pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic
PMB: 41 de santiere deschise pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 05 Nov 2018 14:14
Cele 343 de cladiri din clasa I de risc seismic au 8.993 de locuitori, de aceea programul este o urgenta majora. Contributia PMB include facilitati financiare pentru sprijinul proprietarilor in procesul de consolidare, locuinte temporare de calitate, urgentarea lucrarilor, aplicatie pentru smart-phone, arhiva electronica, reabilitarea podurilor, pasajelor, spitalelor si teatrelor si campanii de informare si constientizare a riscurilor la care se expun locatarii, a obligatiilor si drepturilor proprietarilor.
Primarul General, Gabriela Firea a sustinut o conferinta de presa in care a detaliat evolutia programului de consolidare a cladirilor cu risc seismic, dar si a masurilor conexe: “In ultimii 27 de ani, autoritatile locale au reabilitat cu fonduri proprii doar 20 de cladiri, fondurile si resursele umane alocate erau total insuficiente: 1 milion de lei a fost alocat in 6 ani, fata de 10 milioane de lei alocate in 2018, respectiv doar opt persoane se ocupau de intregul program de consolidari, fata de aproape 500 de angajati care desfasoara in prezent, prin companiile infiintate, exclusiv actiuni dedicate domeniului consolidarilor, reabilitarilor si restaurarilor. Masurile au dat rezultate: in acest moment, avem 96 de cladiri, incadrate in categoria Risc Seismic I, incluse in programul de consolidare, unele in executie, altele in etape avansate de intocmire a documentatiilor premergatoare lucrarilor, iar la 41 de imobile sunt deja deshise santiere - sunt cifre-record pentru istoricul acestui domeniu in Bucuresti. E un program pe care l-am restartat, cu resursele suplimentate in ultimii ani. Programul ar putea fi accelerat prin modificarile legislative pe care Primaria Capitalei le solicita de mai multi ani, de aceea fac din nou apel la autoritatile centrale sa modifice cadrul legislativ, astfel incat cladirile care sunt declarate pericol public sa poata fi evacuate in regim de urgenta pentru a se demara procesul de consolidare.
Este nevoie sa se consolideze urgent toate cladirile cu risc seismic. Degeaba exista dorinta, vointa si buget din partea Primariei Capitalei, degeaba le spunem proprietarilor ce facilitati avem si le punem la dispozitie locuinte temporare, daca legislatia ne impiedica sa evacuam imobilele care e necesar sa intre in proces de consolidare. In alte tari, expertiza care arata gradul de risc seismic al unei cladiri tine loc de ordin de evacuare.”
Cele 41 de cladiri la care lucrarile sunt in curs de executie sunt situate in centrul Bucurestiului:
- la 8 dintre acestea sunt finalizate lucrarile de punere in siguranta, in acest moment se lucreaza la consolidarea propriu-zisa,
- la alte 33 de imobile Compania Municipala Consolidari executa lucrari de punere in siguranta, lucrari premergatoare celor de consolidare.
Pentru alte 55 de cladiri, suntem in etape avansate de realizare a documentatiilor tehnice.
In plus, Primaria Capitalei a oferit suport tehnic proprietarilor a 38 de imobile care doresc sa isi consolideze cladirile cu forte proprii, in etapele de intocmire a documentatiilor tehnice si de obtinere a autorizatiilor.
De asemenea, in prezent se lucreaza la fostul sediu al Primariei Sectorului 5 (consolidarea, reabilitarea, extinderea si restaurarea fatadei imobilului din Bd. Regina Elisabeta nr. 29-31) si la Palatul Voievodal Curtea Veche din Str. Franceza, monument istoric ce va fi consolidat, restaurat si redat circuitului turistic. Pentru alte doua institutii de cultura, (Teatrul foarte Mic si Teatrul Municipal “Lucia Sturdza Bulandra”) au fost alocati bani in buget si se vor efectua lucrari de expertizare, proiectare si executie.
Totodata, Primaria Capitalei a alocat sumele necesare achizitionarii a 50 de senzori seimici de tip ETNA. Senzorii servesc la colectarea datelor de pe toata raza Capitalei. Astfel, va putea fi realizata o harta detaliata cu privire la riscul seismic. Harta poate sta la baza proiectarii viitoarelor imobile din Bucuresti.
Primarul General, Gabriela Firea, a mentionat ca obligatia legala de consolidare este a proprietarilor, insa Primaria Capitalei asigura o parte din finantare si acorda mai multe categorii de facilitati: “Acum avem conditii atractive pentru proprietari: familiile care au venitul sub suma a trei salarii minim brute pe economie nu platesc nimic. Pentru acestia, Primaria Capitalei acopera 100% din costuri - si cel cu relocarea in locuinta temporara, si punerea in siguranta a cladirii, si cel de consolidare - iar pentru cei care nu pot fi incadrati aici asiguram jumatate din suma. Contributia de 50% a proprietarilor nu se achita pe loc, ci esalonat pe 25 de ani, fara nicio dobanda, asadar o forma extrem de avantajoasa de finantare. Locuintele de necesitate au fost curatate - deci nu mai sunt un motiv de amanare a lucrarilor de consolidare. Pentru ca o alta retinere venea din durata mare a lucrarilor, am urgentat acese proiecte, alocand fonduri si resurse umane consistente, asa cum am spus. Sunt conditii avantajoase, special gandite pentru ca programul sa devina mai atractiv.”
Proprietarii cladirilor care se afla in proces de consolidare au fost mutati in locuintele de necesitate situate in blocurile gemene din Piata Natiunilor Unite, care au fost igienizate si amenajate. In acest moment, din cele 128 de locuinte sunt ocupate aproape 80%. Costul relocarii proprietarilor este suportat in integralitate de PMB.
Alte masuri care fac programul mai accesibil se refera la crearea unei aplicatii si a unei arhive electronice si la derularea de campanii de informare/constientizare. Primaria Capitalei are in curs de definitivare o aplicatie pentru smartphone - prin care proprietarii ce locuiesc in cladiri cu risc seismic pot avea acces rapid la informatii: stadiul dosarelor, stadiul proiectarii, expertizarii si lucrarilor, sau pot depune solicitari direct din aplicatie.
Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a finalizat arhiva electronica. Avantajele sunt clare: se elimina timpul pierdut cu drumul pana la arhiva; se poate accesa cu user si parola de pe orice computer, smartphone. Site-ul Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic va avea incorporata o harta interactiva a imobilelor cu risc seismic I (RS I).
Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, prin Compania Municipala Publicitate si Afisaj, a realizat campania de informare BUCURESTI TRAINIC, cu privire la avantajele consolidarii, obligatiile legale pe care le au proprietarii, dar si cu privire la facilitatile oferite de PMB. Au fost lipite afise la scarile imobilelor care prezinta risc seismic, dar si flyere impartite door to door. In cadrul aceleiasi campanii, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a comandat Companiei Municipale Publicitate si Afisaj, realizarea unor spoturi radio, TV si online care urmarescconstientizareacetatenilor cu privire la necesitatea de consolidare a cladirilor cu risc seismic.
Totodata, incepand din anul 2016, anual, au fost trimise notificari tuturor persoanelor care locuiesc sau detin proprietati in imobile incadrate in RS I, cu privire la obligatiile pe care le au, dar si la facilitatile de care dispun. Notificarile au fost facute conform OUG 20/1994. In paralel, Primaria Capitalei lucreaza si pe partea de infrastructura: au fost realizate expertizele tehnice pentru podurile si pasajele rutiere aflate in administrare, iar in prezent se afla in reabilitare/consolidare Podul Straulesti. Alte 9 obiective sunt in faza de documentatie: Podul Grant, Pod Insula, pod Timpuri Noi, pasaj Unirii, pasaj Fundeni, Pod Opera, pod Eroilor, pod Ciurel si Planseu Piata Unirii.
Si spitalele administrate de PMB sunt incluse in acest proces: doua sunt in curs de consolidare (Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor, Corpul A - in faza de executie pentru ultima parte a proiectului ,,Reconstructia, reamenajarea, modernizarea si echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie si TBC Osteoarticular Foisor”, iar Spitalul Clinic de Boli Reumatismale dr. I. Stoia - in faza de executie, ce se va termina in 2 luni).
In urmatoarele luni, sunt planificate pentru consolidare Spitalul Clinic de Boli Infectioase ,,Dr. Victor Babes” (Pavilion A - aflat in faza de proiectare si executie), Spitalul Clinic Prof. Dr. Th. Burghele, cel mai mare proiect (s-a finalizat Studiul de Fezabilitate, s-au intocmit toate expertizele, urmeaza sa fie supus aprobarii CGMB); Spitalul Clinic Colentina (corp E - documentatie tehnica in curs de elaborare) si Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Alexandru Obregia (corpurile C5, C17, C24). Alte 11 unitati medicale sunt la stadiul de expertizare din punct de vedere al riscului seismic, urmand ca, in functie de rezultat, sa intre in etapa de proiectare / executie: 3 unitati au expertize finalizate, 2 in curs si 6 sunt planificate pentru anul urmator.
 
ACAD

Autentificare

Revista TOP-Agenda Constructiilor nr. 142 (Mai 2019)
ROCKWOOL 196
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
EURO-Constructii 2020
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023
Carpatcement 196
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2018-2019 & Perspective 2020-2023