PSC: Intalnire la Chisinau pentru armonizarea reglementarilor din constructii |
Oportunitati & Comunicate Publicat de AG&F 18 Oct 2019 07:15 |
La inceputul lunii octombrie 2019, Patronatul Societatilor din Constructii - PSC a participat, la Chisinau, la o reuniune de lucru cu liderii sectorului de constructii din Republica Moldova, informeaza un comunicat al organizatiei patronale. Scopul intalnirii a fost acela de a armoniza mecanismele de lucru si reglementarile specifice din constructii, printre care se afla: standardele ocupationale, certificarea firmelor, eurocodurile din constructii etc. Partea romana si liderii constructiilor din Republica Moldova au in vedere facilitarea schimburilor comerciale si de experienta intre firmele din cele doua tari.
Din delegatia PSC, condusa de Valentin Petrescu – presedintele FPSC, au facut parte Liviu Iulian Simion – presedinte al PSC si Tiberiu Andrioaiei – secretar general. La discutiile bilaterale a participat si Iulian Negru – secretar general al FGS „Familia”.
S-a convenit si ca, pentru informari si suport in relatiile comerciale, firmele interesate sa il contacteze pe secretarul general al PSC, Tiberiu Andrioaiei, desemnat de partea romana sa coordoneze colaborarea pe termen lung cu partenerii din Republica Moldova.
De altfel, la reuniunea de lucru de la Chisinau, s-a stabilit ca federatiile patronale din domeniul constructiilor din Romania si Republica Moldova sa initieze relatii de colaborare. reprezentantii FPSC, impreuna cu omologii lor din Republica Moldova, dand start acestei initiative.
Anterior, federatiile patronale din cele doua tari au semnat, la Bucuresti, un acord de colaborare. „Principalele prevederi ale acestuia se axeaza pe elaborarea a trei strategii pe termen scurt, mediu si lung, de avansare a domeniului constructiilor din Republica Moldova dupa exemplul tarii vecine, a precizat Ion Stratulat, presedintele Federatiei Patronatelor din Constructii si Producere a Materialelor de Constructii din Republica Moldova.
In contextul vizitei la Chisinau a partii romane, au fost discutate aspectele principale ce vor sta la baza celor trei documente care urmeaza a fi redactate. Astfel, pe termen scurt, s-a convenit asupra initierii unor discutii si negocieri in vederea preluarii, in Republica Moldova, a unor standarde ocupationale pentru profesiile specifice lucratorilor din ramura constructiilor, elaborate in Romania. Pe termen mediu s-ar impune elaborarea unor reglementari legate de certificarea agentilor economici din sferele de proiectare, expertiza si executie a lucrarilor de constructii, iar pe termen lung s-a discutat despre implementarea in Republica Moldova a eurocodurilor din constructii si inginerie. S-a convenit, in finalul discutiilor bilaterale, ca toate aceste strategii vor fi dezbatute in format tripartit, cu participarea la consultari si negocieri inclusiv a factorilor guvernamentali.
|