SEMNARE CONTRACT de 850 milioane euro pentru reducerea eroziunii costiere |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 09 Nov 2018 16:41 |
Prim-ministrul Viorica Dancila si ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, au participat la sediul Guvernului Romaniei, la ceremonia de semnare a finantarii proiectului „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”. Beneficiarul acestui proiect major, care are o valoare de aproximativ 710 milioane de euro (fara TVA), este Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR). Dupa semnarea contractului de finantare de ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, si de directorul general al ANAR, Victor Sandu, ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a sustinut un discurs.
“ Vreau sa va multumesc pentru implicarea dumneavoastra pentru sustinerea acestui proiect. Una dintre masurile pe care le-am luat chiar in primele zile ale mandatului meu a fost aceea de a reuni, la sediul ministerului, toti directorii Administratiilor Bazinale de Apa (ABA) din tara, pentru a semna caietele de sarcini pentru 13 proiecte finantate prin POIM, solicitandu-le raportari periodice privind derularea proiectelor, si sublinandu-le, din nou, importanta indeplinirii, cu responsabilitate, a tuturor obiectivelor.
Proiectul „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)” a fost o mare provocare pentru mine si specialistii din Ministerul Apelor si Padurilor si din cel al Fondurilor Europene, precum si pentru Administratia Nationala ”Apele Romane”, dar nu s-ar fi ajuns la o finalitate pozitiva fara sprijinul dumneavoastra total, motiv pentru care tin sa va multumesc, doamna Prim-Ministru. Totodata, aceleasi multumiri i le adresez si colegei mele, doamna ministru Rovana Plumb, de al carui sprijin si colaborare permanenta am beneficiat.
Acest proiect nu stiu daca este cel mai mare dar, cu siguranta este printre cele mai mari derulate in Romania pe fonduri europene, aproximativ 710 milioane de euro (fara TVA). Nu am sa intru in detalii tehnice, acestea pot fi oferite oricand de specialistii din cadrul ANAR si Ministerul Apelor si Padurilor si, de asemenea, o prezentare pe larg a proiectului se poate accesa si pe site-ul institutiei noastre. Doar vreau sa subliniez faptul ca acest proiect vizeaza trei componente, niciuna mai importanta decat celalalta. In primul rand, prin reconstructia stavilarelor Edighiol si Periboina se va reduce eroziunea costiera dar, in acelasi timp, se va proteja, in acea zona, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, avand in vedere ca zona acelor stavilare se afla in partea sudica a Rezervatiei.
A doua componenta se refera la faptul ca prin eliminarea eroziunii costiere se asigura protectia localitatilor mentionate in proiect, aflate pe litoralul Marii Negre. Ca sa va dau numai un indiciu, o zona pe care vom actiona este cea a Cazinoului din Constanta.
A treia componenta, dar nu si ultima, este cea recreationala. Derularea proiectului prevede extinderea plajelor care nu au fost realizate in etapa I, acum ajunse la dimensiuni foarte mici in urma eroziunii. La final, suprafata totala pe care o recuperam, adica plaje unde romanii se pot relaxa in concedii de odihna, este de 2,26 milioane metri patrati de plaje noi.
In final, vreau sa mai multumesc inca odata doamnei prim-ministru, Viorica Dancila, doamnei ministru Rovana Plumb, dar si tuturor inginerilor, proiectantilor, oamenilor din teren care au facut ca acest proiect sa prinda contur si, totodata, vreau sa le urez succes constructorilor, cei care de aici inainte au sarcina sa il puna in opera, adica sa il transforme in realitate.”
|