tIMOn: Lansare pentru 15 proiecte imobiliare noi de peste 120 milioane euro |
Oportunitati & Comunicate Publicat de Stelian DINCA 12 Apr 2018 15:36 |
Targul Imobiliar National, care se va desfasura in perioada 19-22 aprilie in Piata George Enescu din Bucuresti, vine cu o oferta diferita fata de anii trecuti, axata preponderent pe locuinte finalizate sau cu termene de finalizare de cel mult 6 luni. In cadrul tIMOn, oferta de locuinte gata de cumparat sau aproape finalizate este de 90%, ceea ce arata o schimbare majora in cadrul targului imobiliar.
“In 2007, 100% dintr-un targ imobiliar erau proiecte offplan. Nu puteai sa-ti cumperi ceva finalizat in 2007. Au inceput sa apara produse finalizate undeva la editia din toamna 2008, dar cel mai mic termen de livrare era de un an. Acum sunt mult mai multe locuinte in stoc, dar si locuinte finalizabile, cu termen de predare de cel mult o jumatate de an.” (Vlad Vlasceanu - director tIMOn)
Stocul de locuinte finalizate sau in curs de finalizare in urmatoarele 6 luni din cadrul tIMOn, editia de primavara este de peste 8.000 de locuinte. Dezvoltatorii spun ca se vand mai bine locuintele aflate in zone langa cladiri de birouri, acestea fiind tot mai preferate de clienti.
“Pentru proiectele bune, aflate in zone bine cotate, in special acolo unde s-au construit cladiri de birouri, putem spune ca cererea este tot mai mare. Proiectele bune se vand in special off plan. Proiectul nostru, Gvi Town, insumeaza 270 de locuinte, dintre care 120 finalizate si deja vandute. Acum construim fazele 3 si 4 care inseamna alte 130 de apartamente. Dintre acestea 70% sunt deja rezervate pentru a fi livrate in urmatoarele luni. Putem spune, in schimb, ca in zona de sud sau in Militari stocul de locuinte finalizate este foarte mare, dar cererea a tot scazut si nu prea se mai vand. Cumparatorii se feresc acum de periferie si cauta locuinte foarte aproape de serviciu sau in zone unde pot ajunge rapid la serviciu.” (Anca Dumitrescu, coordonator marketing si vanzari Gvi Town)
In cadrul editiei tIMOn de primavara organizatorii isi propun sa ofere dezvoltatorilor sansa de a semna cat mai multe contracte, depasind recordul editiilor trecute.
Frenezia investitiilor imobiliare si a ceea ce cauta acum cumparatorii
Chiar daca in cadrul tIMOn 90% din oferta reprezinta locuinte finalizate sau in curs de finalizare in urmatoarele luni, in piata situatia este cu totul diferita. Valul investitiilor in proiecte noi, de anvergura este present in piata, chiar si in zone cotat mai slab, unele vanzari fiind offplan si cu termene de predare indelungate.
“Unde este riscul pentru un dezvoltator offplan astazi? Are un proiect minunat, in general, mii de unitati, e foarte bine ca a invatat ca nu e bine sa construiasca mii de unitati deodata. Faza 1, faza 2, faza 3, faza 4 si asa mai departe. Nu mai are aceasta finantare bancara, asa ca trebuie sa-si gaseasca singur fonduri.E un risc pentru ca atunci cand vinzi offplan, cu finalizare peste un an, ccostul proiectului poate creste, iar banii incasati offplan pe o locuinta pot sa nu mai acopere costurile de constructie.” (Vlad Vlasceanu - director tIMOn)
In ceea ce priveste cumparatorii, acestia sunt din nou atrasi de locuintele foarte mari, dar si de cele aflate in zone scumpe. Acest lucru poate fi un pericol daca nu isi fac foarte bine calculele de risc.
“La momentul deciziei pentru achizitia unei locuinte, cumparatorul trebuie sa evalueze si sa analizeze cu atentie o serie de factori pentru a preintampina dificultatile sau chiar imposibilitatea de a achita ratele aferente acesteia. Este o investitie pe termen foarte lung, cu implicatii pentru 20-30 de ani, poate. Astfel, pentru achizitia unei locuinte, un cumparator trebuie, intr-adevar, sa analizeze suprafata, calitatea lucrarii si zona unde este amplasata. Insa, in acelasi timp, el trebuie sa fie foarte realist si in ceea ce priveste potentialul de plata, posibilitatea dea-si achita ratele, chiar si intr-un potential scenariu mai pesimistic al veniturilor proprii sau ale familiei.
In acest sens, desi uneori sa ai o locuinta de 120 mp cu gradina, de exemplu, poate fi o perspectiva incantatoare, trebuie sa fie aliniata cu potentialul de plata si cu veniturile proiectate pe termen lung. Uneori, mai ales in perioadele de cresteri efervescente ale pietei - cum a fost perioada de pana-n 2008, cumparatorii inclina catre partea idealista a achizitiei si scapa din vedere potentialele bucle economice.Imoteca recomanda intotdeauna o abordare realista si o viziune pe termen lung cand vine vorba de achizitiile sau investitiile imobiliare; realista, in sensul de aliniata cu potentialul real de plata al clientului, nu numai cu dorintele acestuia sau cu proiectia lui pentru o casa ideala." (Rafaela Nebreda, Managing Partner, Imoteca - The Residential Experts).
tIMOn: Un deceniu de la inceputul crizei - o piata imobiliara mai stabila, dar cu multe riscuri
Anul 2018 marcheaza 10 ani de la debutul crizei economice, criza care a sufocat piata imobiliara si a facut-o sa se prabuseasca. Apartamentele s-au ieftinit chiar si cu 50%, dupa ce preturile au urcat nejustificat si extrem de rapid in 2007. La editia tIMOn din acest an este momentul perfect pentru a se trage concluziile dupa anii de refacere a pietei imobiliare, iar specialistii imobiliari vor oferi consultanta cumparatorilor pentru a-i ghida spre o investitie sigura in locuinta mult visata. In total in cadrul tIMOn, care se va desfasura in Piata George Enescu intre 19 si 22 aprilie, vor fi scoase la vanzare peste 10.000 de locuinte. De asemenea, se vor lansa peste 15 proiecte imobiliare, care insumeaza locuinte in valoare de peste 120 milioane de euro.
A 33-a editie tIMOn - Targul Imobiliar National se va desfasura intre 19 si 22 aprilie 2018, in Piata George Enescu din Bucuresti si va cuprinde cea mai mare oferta imobiliara de pe piata. Partener oficial al evenimentului este Imoteca - The Residential Experts.
|