TEHNOLOGICA RADION: Compania a intrat in insolventa |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 17 Sep 2014 15:51 |
Dupa cum era de asteptat – si s-a prevazut inclusiv intr-un articol anterior – antreprenorul de constructii Tehnologica Radion a impartasit soarta Romstrade, magistratii completului C1 al sectiei a VII-a civile din cadrul Tribunalului Bucuresti luand, la data de 15 septembrie 2014, decizia deschiderii procedurii generale a insolventei, la cererea debitorului. Momentan, solutia nu a fost publicata pe portalul instantei de judecata, nefiind disponibile nici detalii cu privire la desemnarea administratorului judiciar sau referitoare la al doilea termen stabilit pentru continuarea procedurii. De asemenea, in dosarul cu numar unic 29969/3/2014 figureaza, in afara companiei de constructii debitoare, doar companiile Protruck Center (creditor reprezentat de Cabinetul de Avocatura Stroea Ioan) si Fluidtechnik (petent cu sediul ales la Urban si Asociatii). Acest dosar a fost inregistrat la 4 septembrie a.c. si reprezinta o consecinta a arestarii preventive, pentru o perioada de 30 de zile, a omului de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion suspectat de crearea unui prejudiciu ce depaseste 100 de milioane de euro prin savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. De altfel, inclusiv cealalta firma aflata in proprietatea lui Theodor Berna, respectiv Teloxim Con, a intrat in insolventa la 5 septembrie 2014, tot la cererea debitorului, iar solicitarea de deschidere a procedurii, formulata de creditorul Elsaco Electronic, a fost calificata de completul C13 al Tribunalului Capitalei drept declaratie de creanta. In acest caz, Casa de Insolventa Transilvania SPRL – Filiala Bucuresti a fost desemnata ca administrator judiciar provizoriu, iar urmatorul termen administrativ de control pentru analiza stadiului continuarii procedurii a fost stabilit pentru 28 noiembrie 2014.
Firmele lui Theodor Berna au calitatea de suspect in dosarul penal
Dupa arestarea lui Theodor Berna, la 18 august 2014 Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti a dispus prin ordonanta instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare ale firmelor Tehnologica Radion, Teloxim Con, Temix Construct si Proiect Alfa Capital Construct (ultima coordonata de Florian Bujoreanu), companii care au la randul lor calitatea de suspect in dosarul penal. Ulterior, in data de 25 august a.c., Curtea de Apel Ploiesti a respins, prin hotarare definitiva, contestatia formulata de inculpatul Theodor Berna, aflat in arestul IPJ Prahova, impotriva unei incheieri anterioare de sedinta prin care se stabilise instituirea masurii arestarii preventive (art. 223 din noul cod de procedura penala). La 1 septembrie 2014, pe rolul Tribunalului Prahova, societatea Tehnologica Radion, de aceasta data ca petent, a contestat aplicarea masurii asiguratorii, in conformitate cu prevederile art. 250 din noul cod de procedura penala, judecarea cazului fiind amanata succesiv pana la 18 septembrie 2014, cand probabil se va da o solutie intermediara sau definitiva.
***
Tehnologica Radion, controlata de un alt „rege al asfaltului”, este cunoscuta pe piata de profil mai ales pentru contractele de infrastructura rutiera, derulate din fonduri bugetare. In conformitate cu informatiile disponibile in cadrul SEAP, antreprenorul a castigat in perioada anilor 2009-2010 diverse contracte de achizitii publice, in valoare totala de 386 milioane de euro. Majoritatea acestora vizau reabilitarea si intretinerea unor strazi sau drumuri din zona de sud a tarii, pe raza judetelor Ilfov, Giurgiu, Dolj etc. Cel mai semnificativ obiectiv, aflat in derulare la data arestarii lui Theodor Berna, il reprezinta proiectul de reabilitare si largire la patru benzi a soselei de centura a Capitalei, pe un tronson de circa 12 km cuprins intre DN 2 si A2 (care face legatura intre localitatea Voluntari si Autostrada Bucuresti - Constanta). Potrivit datelor oficiale, compania Tehnologica Radion a raportat pentru 2013 o cifra de afaceri neta de 356,8 milioane de lei, avand circa 2.000 de salariati si un profit net de 3,8 milioane de lei, in timp ce in 2012 a consemnat incasari de peste 560 milioane de lei, rezultand astfel o scadere a rulajului evaluata la -36,3%. La randul sau, Teloxim Con, ce are acelasi obiect de activitate ca Tehnologica Radion (lucrari de constructii a drumurilor si autostrazilor) are 46 de angajati si o cifra de afaceri de 34,6 milioane de lei in 2013 (+32,67%), cu un profit de 2,8 milioane de lei, veniturile din 2012 situandu-se la 26,08 milioane de lei. Pentru informatii suplimentare, www.just.ro
|