Agenda Constructiilor
Miercuri, 15 Iulie 2020
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - CBRE (studiu): Angajatilor le lipseste conexiunea interumana de la birou
CBRE (studiu): Angajatilor le lipseste conexiunea interumana de la birou Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 19 Mai 2020 15:54
CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara, a efectuat in timpul perioadei de izolare impusa de pandemia de COVID-19, un studiu extins despre experienta privind munca de acasa (telemunca), prin chestionarea a 1.200 de angajati din Romania, Europa Centrala si de Est (CEE) si Europa de Sud-Est (SEE). Cei chestionati au mentionat ca le lipsesc cel mai mult comunicarea cu colegii, delimitarea clara intre activitatea de birou si timpul liber si apropierea de alti oameni care lucreaza, potrivit studiului CEE & SEE Working from Home lansat de CBRE Research.
Procentul mediu al celor care lucreaza de acasa este de 3,9% din volumul total de angajati, adica aproximativ 9 mil. de persoane, potrivit datelor Eurostat privind tarile din regiunile Europei Centrale si de Est & SEE care au participat la studiul CBRE Research. Tara cu cea mai mare pondere de persoane familiarizate cu telemunca este Austria, cu 9,9% din totalul angajatilor, la polul opus aflandu-se tari precum Bulgaria si Romania, unde procentele sunt de 0,5% si 0,8%.
„Desi Austria avea cel mai mare numar de persoane familiarizate cu munca de acasa dinainte de izolarea impusa de COVID-19, este interesant de observat ca aproape 80% dintre respondenti au declarat ca nu reusesc sa stabileasca un echilibru intre viata profesionala si cea personala. In continuare, spatiile de birouri vor fi regandite pentru ca angajatii sa poata face o separare mai clara a vietii profesionale de cea personala si vor fi reorganizate astfel incat sa faciliteze intalnirile cu colegii si partenerii de afaceri, deoarece aceste doua aspecte sunt cele care au lipsit cel mai mult celor chestionati. Focusul asupra procedurilor privind telemunca nu se traduce prin reducerea spatiilor din cladirile de birouri ”, a mentionat Andreas Ridder, Managing Director, CEE, CBRE.
Comparativ cu rutina obisnuita de la birou, 64% din cei peste 1.200 de participanti din regiunile Europa Centrala si de Est si din SEE duc lipsa discutiilor cu colegii de la birou si se simt izolati, iar 61% dintre acestia nu reusesc sa delimiteze viata profesionala de cea personala, avand ca rezultat dezechilibrul intre viata profesionala si cea personala. Aproximativ 55% dintre cei chestionati isi doresc sa vada si alte persoane in timp ce lucreaza, 51% simt lipsa intalnirilor fizice, iar 43% considera ca lansarile de produse si servicii alaturi de colegi reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte care le lipsesc din viata la birou.
Viitorul modului de lucru in Romania
In Romania, telemunca nu va fi o optiune pentru 33% dintre respondenti desi 38% dintre acestia isi doresc sa lucreze de acasa cel putin o data pe saptamana, arata studiul CBRE Research. Potrivit datelor oficiale, tara noastra detine cel mai scazut procentaj privind telemunca, sub 1%. Faptul ca doar aproximativ 7% dintre cei chestionati nu sunt de acord sa lucreze de acasa mai mult ar putea spori gradul de atractivitate si de eficienta a spatiilor de birouri pentru angajati.
„Posibilitatea ca mai multi angajati sa lucreze de acasa ar putea determina companiile sa regandeasca spatiile de birouri pentru a le face mai atractive si mai eficiente prin imbinarea de noi concepte, cum ar fi utilizarea alternativa a birourilor, in functie de activitatile din ziua respectiva, renuntand la procedurile existente inainte de izolare. Prin urmare, pentru urmatoarele 12 pana la 24 de luni, cererea pentru reconfigurarile de spatii de birouri ar putea creste, avand in vedere noua legislatie si prezenta fizica la birou”, a concluzionat Razvan Iorgu, Managing Director, CBRE Romania.
Modul de lucru se va schimba cu siguranta, spatiile de birouri vor fi regandite, companiile vor introduce noi proceduri si, chiar daca procentul de angajati care lucreaza de acasa va creste, faptul ca suntem fiinte sociale ne face sa avem nevoie de interactiune fizica, precum si de un echilibru intre viata profesionala si cea personala, dupa cum arata studiul CEE & SEE Working from home, lansat de CBRE.
Studiul a fost desfasurat in mai multe tari din Europa Centrala si de Est si SEE timp de aproximativ o luna, in perioada de izolare sociala, pe un esantion format din 1.200 de angajati. 49% dintre cei chestionati au lucrat ocazional de acasa, in timp ce 90% dintre acestia au considerat conexiunea wi-fi si laptopul ca fiind cele mai importante instrumente de lucru pentru activitatea de acasa. La finalul studiului CEE & SEE Working from Home, toti participantii au primit evaluarea Rookie (Incepator) sau Superstar (Avansat) in telemunca.
 
ALLBIMTeraSteelAUTODESKVideoConfAC-iulCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1

Parteneri

hilti
HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
econet
AHK 2018
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere