Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - eJobs Group: Segmentul de varsta 25-35 de ani este cel mai activ pe piata muncii
eJobs Group: Segmentul de varsta 25-35 de ani este cel mai activ pe piata muncii Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 14 Oct 2020 15:39
Criza care a afectat si piata muncii in ultimele luni a avut un ecou puternic asupra felului in care tinerii se raporteaza la viata lor profesionala, inclusiv in cazul celor care se afla la experienta primului job. Daca pana anul acesta candidatii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani aplicau semnificativ mai putin decat cei din categoriile 25-35 de ani si 36-45 de ani, ultima jumatate de an a declansat o responsabilizare cu efecte vizibile imediat.
In doar cateva luni, acesti candidati tineri si foate tineri i-au depasit pe cei din segmentul 36-45 si se apropie foarte mult de cei din zona 25-35 de ani. ”Vorbim despre categoria care a crescut cel mai mult, din punctul de vedere al aplicarilor. In luna septembrie, spre exemplu, au fost aproape 500.000 de tineri care au aplicat pentru unul sau mai multe dintre joburile disponibile pe eJobs. Comparativ, segmentul 25-35 de ani, in mod traditional cel mai activ pe piata muncii, a cumulat aproximativ 550.000 de aplicari”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs Romania.
Cel mai recent studiu derulat de eJobs in randul tinerilor arata ca vanzarile si IT-ul sunt domeniile care ii atrag cel mai mult, nu doar datorita faptului ca le asociaza cu venituri salariale peste medie, ci si pentru ca vin la pachet cu perspective de dezvoltare profesionala pe termen lung. Un alt sector de care sunt atrasi si in care aplica este relatii clienti / call center, urmat, la egalitate, de marketing, resurse umane si contabilitate. ”Companiile care ofera servicii de relatii clienti si call center sunt recunoscute pentru numarul mare de tineri pe care il angajeaza si sunt considerate un foarte bun punct de pornire in cariera. De altfel, sunt si unul dintre cei mai mari angajatori, chiar si in aceasta perioada, cand in alte industrii planurile de expansiune si-au mai redus din intensitate”, explica Bogdan Badea.
Cu toate ca numarul de joburi entry level disponibile in piata este in continuare mare, candidatii aflati la inceput de cariera se confrunta cu o serie de probleme. Lipsa experientei, perceptia ca in realitate sunt prea putine joburi pentru tineri, faptul ca nu stiu cum sa gestioneze intrebarile din timpul unui interviu de angajare, salariile mici sau lipsa consilierii profesionale sunt principalele obstacole pe care le au cei care vor sa se angajeze pentru prima oara. ”Este important ca ei sa stie ca multe dintre aceste argumente nu au o sustinere reala. Sunt multe joburi care cer experienta zero, sunt din ce in ce mai multi angajatori dispusi sa investeasca in instruirea noilor angajati. Pe de alta parte, sunt de acord ca se resimte in piata lipsa consilierii profesionale adecvate. Tinerii ar trebui sa stie cum sa se orienteze, cum sa isi dea seama pentru ce joburi sunt potriviti, cum sa isi faca CV-ul, cum se prezinte la un interviu de angajare si asa mai departe. Tocmai de aceea noi am creat un spatiu special destinat lor, platforma www.primul-job.ro, unde gasesc nu doar joburi exclusiv entry level, ci si o serie de articole si ghiduri care sa-i ajute sa se angajeze mai repede”, spune Bogdan Badea.
Intrebati ce conteaza cel mai mult atunci cand cauta un job, respondentii aceluiasi studiu au raspuns ca, mai presus de salariu, sunt atenti la perspectivele de dezvoltare profesionala si la planul de cariera pe care il ofera viitorul angajator. Tot tinerii mai cauta stabilitate, o atmosfera placuta in cadrul echipei si posibilitatea de a lucra part time. ”Asta nu ar trebui sa ne mire. Vedem ca scade varsta primei angajari si multi isi doresc sa poata merge si la cursuri, si la birou, asa ca prima optiune este un job part time. Daca pana acum un an, doi ani, vedeam foarte multi tineri care asteptau sa se angajeze doar dupa finalizarea studiilor si cautau din start joburi full time, acum situatia se schimba”, completeaza Bogdan Badea. Pachetul de beneficii salariale ajunge la finalul clasamentului celor mai importante criterii luate in calcul inainte de angajare.
Atunci cand vine vorba despre asteptarile salariale pe care le au, participantii la survey arata ca sunt conectati la realitatile din piata. Astfel, pentru un sfert dintre respondenti salariul pe care l-ar cere este cuprins intre 1.700 si 2.000 de lei, iar alti 25% mentioneaza o suma cuprinsa intre 2.100 si 2.500 de lei. 14% au asteptari cuprinse intre 2.600 si 3.000 de lei si 12% intre 1.500 si 1.700 de lei. 11% ar cere salarii intre 3.100 si 4.500 de lei si doar 4% cred ca s-ar califica pentru un venit salarial mai mare de 4.500 de lei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
Acvatot 2019
BogArt
quadratum
leviatan
EDIT-Structural
DRS
CDS
ELECTROGRUP
Ubitech
SSAB
EURO BUILD
Arduro
MAKITA
strabag nivel 1
ERBASU CONSTRUCT
rigips
VEGO
GEWISS
theda mar
noark
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
AED
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<