ITM: Actiune de informare asupra consecintelor negative ale muncii subdeclarate |
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Elena Icleanu 10 Nov 2021 14:47 |
Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti (ITM), sub coordonarea inspectorului-sef Constantin Bujor, a demarat o noua actiune de informare asupra consecintelor sociale si economice negative pe care le produce munca "subdeclarata" sau "la gri". Derulata sub titulatura "Viitorul tau incepe azi. Meriti ca munca ta sa fie recunoscuta", campania iti propune sa creasca gradul de constientizare a lucratorilor referitor la aceasta forma ilegala de munca, dar si la drepturile si obligatiile pe care le au acestia si la riscurile la care se expun atunci cand accepta sa munceasca "la negru" sau "la gri".
"Este in defavoarea salariatului sa accepte un contract de munca cu timp partial, daca munceste 8 ore, dar si sa accepte sume de bani in mana, care nu se regasesc si pe fluturasul de salariu. Munca declarata aduce salariatului asigurare medicala, vechime in munca si o pendie pe masura muncii prestate", spun reprezentantii ITM.
Potrivit institutiei, fenomenul cunoscut sub denumirea de "munca la gri" consta nu doar in disimularea unui contract individual de munca cu norma intreaga intr-un contract individual de munca cu timp partial, ci si in acordarea in fapt de catre angajator a unui salariu mai mare decat cel evidentiat in documentele financiar-contabile, asa-numitul "salariu in plic". Aceste situatii afecteaza salariatul in ceea ce priveste drepturile aferente contributiilor sociale care sunt platite la o baza de calcul inferioara celei reale, relatiile dintre angajator si angajat si creeaza necesitatea imbunatatirii gradului de protectie a salariatilor.
Nerespectarea privind protectia sociala a salariatilor in concordanta cu principiile ce guverneaza raporturile de munca, poate atrage sanctiunea faptelor care au condus la asemenea practici.
"Sanctionarea unui asemenea comportament al angajatorilor privind «munca subdeclarata» sau «munca la gri» se face in scopul de a descuraja aceaste practici generatoare de evaziune fiscala si de nerespectare a drepturilor salariatilor, care sunt privati de stabilirea si virarea la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale a sumelor de bani care li se cuvin. Se au in vedere atat aducerea la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale a sumelor corecte corespunzatoare salariului platit in mod real salariatului, cat si protectia acestuia din perspectiva dreptului la pensie, care va fi calculat in functie de contributiile platite de-a lungul activitatii desfasurate la diferiti angajatori", explica reprezentantii ITM.
|