Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Piata Muncii & Resurse Umane - JLL: Lucrul de acasa, varianta agreata de multi angajatori si preferata de angajati
JLL: Lucrul de acasa, varianta agreata de multi angajatori si preferata de angajati Imprimare Email
Piata Muncii & Resurse Umane Publicat de Stelian DINCA 21 Dec 2020 17:40
Modelul hibrid intre lucrul de acasa si lucrul de la birou este solutia ideala pentru bucuresteni, aproape 65% preferand aceasta varianta. Situatia se reflecta si in preferintele legate de locuinte, astfel ca dupa experienta ultimelor luni, cei mai multi dintre respondenti (33%) si-ar dori sa poata adauga la locuinta lor o gradina, iar aproape 24% ar opta pentru o camera in plus cu destinatia de birou. Acestea sunt principalele concluzii ale celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta imobiliara JLL in parteneriat cu Storia.ro.
Lucrul integral de acasa este o varianta ideala pentru circa 26% dintre bucuresteni, in timp ce dintre cei care ar dori un model hybrid dintre lucrul de acasa si lucrul de la birou, cei mai multi, respectiv 22,3% ar opta pentru 3 zile in afara biroului si 2 la birou.
Aproximativ 10% ar prefera sa lucreze 4 zile pe saptamana de acasa, in timp ce 22,3% ar opta pentru 3 zile lucrate de acasa, 20,1% pentru 2 zile de acasa si 12% pentru o zi de acasa.
Doar 7,6% dintre respondenti au declarat ca ar prefera sa lucreze numai de la birou. Restul de 2,6% au optat pentru alte variante.
Studiul a relevat faptul ca aproximativ 53% dintre respondenti nu au lucrat deloc de acasa in ultima perioada. Aproape 34% au lucrat in medie de acasa 4-5 zile pe saptamana, 8,4% au lucrat de la domiciliu 2-3 zile pe saptamana, iar aproximativ 5% cate o zi pe saptamana.
In jur de 40% dintre respondetii care au lucrat de acasa au apreciat ca pentru ei acest lucru a fost foarte bun, iar peste 28% au afirmat ca a fost bine.
Un procent de 15,6% considera ca lucratul de acasa a fost satisfacator. La polul opus, 7,8% dintre respondenti s-au declarat nesatisfacuti de munca de acasa, iar 8% s-au declarat chiar frustrati din acest motiv.
”Este clar ca lucrul de acasa va ramane o varianta imbratisata de tot mai multi angajatori si preferata de angajati, fie integral, fie printr-un model mixt. Aceasta noua realitate si-a pus deja amprenta si pe piata rezidentiala, iar transformarile de pe acest segment vor continua si in perioada urmatoare. Vedem deja o crestere a cererii pentru locuinte mai mari si de asemenea pentru case in afara orasului. Odata cu continuarea acestui trend, credem ca va continua sa castige teren si piata inchirierilor in contextul in care cel mai mare accent acum se pune pe flexibilitate si mobilitate”, a declarat Andreea Hamza, senior director Living Department JLL Romania.
Aproximativ 70% dintre respondenti lucreaza in sistemul privat, iar 30% in sistemul public. Cei mai multi respondenti (11,6%) lucreaza in sectorul de IT&C, urmat de retail/comert, cu 8,5%, sanatate si asistenta sociala, respectiv servicii profesionale, ambele cu cate 8,3%.
Ce-si doresc bucurestenii de la o locuinta?
Dupa experienta ultimelor luni, cei mai multi dintre respondenti (33%) si-ar dori sa poata adauga la locuinta lor o gradina. Aproape 24% ar opta pentru o camera in plus cu destinatia de birou, in timp ce 20,2% ar prefera o terasa. O camera pentru joaca sau relaxare ar fi de dorit pentru aproximativ 13%.
Aproximativ 35% dintre respondenti spun ca in prezent intentioneaza sa cumpere o casa, 28,6% s-ar orienta catre un apartament, iar 12,5% ar prefera mai degraba sa cumpere un teren pentru casa.
Totodata, circa 10% ar vrea sa inchirieze un apartament, iar 2,7% sa inchirieze o casa. 11,2% afirma ca nu intentioneaza sa cumpere sau sa inchirieze ceva in urmatorul an, cel putin.
In privinta criteriilor de selectie avute in vedere pentru achizitia unei locuinte, printre cele mai importante se numara increderea in modul in care a fost construita (59% considera ca este cel mai important criteriu sau foarte important), fiind urmat indeaproape de calitatea constructiei si a finisajelor (50,5%), apoi de localizare, incluzand aici apropierea sau accesul facil catre centrul orasului sau transportul in comun (45%) si compartimentarea eficienta sau functionalitatea spatiului interior (44%).
Pentru potentialii cumparatori conteaza cel mai putin vechimea imobilului (numai 38% au afirmat ca este foarte important acest aspect) si existenta unor facilitati multiple la cateva minute distanta (locuri de joaca, magazine de proximitate, spatii verzi, scoala, gradinita, teren de sport etc.), cu aproximativ 41%.
In privinta celor care ar opta sa inchirieze o locuinta, aproximativ 46% pun pe primul loc localizarea, incluzand apropierea sau accesul facil catre centrul orasului, si transportul in comun.
Aproape 30% pun pe primul loc compartimentarea eficienta si functionalitatea spatiului interior, iar 15% accesul la spatii exterioare precum gradini si terase. Vechimea imobilului este irelevanta pentru chiriasi (niciunul dintre respondenti nu a pus acest criteriu pe primul loc).
Putin importante sunt nivelul de mobilare si existenta multiplelor facilitati in apropiere (ambele cu cate 2,7% dintre respondenti care le plaseaza pe primul loc), dar si calitatea constructiei (doar 4,1% au mentionat acest criteriu pe primul loc).
Daca ne referim strict la un ansablu rezidential, respondentii apreciaza ca facilitatile cele mai importante sunt existenta unei piete sau a unui supermarket (46,4% pun acest criteriu pe primul loc), urmat de spatii verzi si parcuri (26,2%), locurile de joaca (aproape 7%), piscina (aproape 5%), terenurile de sport si paza ansamblului (3,3% fiecare). Numai cate 2,9% dintre respondenti au pus pe primul loc scoala, respectiv gradinita.
Sondajul a fost realizat de JLL in parteneriat cu Storia / OLX, pe un esantion de circa 1.300 de persoane din Bucuresti si judetul Ilfov, in luna noiembrie.
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
quadratum
noark
EURO BUILD
concelex
leviatan
EDIT-Structural
CDS
Arduro
rigips
GEWISS
theda mar
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
konsent
AED
DRS
SIGM
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<