AFP: Prin actualizarea normei P118, riscul de incendiu este drastic limitat |
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 28 Iun 2024 06:25 |
Asociatia pentru protectia impotriva incendiilor (AFP) este o organizatie relativ nou infiintata in Romania, al carei scop declarat este acela de a sustine initiativele nationale legislative legate de securitatea la incendiu si de a contribui la o mai buna informare a pietei in legatura cu solutiile cele mai potrivite pentru a asigura o gestionare optima a pericolului pe care il reprezinta focul. Beneficiind de experienta unor companii consacrate, cum ar fi Rockwool, Aluprof, Alukönigstahl, Protecons Consulting etc., AFP intreprinde eforturi sustinute de popularizare a celor mai eficiente metode active si pasive de protectie, iar membrii sai au derulat, in ultima perioada, eforturi remarcabile in special in ceea ce priveste actualizarea normei P118, care se afla in faza finala de aprobare. In continuare, Florin Popescu, presedinte al asociatiei AFP, se refera la problematica actuala legata de acest subiect si la perspectivele de sporire a caracteristicilor de siguranta la incendiu, aferente mediului construit din Romania.
- Cum caracterizati conjunctura actuala de pe piata produselor de securitate la incendiu (activa si pasiva)? Va rugam sa va referiti, la mediul specific de afaceri, la legislatie, oferta companiilor etc.
- Piata produselor care sa ofere protectie la foc sau sa previna aparitia unor dezastre este dinamica, in continua dezvoltare. In ultimii ani, am participat la evenimente in care mai multi producatori prezentau beneficiile unor dispozitive sau produse care sa ne ajute sa diminuam sau sa prevenim propagarea focului. Unele erau prezentate cu particularitati de superputere, altele pareau eficiente pentru spatii mici si incendii de intensitate moderata. Un lucru este clar: companiile mari si mici producatoare de materiale de constructii au inteles importanta securitatii la incendii in cladiri, pentru ca dincolo de beneficiile pe care le ofera un produs sau altul, fie ca este vorba despre eficienta energetica, durabilitate sau calitatea aerului, poate cel mai important lucru este protectia la foc. Evident, exista instalatii fixe automate de stins incendii, care au rolul de a detecta un focar de incendiu, de a da o alarma si de a-l stinge inca de la inceput sau, cel putin, de a-l acoperi pana la interventia pompierilor. Aici vorbim de solutii active si de situatii in care sursa incendiului este in interiorul cladirii. Dar exista situatii - si nu putine - in care sursa incendiilor este la exterior, iar cea mai rapida metoda de propagare a focului la exterior este pe fatade. Daca avem o fatada combustibila, incidenta unui dezastru de proportii este iminenta. Si aici intervin produsele care au o contributie pasiva la incendii sau limiteaza foarte mult propagarea focului pe fatade, pentru ca sunt incombustibile, nu ard. Dupa cum stiti, in ultimii ani s-a muncit intens la actualizarea normativului P118 privind securitatea la incendii in cladiri, iar lucrurile au fost mult imbunatatite in ceea ce priveste cladirile rezidentiale, scolile, spitalele, cladirile aglomerate sau hotelurile - aici unde exista probleme serioase. Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, arhitectii si proiectantii au inceput deja sa recomande solutii constructive care sa ofere nu doar eficienta energetica, dar si protectie la foc, si asta se vede deja in piata. Este, intr-un fel, o anticipare a prevederilor normativului, iar aici, daca imi permiteti o paralela, pot sa spun ca vorbim despre o contributie activa a partilor implicate.
- Care au fost masurile pe care le-ati implementat la nivelul asociatiei pentru a contracara disfunctionalitatile existente pe piata, in special cu privire la intarzierea adoptarii normativului P118?
- Asociatia pentru protectia impotriva incendiilor (AFP) a fost infiintata in anul 2020 si a venit ca un demers firesc al companiilor producatoare de materiale de constructii de a-si uni fortele pentru imbunatatirea legislatiei la foc. Aluprof System Romania, Alukönigstahl Romania, Protecons Consulting si Rockwool Romania au fost societatile fondatoare, apoi Eaton s-a alaturat ulterior, iar impreuna am oferit expertiza noastra in relatia cu autoritatile si decidentii politici atunci cand trebuiau clarificate unele aspecte tehnice. De partea noastra stau argumentele stiintifice, caracteristicile produselor noastre bazate pe zeci de ani de cercetare riguroasa si certificarile obtinute la autoritatile de standardizare. Astazi vorbim despre un document mult imbunatatit, actualizat cu realitatea din prezent, un document in care au fost introduse Euroclasele, in vigoare la nivelul UE inca din anul 2000. Clasele de reactie la foc, sau Euroclasele, sunt standardul european pentru evaluarea comportamentului materialelor de constructii in situatii de incendiu. Euroclasele au fost stabilite pentru a intelege la ce temperatura un material pe care il folosim in constructii se topeste sau arde, cand si cum se ajunge la un foc generalizat sau flashover. Intelegerea Euroclaselor este esentiala pentru oricine este proprietar de locuinta, contractor, investitor sau specialist in constructii: proiectant, specificator, inginer, constructor. Este important sa stie si sa inteleaga corect clasificarea materialelor de izolatie termica. De asemenea, normativul a fost mult imbunatatit cu privire la tipul de cladiri, regimul lor de inaltime si obligativitatea montarii materialelor incombustibile pe fatade. Au fost introduse paragrafe suplimentare cu privire la caile de evacuare a fumului sau prevederi clare pentru cladirile pe care se monteaza sisteme fotovoltaice. Din punctul meu de vedere, actualizarea normativului privind securitatea la incendii in cladiri vine "avant la lettre" la Directiva actualizata privind eficienta energetica in cladiri, care trebuie transpusa in legislatia nationala pana in luna mai 2026. Noul EPBD introduce prevederi foarte clare privind mandatul solar. Montarea sistemelor fotovoltaice este o masura eficienta pentru cresterea independentei energetice si decuplarea de la gazul din Est, dar este o actiune cu un anumit potential de risc atunci cand vorbim despre securitatea la incendii in cladiri. Din acest punct de vedere, noul P118, cu prevederi clare pentru materiale incombustibile in acoperis si pe fatade atunci cand avem panouri solare, are rolul de a pregati sectorul cladirilor si a le proteja impotriva unor evenimente nedorite. Cele doua documente sunt sinergice, complementare si este de apreciat ca au fost actualizate relativ in acelasi timp.
- Descrieti in mod succint obiectivele Asociatiei. Ce va propuneti pentru perioada urmatoare?
- Obiectivul major este de a extinde asociatia, prin aducerea de noi membri si construirea unor parteneriate nationale si chiar regionale. Rolul nostru este sa educam si sa consolidam mesajele despre importanta securitatii la incendii in cladiri si a materialelor incombustibile, dar si sa facilitam o implementare mai rapida a noilor norme. Cu toate actiunile noastre, trebuie sa remarc faptul ca pe piata exista inca suficient loc pentru a creste constientizarea pericolului la foc. Companiile producatoare deruleaza campanii de informare, la fel autoritatile sau Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta. Cu toate acestea, statistica pompierilor arata ca, in fiecare an, se inregistreaza circa 7.000 de incendii in locuinte, cu peste 1.000 de victime si cu un numar socant de decese. Numarul incendiilor in cladirile rezidentiale multietajate este si el in crestere, de la un an la altul. Rolul nostru este sa ii avertizam pe oameni, punand la dispozitia lor fapte si cifre reale, si sa ii educam cu privire la produsele din piata, comportamentul acestora la incendii si solutiile constructive pentru protectia la foc. Asadar, obiectivul este de a consolida mesajele privind protectia la foc in cladiri, mai ales in contextul unor politici publice clare si a unei finantari generoase pentru eficienta energetica.
In aceasta perioada, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene lanseaza o linie de apel pentru eficientizarea energetica a locuintelor individuale, cu un buget total de circa 540 milioane de euro. Romania are peste 9,6 milioane de locuinte, iar aproximativ 66% din populatia tarii traieste in cladiri unifamiliale (cele mai multe, case din mediul rural). In acelasi timp, conform celor mai recente date, trei din zece gospodarii, peste 2,3 milioane, se afla in situatie de saracie energetica in Romania, contribuind astfel la cele 34 de milioane din gospodariile din Uniunea Europeana care nu sunt in masura sa isi incalzeasca locuinta in mod adecvat. Programul MIPE vizeaza lucrari de anvelopare si eficientizare energetica pentru a se obtine economii de consum de minimum 30%. Mecanismul de implementare va avea doua axe: instalarea panourilor fotovoltaice pe cladiri rezidentiale unifamiliale si renovarea energetica a cladirilor rezidentiale unifamiliale apartinand persoanelor fizice. Un alt program este destinat unitatilor administrativ-teritoriale, pentru eficientizarea cladirilor cu cea mai slaba performanta energetica, cu un buget de 300 milioane de euro - program care completeaza programe similare dar cu finantare prin PNRR, fonduri de coeziune sau Autoritatea Fondului pentru Mediu. Atat proprietarii de locuinte individuale, cat si autoritatile centrale si locale, trebuie sa cunoasca toate beneficiile materialelor de izolatie termica si sa stie ca pe piata exista produse care ofera ceva in plus la eficienta energetica - nu ard si limiteaza propagarea focului! Un prim pas, este sa ajungem la performanta ca toti oamenii sa faca o distinctie clara intre incombustibil - care nu arde - si ignifug, care arde, doar ca se aprinde mai greu. Din pacate, confuzia persista uneori chiar si la nivelul media.
- Ce perspective de succes intrevedeti pe termen scurt si mediu, avand in vedere importanta obiectului de activitate?
- Succesul va fi al intregii societati, al proprietarilor de locuinte, al ocupantilor din cladirile de birouri, restaurante, hoteluri, al bolnavilor din spitale, al elevilor din scoli, studentilor din universitati etc., daca vom intelege clar politicile facute la Bruxelles sau Bucuresti in sectorul cladirilor. Pactul Green Deal aduce cu el ecologizarea (greenificarea) industriilor, infrastructurii, cladirilor etc. Greenificare inseamna consum mai mic de energie si emisii reduse de gaze cu efect de sera. Cladirile, din pacate, sunt mari consumatoare de energie si, prin efect de domino, mari poluatoare. Rezolvam o parte a problemei prin eficienta energetica si cresterea aportului de energie verde. Pentru cladiri, acest lucru se traduce in renovarea cladirilor si montarea sistemelor fotovoltaice. Noul EPBD spune ca toate cladirile noi ar trebui sa aiba emisii zero incepand din 2030. Cladirile noi ocupate sau detinute de autoritatile publice ar trebui sa aiba emisii zero incepand din 2028. In cazul cladirilor rezidentiale, tarile Uniunii Europene vor trebui sa aplice masuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel putin 16% pana in 2030 si minimum 20-22% pana in 2035. De asemenea, statele membre UE vor trebui sa renoveze 16% din cladirile nerezidentiale cu cele mai slabe performante energetice pana in 2030, respectiv 26% dintre acestea pana in 2033. Daca este posibil din punct de vedere tehnic si economic, tarile UE ar trebui sa introduca, treptat, utilizarea panourilor solare in cladirile publice si nerezidentiale, in functie de dimensiunea lor, si in toate cladirile rezidentiale noi pana in 2030. Daca trebuie sa renovam, haideti sa renovam cu materiale incombustibile care asigura protectie la foc. Daca trebuie sa montam panouri solare, haideti sa avem un strat protector care limiteaza propagarea focului. Aici poate ca ar trebui sa ne coalizam mai multi - producatori, decidenti, actori din societatea civila - pentru a-i ajuta pe pompieri, prin cresterea gradului de constientizare la nivelul publicului larg a pericolului la foc in cladiri, trebuie sa aducem aceasta tema pe agenda fiecarui roman. Avem mai multe proiecte ambitioase in asociatie si aici invit companiile, proiectantii, consultantii sau societatea civila sa ni se alature in aceasta cauza. Daca noul normativ va intra in vigoare asa cum a fost trimis spre notificare in TRIS, la Comisia Europeana, atunci Romania va putea spune ca are reglementari actualizate cu evolutia pietei si cu tehnologiile curente. Doar Marea Britanie, iesita din blocul comunitar, a elaborat o lege mai delimitativa, dupa tragedia de la Grenfell Tower, in care au murit 72 de persoane. Este bine ca punem pe piata un asemenea normativ, pentru a nu repeta greselile altora si pentru a evita posibile tragedii.
|