Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Iulie 2022
GRUNDFOS
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ANALIZA: Prognoza de crestere cu 15% pe piata sistemelor de izolatii, in acest an
ANALIZA: Prognoza de crestere cu 15% pe piata sistemelor de izolatii, in acest an
Producatori & Furnizori Publicat de Elena Icleanu 02 Nov 2021 06:34
Piata sistemelor de izolatii din Romania, termo si hidro, evaluata la circa 300 de milioane de euro anual, isi mentine tendinta de crestere inregistrata in ultimii ani. Evolutia va fi generata atat organic, datorita cererii venite din domeniul constructiilor de cladiri, dar si valoric, ca urmare a majorarii generale a preturilor materialelor de constructii. Dezvoltarea pietei rezidentiale si investitiile anuntate de autoritati in infrastructurile de sanatate si educatie vor sustine cererea din domeniu pe termen mediu si lung. Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), numarul de autorizatii de construire eliberate pentru cladiri rezidentiale in primele opt luni ale acestui an au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2020, in timp ce datele referitoare la constructiile noi indica o majorare de 9,2%, in aceeasi perioada, cu un avans de circa 20% la constructiile rezidentiale, care confirma aceasta tendinta. De asemenea, au fost stabilite tinte clare la nivel national privind Renovation Wave, in timp ce prin PNRR sunt prevazute alocari totale de 2,2 miliarde euro pentru renovarea cladirilor.
Potrivit datelor din domeniu, livrarile de sisteme pentru termoizolatii din Romania se apropie de un nivel anual de 8 milioane de metri cubi, volum corespunzator unei valori de circa 250 de milioane de euro, din care circa 80 de milioane de euro reprezinta segmentul de vata minerala si circa 100 de milioane de euro livrarile de polistiren expandat, principalele materiale utilizate pentru izolarea cladirilor. Estimarile pentru anul 2021 vizeaza o crestere de aproximativ 15% pe piata de termoizolatii. Cererea vine, in primul rand, dinspre dezvoltatori, pentru lucrari la cladirile rezidentiale, comerciale si industriale, dar in ultima perioada producatorii au remarcat si o crestere a comenzilor venite din zona publica, de la administratii locale si primarii.
Ca segmentare a pietei, polistirenul ramane in topul livrarilor, in special datorita utilizarii la scara larga a acestuia in sectorul de constructii. Vata minerala (bazaltica si de sticla) se situeaza pe locul al doilea ca volum al livrarilor nationale, aceste produse fiind utilizate cu precadere pentru termoizolarea cladirilor de birouri, a celor comerciale si industriale. In ultima perioada, datorita cresterii preocuparilor pentru protectia la incendiu, produsele din vata minerala bazaltica au inceput sa fie incluse si in lucrarile de reabilitare termica a blocurilor de locuinte.
Potentialul de crestere a pietei locale de termoizolatii ramane, in continuare, foarte mare. Potrivit producatorilor, in Europa capacitatile de productie a vatei bazaltice sunt limitate si marii competitori vor incerca sa castige mai mult din produsele cu valoare adaugata mare. In prezent, cea mai importanta piata pentru vata bazaltica si polistiren extrudat (XPS) o reprezinta constructiile nerezidentiale, iar pentru vata de sticla si polistiren expandat (EPS) - cladirile rezidentiale. In viitor insa, principala cerere va proveni din sectorul reabilitarii termice a locuintelor.
Avand in vedere directivele pentru constructiile eficiente energetic (obligativitatea construirii de cladiri nZEB din 2021) si atentia tot mai mare pe care dezvoltatorii, constructorii si beneficiarii o acorda crearii unor spatii sigure, confortabile si durabile cu ajutorul produselor si solutiilor inovatoare care contribuie la obtinerea diferitelor cerinte constructive (confort termic, acustic, eficienta energetica, rezistenta la foc, durabilitate etc.), perspectivele sunt optimiste la nivelul intregii piete a termoizolatiilor.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMAUTODESKVideoConfAC-iulTERAPLAST
ROCKWOOL 196
TOP-500-CONTRACTORS
A aparut editia
MAI 2022!
 
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
hilti
FRONTALE
Acvatot 2019
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
BMI_Icopal
rigips
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
CELCO 2020
strabag nivel 1
MAKITA
hidroplasto
viarom

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere