ANALIZA: Situatie favorabila in acest an pentru industria chimica din UE |
Producatori & Furnizori Publicat de Cosmin Dincu 29 Mar 2017 15:27 |
![]() Predictiile bazate pe activitatea curenta indica, astfel, faptul ca situatia specifica industriei chimice din UE reflecta perspective mult mai favorabile decat in trecutul apropiat, incepand cu primul trimestru din 2017, desi ritmul de redresare economica ramane, inca, eterogen. Astfel, perspectivele pe termen scurt, reiterate inclusiv de Comisia Europeana, sunt promitatoare, iar managerii marilor companii din industrie sunt optimisti cu privire la evolutia cererii. Mai mult, potrivit IFO World Economic Survey (WES), o analiza complexa citata de CEFIC, in trimestrul intai din 2017, climatul economic mondial a continuat sa se imbunatateasca. Indicatorul respectiv a crescut, astfel, la +2,6 puncte-balanta, de la -1,2 puncte in cercetarea anterioara. Declaratiile expertilor cu privire la situatia economica actuala nu au mai fost asa de nefavorabile ca in octombrie-decembrie 2016, iar asteptarile sunt mai clare, intrucat denota o recuperare moderata a economiei globale.
In fine, dar nu in ultimul rand, cele mai recente date confirma o stabilizare a fortei de munca din industria chimica a UE (+0,5% fata de 2015), cu toate ca numarul angajatilor se afla si in continuare sub pragul consemnat ante-criza. Astfel, circa 1,7 milioane de persoane lucreaza actualmente in mod direct in industria chimica din tarile comunitare.
***
Analiza indicatorilor industriei chimice nu include si tendintele specifice sectorului farmaceutic, considerat a fi un domeniu distinct si se refera cu precadere la produsele ce sunt utilizate pe piata de constructii si pe cea auto. Raportul CEFIC - organizatie reprezentativa pe plan european, fondata in anul 1972 si care are 29.000 de companii afiliate, cu aproape 1,2 milioane de angajati, ce genereaza 14,2% din productia mondiala de chimicale - se bazeaza pe datele publicate cu o frecventa lunara de biroul Eurostat privind productia de substante chimice, comertul, preturile si vanzarile totale, precum si pe alti indici, cum ar fi cei cuprinsi in cercetarile periodice ale IFO, Comisiei Europene etc. Pentru informatii suplimentare, www.cefic.org
|