Agenda Constructiilor
Marti, 16 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Producatori & Furnizori - ELIS PAVAJE: Investitie de 13 milioane de euro pentru cresterea productiei
ELIS PAVAJE: Investitie de 13 milioane de euro pentru cresterea productiei
Producatori & Furnizori Publicat de Ovidiu Stefanescu 16 Iul 2024 06:25
Elis Pavaje este, in prezent, la 33 de ani de la fondarea sa, unul dintre cei mai importanti furnizori de pavele activi pe piata nationala a materialelor de constructii, avand o capacitate de productie de 23.000 mp/zi, realizata in cadrul a cinci fabrici din Petresti (Alba), Stoenesti (Prahova), Secuienii Noi (Neamt), Vintu de Jos (Alba) si Arad. Recent, compania a demarat un nou proiect de investitii, de 13 milioane de euro, ce prevede extinderea fabricii de la Stoenesti. Pentru a contura o imagine obiectiva a companiei, in continuare sunt prezentate opiniile celor doi asociati - Vasile Gota si Emil Elisiu Gota.

- Cum au evoluat vanzarile de elemente prefabricate mici (pavele, borduri, rigole) in 2023? 
Vasile Gota: Elis Pavaje ramane lider de piata si domina pe toate segmentele prefabricatelor de beton de mici dimensiuni, indiferent daca este vorba despre pavele si dale, de borduri sau de rigole. Compania detine 26,3% din piata romaneasca de pavele, dale, borduri, rigole si boltari de beton, cu o usoara crestere fata de anul anterior, potrivit raportului pentru 2023 al Neomar, companie specializata in studii si analize in domeniul constructiilor si al materialelor de constructii. Elis Pavaje a dominat piata si anul trecut, pe toate segmentele prefabricatelor de beton de mici dimensiuni, fie ca este vorba de pavele si dale, de borduri, produse din beton pentru gradina sau de rigole. Rezultatul este cu atat mai imbucurator cu cat piata romaneasca de profil este foarte competitiva, cu peste 30 de companii care ofera o gama bogata de produse prefabricate din beton.
 
- Ce tipuri de produse din oferta companiei au fost preferate de clienti? 
Emil Elisiu Gota: Constatam o crestere a interesului pentru categoria de produse din gama premium, ceea ce demonstreaza ca romanii apreciaza tot mai mult raportul pret-calitate oferit de Elis Pavaje. Dupa pandemie, interesul pentru amenajari complexe, atat din punct de vedere functional, cat si estetic, a crescut considerabil. Preferinta romanilor pentru pavele cu mixuri de nuante sau finisaje diferite este tot mai vizibila. In acelasi timp, am inregistrat o crestere semnificativa la categoria prefabricate din beton pentru garduri, focare, jardiniere si banci. Acestea corespund si nevoilor estetice ale clientilor nostri, care au la dispozitie o gama variata de unde pot alege, astfel incat sa-si amenajeze curtile si terasele asa cum isi doresc din punct de vedere functional si vizual.
 
- Care sunt premisele de dezvoltare pentru acest sector, in 2024?
Vasile Gota: Potrivit studiului Neomar mentionat anterior, piata pentru anul trecut a fost estimata la 202,3 milioane de euro, reprezentand o crestere de circa 20 de milioane de euro fata de anul anterior. Observam o crestere a interesului romanilor pentru reconstructie si renovare, in detrimentul constructiilor noi. Factori precum preocuparile ecologice, costurile in crestere ale materialelor de constructie si disponibilitatea redusa a terenurilor in zonele urbane contribuie la aceasta schimbare. Cu toate acestea, ne asteptam la o evolutie favorabila si anul acesta, potrivit datelor pe care le detinem pana la aceasta ora. Cererea pentru produse de pavaj de inalta calitate este de asemenea in crestere, pe masura ce tot mai multi clienti constientizeaza importanta calitatii si durabilitatii in amenajarile exterioare. O tendinta semnificativa este interesul tot mai mare pentru produse sustenabile si prietenoase cu mediul. Elis Pavaje investeste constant in tehnologii si materiale ecologice, ceea ce ne pozitioneaza favorabil pe piata viitorului. Continuam sa investim in inovatie si tehnologie pentru a imbunatati produsele noastre. Acest lucru ne ajuta sa ne mentinem pozitia de lider de piata si, asa cum aratam anterior, sa atragem noi segmente de clienti, din segmentele rezidential si industrial. Urmarim, de asemenea, retehnologizarea sau extinderea cu noi facilitati de productie si crearea de parteneriate strategice care sa ne ajute sa ajungem la un numar mai mare de clienti.
 
- Ce evolutie valorica au avut afacerile companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
Emil Elisiu Gota: Am incheiat anul 2023 cu o evolutie buna pe zona de pavele si dale (+16%) si o crestere inclusiv pe segmentul premium. Cifra de afaceri a Elis Pavaje a fost, anul trecut, de peste 620 de milioane de lei , cu o crestere semnificativa provenind din servicii. Anul 2024 a inceput mai greu pentru compania noastra, dar am recuperat parcurs. Am bugetat o crestere de 10% pentru acest an. 
 
- Ce provocari sunt in industria prefabricatelor mici din beton, in acest moment? 
Vasile Gota: Provocarile cu care ne confruntam sunt aceleasi cu care se confrunta toate industriile din Romania. Din pacate, principala problema este identificarea fortei de munca calificate. Prin urmare, apelam si noi, ca si in alte domenii, la angajati adusi din alte tari. O alta provocare este legata de blocajul din piata materialelor pentru constructii, cauzat de scaderea puterii de cumparare a consumatorilor, piata imobiliara fiind semnificativ afectata. 
Criza energetica declansata in anul 2021, resimtita puternic incepand cu anul 2022, a cauzat involutii economice atat la nivel mondial, cat si national, care au condus la cresterea semnificativa a costurilor de productie si implicit a contractarii cererii in piata materialelor pentru constructii. Majorarile de costuri au fost determinate de ascensiunea preturilor la nivel international si national pentru gaz natural, energie electrica si combustibil, care au cauzat la randul lor majorari in lant pentru toate produsele.

- Care sunt cele mai importante proiecte pentru care ati livrat produse anul trecut si la ce proiecte participati in prezent? 
Emil Elisiu Gota: Elis Pavaje este implicata in proiectul Transapuseana, pe loturile 1 si 2, o sosea spectaculoasa, care traverseaza Muntii Apuseni, oferind peisaje de vis calatorilor. Este cea mai mare investitie pe un drum judetean din Romania, cu o valoare totala a proiectului de peste 73 de milioane de euro, proiect in mare parte finantat din fonduri europene. De asemenea, suntem implicati in proiectele Cugir Mobilitate, planul de mobilitate urbana durabila a orasului Cugir, si Alba Mobilitate, cu acelasi profil. In fine, am participat la reamenajarea zonelor centrale ale oraselor Orastie si Deva. Implicarea in aceste proiecte, nu doar pentru livrare de produse ci si in calitate de antreprenor general, vine in concordanta cu dedicarea noastra fata de calitate si modernizare, dar si in relatie echilibrata cu mediul si cu natura, inclusiv in orase.

- Care sunt cele mai noi produse incluse in oferta companiei si ce noutati aduc acestea pe piata? 
Emil Elisiu Gota: Cel mai nou produs al nostru este reprezentat de pavelele de format 40x10 cm, intr-o gama variata de culori, care ofera atat functionalitate, cat si versatilitate in realizarea de proiecte rezidentiale si industriale. In scurt timp, vom lansa noi produse cu finisaje mecanice deosebite, dar despre ele vom vorbi la timpul respectiv.
 
- Ce obiective aveti in perioada urmatoare? 
Emil Elisiu Gota: Principalul proiect spre care ne indreptam atentia este extinderea fabricii noastre de la Stoenesti, din judetul Prahova, pentru a face fata cererii in crestere din zona de sud a tarii. Investitia este de 13 milioane de euro si provine din reinvestirea profitului, dar si din credite bancare. Fabrica Elis Pavaje de la Stoenesti este cea de-a doua fabrica din cele cinci detinute de companie si a fost construita in 2007. Avand acum o suprafata de 5 ha, fabrica se va extinde cu inca 4 ha. 
Capacitatea de productie a acesteia se va dubla, urmand sa ajunga la 10.000 mp de pavele/zi. De asemenea, urmeaza a se monta utilaje pentru productia de rigole si elemente de canalizare. Impactul pozitiv al extinderii fabricii va fi resimtit si in numarul de angajati. In prezent, aici lucreaza 60 de salariati, iar dupa extindere, numarul total de persoane care va lucra va fi de 120. In prezent, compania are un numar total de 845 salariati. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
siniat
theda mar
MAKITA
SIGM
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CDS
viarom
BogArt
rigips
strabag nivel 1
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
ness project
Arduro
Acvatot 2019
EDIT-Structural
concelex
noark
leviatan
SSAB

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander