Dan Sucu: Programul de guvernare nu vorbeste despre reducerea impozitarii muncii |
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 19 Iun 2023 12:27 |
Programele guvernamentale vizand investitiile, cresterea productivitatii si a valorii adaugate in economie sunt necesare uneori, dar alteori statul trebuie sa lase companiile si antreprenorii sa-si faca treaba fara sa-i incurce, afirma presedintele Confederatiei Patronale Concordia, Dan Sucu.
"Sprijinim abordarea din noul program de guvernare centrata pe investitii, cresterea productivitatii si a valorii adaugate in economie. Suntem de acord ca uneori sunt necesare programe guvernamentale in acest sens, dar alteori tot ce trebuie sa faca statul este sa lase companiile si antreprenorii sa-si faca treaba fara sa-i incurce, adica mai putina birocratie, mai multa predictibilitate, un aparat de stat eficient, justitie rapida si corecta, autoritati de control si reglementare care sa nu-si depaseasca atributiile, infrastructura publica pusa la punct", a subliniat Sucu in declaratia cu privire la programul de guvernare, transmisa, vineri, AGERPRES.
El a subliniat ca programul de guvernare puncteaza ca este esential sa ne uitam la forta de munca, dar a semnalat ca trebuie lucrat la disponibilitatea ei, locala sau din afara tarii, precum si la competentele care vor creste competitivitatea firmelor.
"Programul nu vorbeste si despre reducerea impozitarii muncii, un lucru pe care l-am cerut in repetate randuri. De-a lungul timpului ni s-a precizat mereu ca pentru a putea scadea impozitarea muncii trebuie crescuta impozitarea capitalului, dar nu au urmat clarificari sau ipoteze de lucru care sa fie discutate. Inainte de a ne pune problema impozitarii suplimentare a capitalului, ne-am dori o verificare a eficientei cu care sunt cheltuiti banii pe care ii platim deja", a explicat Dan Sucu.
Acesta mai atrage atentia ca Educatia a devenit recent un punct focal pentru publicul larg si pentru politicieni, insa trebuie vazut cum li se asigura romanilor "educatia de care au nevoie in secolul XXI".
Presedintele Concordia mentioneaza ca reformele fiscale de amplitudine nu sunt abordate in programul de guvernare, fiind astfel neclar daca noul Guvern nu si le propune sau a preferat sa nu deschida acum subiectul.
"Nu dorim ca astfel de masuri sa fie luate prin ordonante de urgenta, ci in urma unor discutii asezate, mai ales ca Ministerul Finantelor a publicat si recentul raport al Bancii Mondiale despre sistemul fiscal romanesc. Avem si o serie de obligatii asumate prin PNRR. Cel mai mult, insa, avem nevoie de predictibilitate, si nu este o vorba goala", a mai spus Sucu.
In ceea ce priveste salariile si veniturile, el precizeaza ca membrii confederatiei impartasesc obiectivul cresterii veniturilor cetatenilor tarii.
"Unele zone ale tarii au ajuns deja la media europeana sau chiar au depasit-o, altele au ramas inca foarte sarace, iar aici este nevoie de infrastructura publica si investitii private. Bunastarea nu va veni niciodata doar dintr-un instrument de politica sociala sau fiscala", a punctat Dan Sucu.
Acesta a adaugat ca organizatia patronala apreciaza dorinta Guvernului de a reduce deficitul balantei comerciale si de a creste volumul exporturilor.
"Suntem aici sa propunem solutii despre cum se poate face asta. Ambitia de a adera la OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica n.r) cat mai repede este un obiectiv important pentru economia romaneasca, pentru ca a fi membru in acest club exclusivist al marilor puteri economice ale lumii ne ofera garantia ca vom fi mai vizibili in fata investitorilor, mai prezenti in conversatiile cu miza mare", a mai spus Dan Sucu. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|