Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Punct de vedere - Nicusor Dan: Proiectul Codului urbanismului legalizeaza hotia in constructii
Nicusor Dan: Proiectul Codului urbanismului legalizeaza hotia in constructii Imprimare Email
Punct de vedere Publicat de Stelian DINCA 27 Iun 2023 11:35
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, sustine ca proiectul Codului urbanismului "legalizeaza hotia" si face apel la liderii coalitiei, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, sa priveasca "cu responsabilitate" acest act normativ.
Proiectul urmeaza sa fie dezbatut marti in Comisia de administratie a Camerei Deputatilor, iar miercuri in plen.
"Este un text care preia toata legislatia anterioara in materia urbanismului si constructiilor. Acesta este un lucru foarte bun. Din pacate, el contine la influenta politica niste chestiuni extrem de nocive. In primul rand, se pierde din regimul de protectie al mai multor spatii verzi si, in al doilea rand, exista niste prevederi care afecteaza principiul legalitatii, in sensul ca autorizatii de construire emise in baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanta raman in vigoare. Tehnic, in cuvinte mai putine, se legalizeaza hotia din urbanism si constructii. Vreau sa fac un apel catre liderii coalitiei, domnul Ciolacu si domnul Ciuca, sa priveasca cu responsabilitate acest proiect de lege pentru ca de el depinde modul in care vor arata orasele si satele din Romania in viitor", a transmis Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa.
El a adaugat, facand referire la o declaratie a premierului Marcel Ciolacu, ca multi dintre romanii care au plecat in strainatate nu au mai suportat nedreptatea.
"Nu au mai suportat ca autoritatile sa-i protejeze pe smecheri si nu au mai suportat ca Parlamentul sa dea legi pentru smecheri. Domnule Marcel Ciolacu, daca doriti ca romanii plecati din Romania sa se intoarca, nu mai dati legi pentru smecheri, asa cum este proiectul de Cod al urbanismului", a afirmat edilul.
Primarul general al Capitalei si-a exprimat speranta ca deputatii PNL vor trata cu responsabilitate acest proiect de lege.
Nicusor Dan a prezentat mai multe PUZ-uri, mentionand ca legislatia actuala este corecta in ceea ce priveste spatiile verzi. In opinia sa, prin prevederile propuse in prezent, spatiile verzi sunt in pericol, in contextul in care proiectul nu face distinctie intre spatiile verzi prevazute ca atare in documentatiile de urbanism si spatiile verzi amenajate in fapt. El a dat ca exemplu Cartierul Floreasca unde pe spatiile verzi dintre blocuri au aparut in jur de 30 de cladiri, "cu incalcarea legii".
El a criticat si eliminarea prevederii referitoare la asigurarea a 20 de mp de spatiu verde la introducerea terenurilor in intravilan si la refunctionalizarea zonelor cu alte functiuni.
"A treia chestiune legata tot de spatii verzi. In Legea 24/2007 a spatiilor verzi urbane exista o sanctiune pentru schimbarea destinatiei unui spatiu verde, care este proportionala cu numarul de metri patrati a caror destinatie este schimbata. In proiectul de Cod al urbanismului aceasta prevedere este modificata pentru o amenda care este unitara indiferent de suprafata de teren pe care o schimbi si care este intre 50.000 si 500.000 lei, indiferent de suprafata, ceea ce inseamna conform Ordonantei 2 a contraventiilor ca sanctiunea pentru cineva care schimba destinatia unui spatiu verde si care plateste jumatate din minim in primele 15 zile este de 25.000 lei", a explicat primarul general al Capitalei.
Nicusor Dan a aratat ca o alta problema vizeaza principiul legalitatii. "In opinia mea, cea mai grava. Daca un PUZ este anulat si daca in intervalul in care acest PUZ a fost in vigoare in baza lui se emite o autorizatie de construire si autorizatia de construire nu este contestata inainte sa fie anulat PUZ, aceasta, prin efectul legii, ramane in vigoare", a indicat el.
Edilul-sef nu este de acord nici cu prevederea conform careia un PUZ nu poate fi contestat decat in 5 ani de la momentul emiterii sale.
De asemenea, el a criticat prevederile referitoare la relatia dintre Primaria Capitalei si primariile de sector in ceea ce priveste emiterea de documentatii de urbanism si emiterea de autorizatii de construire, in special pentru retele. "In esenta, se doreste ca Planurile Urbanistice Zonale sa nu mai fie votate de Consiliul General si sa fie votate de Consiliile locale ale sectoarelor", a mai explicat Nicusor Dan.
Primarul general al Capitalei a transmis Parlamentului mai multe amendamente la proiectul Codului administrativ.
 
Camera Deputatilor a amanat votul pentru CATUC
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, saluta decizia Camerei Deputatilor privind amanarea votului la Codul Urbanismului pana in septembrie, mentionand ca in acest fel va exista timp pentru o dezbatere serioasa.
Primarul general se declara impresionat de reactia profesionistilor, a societatii civile si a tuturor celor care "au luat atitudine" pe acest subiect.
"Amanarea de azi ne da timp tuturor sa dezbatem serios proiectul de care depinde dezvoltarea viitoare a localitatilor din Romania. Ma bucur ca liderii coalitiei, domnii Ciolacu si Ciuca, au inteles ingrijorarea societatii si au decis amanarea votului", scrie Nicusor Dan, pe Facebook.
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, precizeaza ca intentiona sa participe marti, la Parlament, la dezbaterile privind Codul Amenajarii Teritoriului. Alaturi de ea, la sedinta, urma sa fie prezente mai multe organizatii civice.
"In aceasta comisie trebuia dezbatut un document de 600 pagini si alte 700 pagini de propuneri de modificare. Sedinta de maine s-a anulat si propunerile toxice PNL PSD nu mai sunt supuse dezbaterii pana in septembrie. Pana atunci noi vom fi cu ochii pe ei. Felicitari cetatenilor vigilenti si tuturor celor care inca mai lupta pentru o natiune demna", a scris Clotilde Armand, pe Facebook.
Duminica, in cadrul unei conferinte de presa, Nicusor Dan a declarat ca proiectul Codului urbanismului "legalizeaza hotia" si a facut apel la liderii coalitiei, Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, sa priveasca "cu responsabilitate" acest act normativ.
"In primul rand, se pierde din regimul de protectie al mai multor spatii verzi si, in al doilea rand, exista niste prevederi care afecteaza principiul legalitatii, in sensul ca autorizatii de construire emise in baza unor PUZ-uri care sunt declarate nelegale de instanta raman in vigoare. Tehnic, in cuvinte mai putine, se legalizeaza hotia din urbanism si constructii", a transmis Nicusor Dan.
Totodata, Ordinul Arhitectilor din Romania si-a exprimat luni "dezacordul ferm fata de prevederile de tip derogare si dereglementare si fata de cele care contravin interesului public" general.
"Legislatia actuala in domeniul urbanismului acorda posibilitatea initiatorilor de planuri urbanistice zonale sa creasca cu 20% indicatorii urbanistici reglementati prin documentatii de nivel superior. Nu exista justificari si nu au fost prezentate argumente pentru a creste la 30% acest grad de variabilitate deja existent, asa cum se propune prin proiectul de lege. (...) Fata de prevederile legale deja laxe, amendamentele propuse recent in Parlament ar duce acest fenomen nociv al derogarii pe noi culmi, urmarind sa elimine interdictia - existenta atat in legislatia actuala, cat si in proiectul de lege (30) - a initierii de documentatii de urbanism pentru intrarea in legalitate a unor constructii ridicate fara autorizatie sau cu nerespectarea autorizatiei. Adica derogarea totala: cel care nu doreste sa construiasca respectand prevederile regulamentului este asigurat ca le poate modifica ulterior", a precizat OAR. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
SIGM
rigips
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
DRS
Acvatot 2019
strabag nivel 1
leviatan
AED
quadratum
theda mar
GEWISS
BogArt
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
concelex
Ubitech
SSAB
konsent
EURO BUILD
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<