Agenda Constructiilor
Marti, 23 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Sustenabilitate - HFHR: Peste 5.100 de locuinte construite sau reabilitate, in trei decenii de activitate
HFHR: Peste 5.100 de locuinte construite sau reabilitate, in trei decenii de activitate
Sustenabilitate & CSR Publicat de Ovidiu Stefanescu 06 Mar 2023 06:25
Habitat for Humanity este o organizatie non-profit fondata in 1976 in SUA si prezenta, actualmente, in 70 de tari de pe intregul mapamond. Misiunea sa globala este aceea de a eradica locuirea precara si de a ajuta comunitatile vulnerabile sa depaseasca lipsa cronica a locuintelor decente si accesibile. In Romania, Habitat for Humanity construieste locuinte decente pentru familii cu venituri reduse si ridica de la zero sau reabiliteaza centre de utilitate publica ce deservesc comunitati vulnerabile. De asemenea, organizatia locala deruleaza programe de preventie si raspuns la dezastre naturale, precum si de advocacy in domeniul locuirii sociale. Obiectivul principal declarat de Habitat for Humanity este acela de a construi o lume in care toti oamenii sa aiba posibilitatea de a locui in mod decent. Din anul 1996 pana in prezent, organizatia a ajutat peste 100.000 de romani fie prin programele de locuire, fie prin cele de dezvoltare a comunitatilor vulnerabile, construind de la zero si reabilitand mai bine de 5.100 de locuinte, cu ajutorul a peste 43.000 de voluntari.
 
Accesul cat mai multor oameni la conditii decente de viata - o prioritate absoluta
Misiunea Habitat for Humanity Romania este aceea de a aduce oamenii impreuna pentru a construi case, comunitati si speranta. Valorile organizatiei sunt reprezentate de: siguranta unei locuinte, acces la locuire accesibila, promovarea demnitatii, sustinerea dezvoltarii durabile, incurajarea dragostei si a unei griji mai mari fata de semeni. Activitatea reprezentantei nationale este structurata in patru mari programe. Primul dintre acestea se refera la locuirea accesibila. Practic, Habitat for Humanity Romania construieste si reabiliteaza locuinte, in parteneriat cu familii cu venituri reduse. Proiectele se desfasoara fie traditional, pe o perioada de timp mai lunga, fie in ritm accelerat, cand sunt construite mai multe locuinte in doar cinci zile, cu ajutorul voluntarilor.
 
 
Cel de-al doilea program este numit Comunitati sustenabile si presupune cladirea de comunitati mai puternice alaturi de voluntari, in zone vulnerabile din Romania. De-a lungul anilor, au fost construite sau reabilitate centre educationale, centre pentru situatii de urgenta sau de integrare sociala si profesionala, scoli etc. - toate in parteneriat cu autoritatile locale, companii si organizatii non-guvernamentale. Cea de-a treia directie este preventia si raspunsul la dezastre naturale. Mii de familii raman de multe ori fara adapost in urma unor dezastre naturale, precum inundatii, cutremure, incendii si alunecari de teren. De-a lungul timpului, Habitat for Humanity Romania a intervenit pentru consolidarea capacitatii de raspuns a comunitatilor la situatii de urgenta, prin reabilitarea locuintelor distruse si, de multe ori, prin construirea de la zero a acestora. In fine, programele de advocacy vizeaza interactiunea cu autoritatile locale si centrale ce au atributii in realizarea politicilor de locuire, urbanism si voluntariat. Organizatia depune eforturi pentru a schimba politicile din zona de locuire sociala, pentru a oferi acces cat mai multor oameni la conditii de trai decente.
 
Proiecte majore pentru atingerea obiectivelor organizatiei
In prezent, Habitat for Humanity Romania este implicata intr-o serie de proiecte importante, dintre care pot fi aminitite:
1. Cantina pentru Centrul Educational Bufkids
In anul 2020, organizatia a inaugurat Centrul Educational Bufkids, construit in doi ani, cu ajutorul partenerilor si al voluntarilor. Centrul functioneaza ca un afterschool si deserveste doua scoli din zonele Flamanzeni si Buciumeni - cartiere defavorizate din Buftea, unde, din cauza nivelului scazut de trai, riscul abandonului scolar in randul copiilor este foarte ridicat. Aproximativ 50 de copii din medii defavorizate beneficiaza astfel de ajutor dupa scoala. In ianuarie 2022, au fost incepute lucrarile la a doua cladire (Corpul B), care va fi compusa din bucatarie si cantina. Acolo se vor pregati si servi in fiecare zi mese calde pentru beneficiarii Centrului Educational Bufkids. Cantina va fi finalizata in 2023.
 
2. New Homes Berceni
In 2021 au fost incheiate lucrarile la primul cvadruplex (complex format din patru apartamente) din localitatea Berceni - Prahova, pentru a muta patru familii vulnerabile in primele lor locuinte decente, chiar in ajunul sarbatorilor de iarna. In 2022, au continuat, alaturi de voluntari, lucrarile la cel de-al doilea cvadruplex pentru alte patru familii din comunitate, care au nevoie urgenta de o locuinta sigura. Acesta a fost finalizat la inceputul anului 2023 si tot acest an vor incepe lucrarile la cvadruplexul cu numarul trei.
 
 
3. New Homes Moinesti
In prezent, Habitat for Humanity Romania construieste un cvadruplex in localitatea Moinesti -
Bacau, pentru patru familii vulnerabile. Scopul proiectului este de a creste accesul comunitatii la locuire decenta. In trecut, a fost realizat un cartier intreg de locuinte in Moinesti, iar organizatia continua sa sprijine mai multe zone defavorizate din judetul Bacau. In 2022, au fost continuate lucrarile cu ajutorul voluntarilor (in cea mai mare parte, veniti prin programul international GV), urmand sa fie finalizate la inceputul anului in curs.
 
4. Dam verde binelui - SOS Satele Copiilor
Dupa ce in 2021 SOS Satele Copiilor a fost transformat in prima comunitate sociala care isi produce singura energia verde, prin instalarea panourilor fotovoltaice in curtea satului din Bucuresti, in 2022 a inceput etapa a doua a proiectului, prin reabilitarea si eficientizarea energetica a unei cladiri (Clubul Copiilor) cu ajutorul voluntarilor. In ultimii sapte ani, de la inceputul programului de eficientizare, SOS Satele Copiilor a facut economii de aproximativ 150.000 euro la facturile de energie - bani care au fost directionati in programele de ingrijire a copiilor.
 
 
5. Un adapost sigur departe de casa - Ucraina
In zorii zilei de 24 februarie, Rusia a invadat Ucraina. Primele familii au trecut granita chiar in acea zi, lasand in urma oameni dragi si locul pe care il numesc "acasa". In urmatoarele ore, numarul refugiatilor a crescut, iar Romania trebuia sa raspunda rapid cu solutii la cele mai urgente nevoi ale lor. Habitat for Humanity Romania si-a mobilizat toate resursele intr-un timp-record, pentru a acorda sprijinul necesar in respectiva situatie de criza. Organizatia si-a propus interventii sustenabile, astfel incat a oferit cazare pe termen scurt si mediu, persoanelor care aveau nevoie de adapost sigur. Daca in primele luni solutiile au fost orientate spre identificarea familiilor care aveau nevoie de cazare provizorie, in prezent atentia se focalizeaza pe locuirea pe termen mediu si lung.
 
Roberto Patrascoiu, director national Habitat for Humanity Romania: "«Inima, mainile si vocile noastre» nu este doar o expresie pe care noua la Habitat for Humanity Romania ne place sa o spunem frecvent. Este un lucru in care credem foarte mult si care semnifica puterea pe care voluntarii si partenerii nostri o au pentru a schimba lumea in care traiesc. Si asta se intampla cand construiesc pe santier, dar si cand spun povestea noastra mai departe si dau dovada de multa generozitate. Daca ar exista un manual de schimbat lumea impreuna, cel mai simplu si usor de urmat ar avea la baza 3 actiuni: Vorbeste! Voluntariaza! Daruieste!"
 
Cum pot contribui persoanele individuale:
1. Prin trimiterea unui SMS cu textul "HABITAT" la numarul 8845 pentru a dona 2 euro lunar;
 
Cum pot contribui companiile:
Pentru informatii suplimentare, www.habitat.ro
 
 
HOPE BUILD 2022 - proiect de construire accelerata si voluntariat
Douasprezece locuinte noi, construite in timp-record
Hope Build este un proiect de construire accelerata si voluntariat, unde mai multe locuinte sunt ridicate in doar cinci zile, de luni pana vineri, cu ajutorul voluntarilor.
In 2022, la prima editie a proiectului, au fost construite douasprezece locuinte de la zero, in doua comunitati din tara (localitatile Poduri - Bacau si Cumpana - Constanta).
"Am fost #hopebuilders pentru a veni in ajutorul familiilor care traiesc in conditii improprii si pentru a trage un semnal de alarma asupra nevoii de locuire decenta din Romania. La proiect au venit atunci sa dea o mana de ajutor atat voluntari locali, aflati pentru prima data pe un santier sau dintre cei care se intorc in fiecare an cu acelasi entuziasm, cat si angajati ai companiilor partenere in proiect. Cei mai multi dintre acestia nu au avut nicio experienta in constructii, insa au manifestat dorinta de a invata", afirma membrii Habitat for Humanity Romania.
Atelierele au fost coordonate si supravegheate tot timpul de echipa de suport, formata din specialisti in constructii, pentru ca lucrarile sa fie executate in mod corect.
La Hope Build, familiile care beneficiaza de constructii lucreaza alaturi de voluntari pe santier. Se formeaza prietenii de-o viata, iar oamenii se intorc acasa cu amintiri de neuitat, povesti si abilitati noi.
In 2023, la editia a doua a proiectului, Habitat for Humanity isi propune sa construiasca alte zece locuinte, in doua comunitati vulnerabile din Romania.
Principalii parteneri sunt fundatia Hilti, grupul Hilti si angajatii sai din Europa.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
siniat
concelex
rigips
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
MAKITA
ness project
quadratum
noark
viarom
CDS
EDIT-Structural
Ubitech
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander