Sindicate: Romania nu a inlocuit capacitatile de productie a energiei scoase din uz |
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 19 Ian 2022 13:05 |
Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" si de Federatia Nationala Mine Energie subliniaza ca energia din surse regenerabile trebuie sa fie complementara energiei din carbune si din surse nucleare, nu sa o inlocuiasca.
"Explozia preturilor la energie este explicata de politicieni si analisti in tot felul de moduri, aproape toti legand-o de cresterea preturilor la nivel european. Nimeni nu pune insa punctul pe i, nimeni nu spune cauza reala care a facut posibile aceste facturi: lipsa de energie. Intre 2008-2022 s-au inchis zeci de capacitati de productie fara sa se puna nimic in loc. Sau daca s-a pus, s-a pus altfel de energie. S-a inchis energia pe carbune, care functioneaza in baza curbei de sarcina si s-a pus in loc energie regenerabila, pe care o ai sau nu, in functie de vant si soare”.
Spre deosebire de statele UE, Romania nu a inlocuit capacitatile scoase din uz, cu toate ca este unul din cei mai mici poluatori europeni.
"Politicienii, in frunte cu presedintele, si-au trecut in programe combaterea schimbarilor climatice. La fel in toata Europa.
Doar ca spre deosebire de UE, noi nu am luat niciun fel de masuri de inlocuire a capacitatilor scoase din uz. Romania este unul dintre cei mai mici poluatori europeni. In 2017 redusese deja cu aproape 50% emisiile de GES (gaze cu efect de sera), depasind cu mult tinta de 20% pana in 2020 lansata de UE. Contributia Romaniei la poluarea cu CO2 este de circa 2%, cu circa 100 mii tone pe an. Mai bine ca noi stau doar Finlanda si Estonia. Poluam de 10 ori mai putin ca Germania, de 7,4 ori mai putin decat Franta, de 4,5 ori mai putin decat Polonia, la nivel statal", arata cele doua organizatii sindicale.
"Vedem zilnic comentatori de televiziune sau ministri nepriceputi care vorbesc de inlocuirea carbunelui cu energie regenerabila. Este ca si cum ai spune ca unui bolnav nu-i mai dai mancare, ii dai in schimb mai multa apa. Ele sunt complementare, se invata la scoala. Doar carbunele si energia nucleara functioneaza si noaptea si fara vant si la -20 de grade si pe seceta. Cu 26% energie regenerabila am ajuns sa fim inaintea Germaniei (18,7%), Italiei (20,5%), Frantei (19,1)%, Ungariei (12.8%), Greciei (16%). Iar Italia si Grecia au 300 de zile cu soare pe an, fata de 170 in Romania", se mentioneaza in comunicat.
Cele doua sindicate solicita implicarea imediata a Guvernului si a CSAT pentru stoparea acestei crize false si anchetarea celor vinovati de situatia in care romanii platesc cel mai scump curent si gaz din Europa.
"Cerem justitiei sa se autosesizeze dupa ce membri ai guvernului au declarat ca se fura banii romanilor cu factura", se precizeaza in comunicat.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Electricitate "UNIVERS" si Federatia Nationala Mine Energie sunt federatii reprezentative la nivel de sector de activitate "Energie, Petrol, Gaze si Minerit Energetic", care reprezinta peste 80% din salariatii ce lucreaza in unitatile de producere a energiei electrice si termice din Romania.
|