Agenda Constructiilor
Duminica, 21 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - DOKA estimeaza o stabilizare a afacerilor din Romania la 24 milioane euro, in 2024
DOKA estimeaza o stabilizare a afacerilor din Romania la 24 milioane euro, in 2024
Utilaje & Echipamente Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Iul 2024 06:25
Doka Romania, lider al pietei locale de schele, sisteme de cofrare si echipamente pentru santier, a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 120 de milioane de lei (24 milioane de euro), in crestere cu 4% fata de nivelul din 2022. Desi anul 2024 a inceput destul de slab pentru sectorul de constructii, cu impact asupra afacerilor din domeniu, tendinta este de crestere in ceea ce priveste volumul lucrarilor, context in care Gheorghe Cristian George, directorul de vanzari al companiei, estimeaza ca businessul Doka Romania se va situa la un nivel similar celui din 2023. "In acest moment, suntem in grafic in ceea ce priveste evolutia vanzarilor din actualul exercitiu financiar", a precizat Gheorghe Cristian George.
In 2023, Doka a aniversat 25 de ani de prezenta pe piata din Romania, perioada in care a livrat solutii de cofrare la peste 14.000 de proiecte de diferite dimensiuni: de la componente de cofraj oferite pentru executia de case unifamiliale la proiecte complexe precum cladiri de birouri, ansambluri rezidentiale de referinta, podul peste Mures de la Arad (premiera nationala a metodei de executie) sau chiar Catedrala Mantuirii Neamului. Mai pot fi mentionate proiectele de pe principalele sectoare de autostrada din Romania: piloni inclinati cu inaltimi de peste 80 de metri, esafodaje pentru incarcari mari care sa sustina elementele prefabricate.
 
 
- Care sunt principalele tendinte in domeniul sistemelor de cofrare si schele, din punct de vedere tehnic (al sigurantei)?
- Ca in orice alt domeniu de activitate, inclusiv in sectorul constructiilor tendinta generala este spre digitalizare. In acest sens, ne bucuram sa fim primii care ofera posibilitatea de achizitii online de cofraje si accesorii. Astfel, clientii vor putea sa-si aleaga materialele necesare oricand, de oriunde, din doar cateva clicuri. O alta tendinta este aceea de integrare a senzorilor si noilor tehnologii in sistemele de cofrare. Cu ajutorul noilor solutii de la Doka, se poate realiza o verticalizare perfecta a elementelor de cofraj (DokaXact), se poate monitoriza evolutia rezistentei betonului (Concremote), presiunea din cofraj (DokaXact Pressure) si multe altele. Toate aceste masuratori si determinari se realizeaza in timp real, fapt ce ajuta la optimizarea proceselor de executie. Nivelul general al sigurantei in santier a cunoscut o crestere in ultimii ani, insa se observa o stagnare in acest moment. Sunt proiecte in care se cer plase de protectie (Doka XCF), protectii perimetrale (DokaXP), platforme de preluare a materialelor si chiar Doka FreeFalcon. Dar, inca mai observam santiere (putine, ce-i drept) care nu au buget alocat pentru asa ceva. Ar trebui pus un accent mai mare pe acest aspect, insa nu toti beneficiarii si constructorii reusesc sa aloce resurse financiare suficiente pentru partea de siguranta in santier.
 
 
- Ce tip de sistem a inregistrat cele mai multe cereri in ultimele 12 luni?
- Pe langa produsele de cofrare uzuale, pentru pereti si planseu, au fost destul de mult solicitate sistemele de sustinere pentru incarcari mari. Cu sistemul Doka UniKit am reusit pana in prezent sa satisfacem toate cererile pe acest segment de lucrari. Este vorba despre o solutie versatila, cu posibilitate de preluare a incarcarilor de pana la 1.000 kN, superioara majoritatii sistemelor utilizate in acest moment.
In 2024, strict din punct de vedere al cofrajelor, proiectele de infrastructura sunt in continua crestere. Sunt, de asemenea, si destule proiecte edilitare aflate in curs de derulare, context in care estimam ca solicitarile pentru echipamente dedicate vor creste, in perioada care urmeaza.
In plus, ne bucuram ca in doar un an de la introducerea schelei modulare Ringlock in Romania, am reusit sa o livram in proiecte din cele mai diverse: de la simple turnuri de acces si schela de armatura, la proiecte de reabilitare de poduri sau alte structuri cu geometrie complexa. Gestionam, in acest moment, peste 500 de tone de schela, cu potentialul de a creste acest volum, intrucat exista suficienta cerere pe acest segment.
 
 
- Care sunt obiectivele stabilite de managementul firmei pentru perioada 2024-2030?
- Pentru perioada urmatoare, ne planificam implementarea cat mai accelerata a noilor tehnologii, care sa ii ajute pe partenerii nostri in eficientizarea proceselor de executie. In ceea ce priveste sistemele de cofrare, ne straduim sa oferim, in continuare, produse de calitate, cu eficienta de utilizare crescuta. Exista o oarecare criza de forta de munca in acest moment, cauzata inclusiv de volumul mare de lucrari. Prin sistemele de cofrare si serviciile digitale, incercam sa ne sustinem partenerii, prin optimizarea proceselor de executie si reducerea numarului de utilizatori necesari pentru manevrarea sistemelor Doka de cofrare.
 
 
- Ce provocari sesizati in acest domeniu in prezent? Care considerati ca sunt oportunitatile din domeniu?
- Marile provocari le constituie instabilitatea pietei constructiilor si criza fortei de munca in general. In ceea ce priveste oportunitatile, in acest moment, principalele proiecte sunt in partea de infrastructura rutiera si feroviara, precum si in sectorul edilitar. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
MAKITA
SIGM
viarom
siniat
BogArt
theda mar
EDIT-Structural
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
konsent
leviatan
Ubitech
Arduro
CDS
ERBASU CONSTRUCT
noark
Acvatot 2019
quadratum
SSAB
rigips
ness project

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander