KLEEMANN LIFT RO: Piata locala a ascensoarelor va stagna pe termen scurt |
Utilaje & Echipamente Publicat de Adrian Agachi 21 Iun 2013 08:34 |
Grupul Kleemann este unul dintre competitorii importanti care activeaza pe piata ascensoarelor la nivel global, consemnand, in 2012, o cifra de afaceri de 92,3 milioane de euro. Subsidiara locala, Kleemann Lift Ro, este prezenta pe plan autohton inca din anul 2006, fiind renumita pentru performantele tehnice deosebite ale unitatilor comercializate. In pofida stagnarii pietei de profil, filiala a inregistrat o evolutie optima, datorata implementarii cu succes a strategiei de adaptare la mediul economic dificil din ultimii ani.
Interviu cu Julius Athanasiadis, director general Kleeman Lift Ro.
- Care a fost cifra de afaceri in 2012 si ce previzionati pentru anul in curs?
- Anul trecut am consemnat venituri de 2,5 milioane de euro, corespunzatoare comercializarii a 200 de ascensoare. Pentru 2013 estimam o sporire de circa 20% a veniturilor, pana la 3 milioane de euro si, de asemenea, o majorare a numarului de ascensoare vandute, pana la aproximativ 230 de unitati. Volumul lucrarilor de constructii este, insa, in scadere, context in care piata ascensoarelor va stagna in acest an la nivelul consemnat in 2012, respectiv la aproximativ 1.000 de unitati. Ponderea principala va fi detinuta de lifturile electrice, in detrimentul celor hidraulice.
- Ce cota de piata detineti in acest moment in Romania?
- Estimam ca, de vreme ce piata de profil insumeaza aproximativ 1.000 de unitati comercializate anual, iar compania noastra a reusit sa vanda 200 de ascensoare in 2012, cota proprie se situeaza intre 15% si 20%. Compania noastra are in oferta toate tipurile de ascensoare, dar segmentul unde suntem lideri atat pe piata locala, cat si pe plan mondial este cel al unitatilor hidraulice, cu toate ca in ultimul deceniu cererea pentru acestea a scazut, clientii orientandu-se preponderent spre cele electrice.
- Ce ne puteti spune despre activitatea de service/intretinere pe piata de profil?
- Modernizarea ascensoarelor treneaza din cauza lipsei de finantare, deoarece majoritatea unitatilor se regasesc in blocuri vechi, locuite de persoane in varsta, ce nu au posibilitatea efectuarii investitiilor pentru imbunatatirea lor. De regula, singurele modificari se fac la panou si la butoane, adica la partea electronica, ce se defecteaza mai repede. Exista si un proiect de lege in momentul de fata, prin care autoritatile doresc sa implementeze reabilitarea obligatorie a ascensoarelor mai vechi de 20 de ani, insa costurile trebuie suportate de stat si de asociatiile de proprietari. Mai mult decat atat, majoritatea lifturilor ar trebui inlocuite complet, ceea ce ingreuneaza mult activitatea in aceasta directie.
- Mentionati cateva proiecte majore pentru care ati furnizat ascensoare recent.
- Am colaborat la constructia sediului Piraeus Bank in Piata Victoriei, unde am livrat un triplex (trei ascensoare), cu o viteza de deplasare de 2,5 m/s. La Primaria Municipiului Bucuresti, am furnizat, de asemenea, un triplex, cu o viteza de 2 m/s. Totodata, am modernizat doua ascensoare de 10 tone, unul de 3 tone si altul de 2 tone la Teatrul National din Bucuresti. Am livrat 35 de ascensoare hidraulice pentru mai multe blocuri de locuinte construite prin ANL si patru unitati panoramice la Universitatea din Craiova. Practic, personalizam toate ascensoarele pe care le livram, asigurand clientilor posibilitatea de a alege dintr-un spectru larg de optiuni.
|