Agenda Constructiilor
Duminica, 28 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - TERRATEST "infige" 600 de piloti forati pentru fundatia salii polivalente Brasov
TERRATEST "infige" 600 de piloti forati pentru fundatia salii polivalente Brasov
Info-Santiere Publicat de Stelian DINCA 31 Ian 2023 13:21
Compania Nationala de Investitii - cea care asigura, in cea mai mare parte, finantarea proiectului de construire a ,,Complexului Multifunctional - Sala Polivalenta, municipiul Brasov” - a convocat o sedinta de management a proiectului, la care au participat reprezentanti ai Primariei Brasov, ai constructorului, ai proiectantului si ai firmei care asigura dirigentia de santier.
Scopul acestei intalniri a fost analiza stadiului executiei lucrarilor, inclusiv stabilirea etapelor urmatoare, in conformitate cu programul de executie a lucrarilor, pentru a se diminua riscul intarzierilor.
Primaria Brasov, care asigura o parte a costurilor de realizare a acestei sali si care este beneficiarul final al investitiei, a fost reprezentata de primarul Allen Coliban.
,,Dragi brasoveni, avem informatii actualizate de la santierul viitoarei Sali Polivalente, unde ne-am intalnit astazi cu reprezentantii finantatorului, Compania Nationala de Investitii, precum si cu proiectantul, constructorul si cu dirigintele de santier, pentru a discuta despre progresul acestor lucrari. Suntem in faza in care s-au redus foarte multe dintre necunoscutele legate de teren - pentru ca terenul pe care se edifica aceasta constructie este un teren sensibil, cu o panza freatica acida - drept pentru care cei 1.800 de piloti forati au necesitat o analiza in detaliu pentru fiecare parte in care acestia vor fi amplasati. Avem aproximativ o treime deja executati, in curand vor incepe lucrarile si la partea de fundatii pe acesti piloti forati. Ceea ce e important de stiut este ca, din punctul de vedere al neprevazutului, foarte multe dintre riscuri au fost deja solutionate, calendarul este respectat, iar in perioada urmatoare vom vedea si lucrarile de la suprafata”, a precizat primarul Allen Coliban.
Conform reprezentantilor firmei de constructii, pana in acest moment s-au realizat lucrari de terasare, care au insemnat aproximativ 20.000 de m.c. de excavare si turnare a unui strat de 75 de cm de piatra sparta si balast, pe o suprafata de 17.000 de m.p. Au fost turnati 646 de piloti forati cu diametre intre 500 si 600 de mm si cu o lungime de pana la 14 metri. In total, vor fi forati 1.875 de piloti, la o adancime maxima de 21,5 metri.
Dupa sedinta de astazi urmeaza ca proiectantul sa prezinte in cateva zile o actualizare a solutiilor pentru acesti piloti, avand in vedere ca in anumite zone s-a constatat ca structura terenului este diferita de zonele in care s-a realizat studiul geotehnic initial. In acelasi timp, si aciditatea apei din panza freatica este mai mare decat se estimase initial.
Dupa primirea noilor solutii, va continua forarea pilotilor, media fiind de 40 pe zi. Avand in vedere ca se utilizeaza betoane aditivate pentru sezonul rece, daca temperaturile nu vor cobori sub -10 grade timp de mai multe zile, lucrarile pot continua si in aceasta perioada.
Conform estimarilor, in aproximativ 30 de zile ar trebui sa inceapa lucrarile pentru fundatia salii: sapatura, montarea armaturii si turnarea betoanelor.
Durata de construire a salii este de 36 de luni de la data ordinului de incepere a lucrarilor, respectiv din 16 septembrie 2022.
Valoarea lucrarilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperita de CNI; Primaria Brasov va suporta 3,5% din cheltuieli.
Lucrarile sunt realizate, in urma licitatiei organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistrita), Electrogrup S.A. (Cluj) si Energosteel ART SRL (Brasov), impreuna cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia - tert, avand ca si subcontractanti: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.
Sala este construita pe terenul fostului stadion municipal si, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, in conditiile unei utilizari flexibile, fiind destinata competitiilor sportive, concertelor, conferintelor, congreselor, activitatilor culturale, cu respectarea normelor in domeniu, care sa permita omologarea ei la standarde nationale si internationale si care sa asigure organizarea unei mari varietati de competitii.
In cadrul Salii polivalente se va realiza si o sala de incalzire, care este de asemenea dotata cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultand un numar total de 11.211 locuri. pentru public in intreg complexul.
Descrierea functionala
Constructia salii polivalente va permite desfasurarea urmatoarelor activitati:
- sporturi (arena principala si spatii anexe): tenis de camp, tenis de masa, baschet, handbal, fotbal in sala, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism usor (in sala), gimnastica, tir sportiv, haltere, scrima, karate, judo, aikido etc., posibile datorita modularitatii si mobilitatii suprafetei de joc si a spatiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseala din parchet, demontabil, multisport, agrementata FIBA. Pentru competitiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseala demontabila din PVC.
- evenimente culturale: concerte de scena, dans sportiv, competitii internationale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunari religioase, etc
Constructia va fi organizata functional pe patru niveluri:
Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizeaza accesul in incinta de joc a salii de sport, a salii de incalzire si la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La acelasi nivel sunt caile de acces la zonele VIP, presa si administratie, conectate cu parcarile special rezervate si separate de caile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artisti. Aditional, se gasesc spatii tehnice, de depozitare, adapost de protectie civila, depozite pentru deseuri si de aprovizionare pentru serviciile publice.
Parterul este nivelul unde se realizeaza accesul publicului in cladire, cu spatii comerciale de inchiriat si servicii de bar, acces la grupuri sanitare si distributia pe verticala a spectatorilor pe cele 8 grupe de scari, pana la etajul 1.
Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, avand spatii pentru grupuri sanitare si doua zone cu logii pentru acces in exterior, iar la cota +3.30 se afla patru sali de conferinte - doua de 129 locuri si doua de 60 locuri - avand ca spatii anexa baruri, garderobe si grupuri sanitare. In zona sudica se regasesc spatii tehnice si o zona de bucatarie care deserveste restaurantul de la etajul urmator.
Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atat publicului, cat si persoanelor VIP si presei, acestea din urma beneficiind de o zona cu acces separat, care este deservita de bar, restaurant si terasa adiacenta unei zone inierbate, necirculabile, aflata peste sala secundara. Atasata zonei de alimentatie se afla zona de bucatarie, cu spatii de depozitare si spatii tehnice.
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
siniat
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
MAKITA
ness project
rigips
Ubitech
viarom
CDS
quadratum
concelex
EDIT-Structural
leviatan
noark

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander