Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - APAIR: Razboiul din Ucraina poate provoca o noua criza pe piata imobiliara
APAIR: Razboiul din Ucraina poate provoca o noua criza pe piata imobiliara
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 22 Mar 2022 12:42
Sectorul rezidential din Romania a inregistrat o crestere a pretului mediu / mp de 16% in anul 2021, iar debutul acestui an arata ca trendul este in continuare de ascensiune. Acest trend era sustinut atat de cererea marita de case si apartamente, dar si de preturile in crestere pentru materialele de constructii si terenuri. Razboiul declansat in Ucraina ar putea duce la o scadere a sectorului imobiliar? Va fi aceasta similara cu cea de la debutul crizei din 2008?
Preturile terenurilor potrivite pentru dezvoltatorii imobiliari erau intr-o crestere accelerata la finalul lui 2021 si inceputul acestui an, cu un avans de 20-30% fata de perioada similara a anului trecut. De asemenea, costurile au crescut cu 20-25% in constructii anul trecut, la materiale preturile marindu-se cu 50%.
„Impredictibilitatea a atins cote maxime, influentand profund piata. In aceasta perioada de razboi in Ucraina, asistam la o scadere temporara a cererii si intentiei de cumparare. Este posibil sa avem parte din nou de inceputul unui nou ciclu imobiliar, intocmai celui din 2008, declansat de inceputul unei noi crize economice. Cei care cunosc cu adevarat ciclurile imobiliare stiau oricum ca acesta urma sa se declanseze in anii urmatori (1-4 ani). La 14 ani de la declansarea crizei imobiliare din 2008, care a constituit inceputul unui ciclu imobiliar, este posibil sa ne aflam acum la inceputul unuia nou", explica Dr. Vlad Gheorghiu, REALTOR si consultant imobiliar, membru APAIR (Asociatia Profesionala a Agentilor Imobiliari din Romania), afiliat NAR (National Association of Realtors din SUA).
Avertismentul consultantului imobiliar vine in contextul in care anul trecut s-a inregistrat cea mai mare crestere a preturilor din sectorul imobiliar de dupa anul 2015, fiind segmente cu mariri si de peste 16%. In ceea ce priveste precedenta perioada de scadere a sectorului imobiliar din Romania, amintim faptul ca in perioada iulie 2008 - mai 2009 pretul caselor din Romania a scazut cu 40%, iar in tot ciclul de scadere a pietei (2008-2014) acesta s-a contractat cu 50%.
„Declansarea razboiului in Ucraina si declansarea sanctiunilor asupra Rusiei au dus deja la majorarea fara precedent a preturilor la cereale, gaze naturale, energie electrica, materii prime etc. Domeniul imobiliar este interconectat si dependent de toate aceste fenomene, asadar cu siguranta nu are cum sa nu fie afectat. Pe termen scurt, cel mai probabil va scadea cererea si intentia de cumparare. De fapt, pot chiar sa confirm deja ca in urma discutiilor cu mai multi colegi, sunt multe tranzactii care erau programate sa se finalizeze in aceasta perioada si care, fie s-au amanat pana la finalizarea razboiului si lamurirea situatiei, fie s-au anulat cu totul", spune Dr. Vlad Gheorghiu, consultant imobiliar REALTOR.
Scaderea cererii ar putea fi facilitata si de cresterea costurilor pentru creditele bancare. Luna trecuta, Banca Nationala a Romaniei a crescut dobanda de politica monetara de la 2% la 2,5%, care a devenit dubla fata de cea din perioada similara a anului trecut (1,25%). Practic, aceasta decizie se poate traduce si printr-o acordare mai grea a creditelor si printr-un cost crescut al acestora.
Consultantul spune ca este posibil sa vedem scaderi ale preturilor pentru casele particularilor in scurt timp, dar si ale dezvoltatorilor imobiliari care au o rata mare a profitului si care au interesul sa tina vanzarile la un nivel ridicat. El este de parere ca exista si un efect benefic al acestui razboi. Acesta poate accelera piata de tehnologii sustenabile (pompe de caldura, panouri solare, termoizolatii mai performante ale imobilelor etc), astfel ca noile dezvoltari imobiliare vor fi din ce in ce mai independente energetic.
„Sa fie acesta inceputul unei noi crize imobiliare? Sincer, nu stiu daca poate sa garanteze cineva asa ceva, eu personal nu am acel «glob de cristal», nu stiu unde se va reechilibra piata, dar cred totodata ca, datorita contextului actual, este foarte posibil", explica Dr. Vlad Gheorghiu.
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
Arduro
AED
MAKITA
quadratum
BogArt
ELECTROGRUP
theda mar
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
CDS
EDIT-Structural
SSAB
VEGO
concelex
GEWISS
SIGM
konsent
rigips
DRS
noark
leviatan
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<