Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - ACUE: Deteriorarea situatiei companiilor de energie va afecta investitiile din sector
ACUE: Deteriorarea situatiei companiilor de energie va afecta investitiile din sector
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 20 Ian 2022 11:36
In contextul cresterii semnificative a preturilor pe piata angro de energie, companiile membre ale Federatiei ACUE au declarat inca de anul trecut ca sprijina decizia statului de a ajuta populatia si industria prin masuri de compensare si plafonare pentru facturile la energie.
Initiativa de a chema jucatorii din piata de energie electrica si de gaze naturale la consultari este salutara, in scopul de a discuta si agrea un mecanism corect cu impact imediat in sustinerea consumatorilor.
“Credem ca solutia propusa ieri de catre reprezentantii Guvernului este adecvata si raspunde provocarilor impuse de evolutia costurilor cu energia, pentru sezonul rece. Tot ce ne dorim este un cadru de reglementare clar, in timp util, care sa permita o implementare rapida si unitara. De asemenea, am solicitat ca masurile avute in vedere sa fie echitabile pentru toti actorii implicati in piata de energie si sa nu conduca la acumularea unor costuri suplimentare pentru furnizorii care finanteaza in avans schema de sprijin.” Dana Daraban, director executiv ACUE
Companiile de furnizare a energiei electrice si gazelor naturale (membre in Federatia ACUE) aplica prevederile Legii 259/2021 privind compensarea si plafonarea si emit facturi care cuprind calculul compensarii si/sau al plafonarii de la caz la caz, conform prevederilor legale.
Toate companiile membre in Federatia ACUE se vor conforma masurilor dispuse de autoritati pentru eventualele situatii nedorite care au intervenit in implementarea mecanismului de plafonare si compensare.
“Legile si regulamentele aplicabile sectorului nostru sunt vitale pentru activitatea noastra. Ne asumam responsabilitatea situatiilor care tin de noi. Regretam eventualele intarzieri in aplicarea mecanismului de plafonare si compensare in vigoare, insa avem nevoie de un cadru clar cu termen de implementare rezonabil pentru a evita orice erori care pot aparea din cauze materiale, tehnice sau din cauza timpului necesar pentru adaptarea sistemelor de facturare.” Dana Daraban, director executiv Federatia ACUE
Eventualele intarzieri in facturare au fost anticipate si anuntate transparent de furnizori atat partenerilor de dialog institutional, cat si clientilor.
Asteptam cu interes proiectul de OUG care ajusteaza schema de sprijin ca sa putem analiza detaliile legate de implementare si salutam decizia autoritatilor de a colabora strans cu industria pentru o implementare optima.
Federatia ACUE s-a implicat activ si a depus eforturi sustinute pentru clarificarea rolului activitatii de furnizare pe lantul de aprovizionare, pentru promovarea unor masuri adecvate si optimizarea interventiilor la nivelul legislatiei primare si secundare.
Furnizorul de energie cumpara ceea ce este disponibil pe piata angro si o vinde clientilor directi (casnici si non-casnici). Furnizorii nu sunt cauza cresterii pretului la energie din aceasta perioada si consideram binevenita deschiderea exprimata de autoritati pentru a discuta si identifica solutii durabile pentru piata si un pachet de masuri pe termen mediu, care ar putea fi adoptat incepand cu luna aprilie 2022.
Recomandarile Federatiei ACUE sunt in linie cu solutiile identificate de Comisia Europeana pentru a permite statelor membre sa mentina preturile la energie la un nivel suportabil.
“Ne dorim un dialog real cu autoritatile nationale. Consultarea si implicarea partilor interesate reprezinta garantia unor decizii bazate pe date concrete care sa ofere solutii reale pentru provocarile din piata de energie.” Dana Daraban, director executiv ACUE
Intr-un moment de criza severa, accentuarea riscurilor prin reglementari ad-hoc, fara evaluari si consultari reale - poate avea un efect imediat asupra capacitatii companiilor de a mai asigura in conditii optime aprovizionarea cu energie pentru consumatorul final.
Mai mult, pe termen mediu si lung, deteriorarea situatiei financiare a furnizorilor si distribuitorilor de energie se va reflecta in blocarea investitiilor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGhiltiSISECAMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
Ubitech
concelex
ness project
Arduro
ELECTROGRUP
theda mar
konsent
AED
strabag nivel 1
SIGM
rigips
viarom
MAKITA
CDS
leviatan
quadratum
VEGO
noark
SSAB
Acvatot 2019
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<