Agenda Constructiilor
Vineri, 01 Decembrie 2023
Liebher
Home - Stiri - Actualitatea interna - AEI: Cresterea cu 60% a pretului gazului la iarna nu este cel mai pesimist scenariu
AEI: Cresterea cu 60% a pretului gazului la iarna nu este cel mai pesimist scenariu
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 18 Aug 2022 09:56
Pretul gazelor naturale a atins un nou prag record pe bursa din Olanda, 251 euro/MWh, desi in Europa temperatura medie a aerului este de 25 grade Celsius. Preturile gazelor si implicit ale electricitatii vor atinge in aceasta iarna, valori nemaiintalnite.
Anul trecut cresterea pretului gazelor naturale a inceput in luna iulie, urmare a reducerii livrarii de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligatiilor contractuale pe termen lung si a unor probleme tehnice. Aceasta situatie a determinat o crestere a pretului gazelor cu 463% fata de pretul maxim inregistrat inaintea inceperii conflictului din Ucraina. Istoria se repeta anul acesta. Reducerea livrarilor de gaze spre tari din Europa, va aduce preturi la gaze in iarna, care nu au mai existat vreodata pentru acest produs.
Exista doua prognoze in spatiul public, care arata ca este posibil ca pretul gazelor tranzactionate pe bursa sa creasca cu 44% – 60% in iarna 2022-2023. Desi aceste valori sunt ametitoare, nu reprezinta scenariul cel mai pesimist posbil al cresterii pretului la gaze in aceasta iarna .
In martie 2022, in cadrul dezbateriilor privind OUG de Plafonare a pretului la gaze si energie electrica afirmam ”Conform proiectului de OUG pretul gazelor naturale vandute de producatori se stabileste la 150 lei/MWh pentru gazele care se vor achizitiona pentru populatie si de 250 lei/MWh pentru gazelle care se vor achizitiona pentru consumatorii producatorii de energie termica. Aceasta situatie va determina, exact cum s-a intamplat in cazul OUG 114, o explozie a pretului la gaze pentru consumatorii non casnici care consuma mai mult de 50.000 MWh/an. Respectiv acesti consumatori vor achita aproape toate gazele din import in urmatorul an (cca. 80%), dar si diferenta intre pretul de piata si pretul plafonat pentru gazele din productie interna, adica consumatorii industriali vor achita un pret de minim 1000 lei/MWh. Apreciez ca majoritatea consumatorilor industriali care consuma mai mult de 50.000 MWh/an vor falimenta.”
Consumul de gaze a scazut conform datelor INS in primele 6 luni ale acestui an cu 8,5% la gazele naturale si cu 3,7% la energie electrica fata de consumul din anul trecut. Asta in conditiile in care multi dintre consumatori aveau preturile de anul trecut in contracte, valabile pana in lunile iulie – septembrie anul acesta si doar dupa aceasta perioada impactul preturilor mari din present se va reflecta in activitatea companiilor. La sfarsitul anului 2022, urmare a restragerii activitatii unor companii, in special din randul celor care consuma peste 50.000 MWh, este posibil sa inregistram o scadere a consumului annual la gaze cu pana la 15% (valoare la care ne am angajat sa facem economii la gaze).
Tot in martie 2022, atrageam atentia ca plafonarea pretului la energie, va determina un cost pentru bugetul de stat al ”carui procent raportat la PIB va fi mai mare decat procentul alocat invatamantului (3,7% din PIB)” . Autoritatile anunta acum ca a estimat ca ponderea din PIB care trebuie sa acopere costurile cu plafonarea pretului se ridica la 3%. Avand in vedere ca Romania va fi dependenta in aceasta iarna de gaze din import, dar si de cantitati de energie electrica din import, si luand in considerare evolutia de pe bursele de gaze din Europa a pretului, apreciem ca in fapt sunt necesari peste 4% din PIB pentru a acoperii aceste plati catre furnizorii din energie si gaze.
Pana in momentul de fata am jucat ”bambilici” cu furnizorii si asta s-a putut pentru ca inca nu am intrat in iarna si cantitatile de gaz si energie vandute sunt mici. In momentul in care aceste cantitati vor devenii semnificative, furnizorii nu vor mai putea face pe agentii de imprumut din umbra ai statului (bancile nu vor mai finanta furnizorii datorita riscului ridicat pe care acestia il prezinta) si probabilitatea blocajului financiar pe piata gazelor si a energiei va fi iminent. Bucuria statului ca protejeaza consumatorii cu banii altora este aproape de se incheia si continuarea acestui joc pericliteaza siguranta aprovizionarii cu gaze.
Situatia actuala asa cum se poate observa era mai mult decat predictibila, insa incapatanarea autoritatilor de a aplica schema plafonarii, doar pentru ca se facea temporar pe banii altora decat banii statului, ne aduce in situatia de a necesita luarea de masuri dure acum la intrarea in iarna. Din pacate intr-o perioada de vara, in care consumul era mic si in care se puteau aplica Masuri Energetice, cu care oamenii sa intre in iarna 2022-2023, la un nivel suportabil, nu au fost luate, si ne gasim, din nou, la inceputul iernii, sa venim sa experimentam pe spinarera oamenilor – masuri in energie la fel ca in anul 2021.
 
*** Analiza realizata de Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta (AEI).
 
ALLBIMhiltiALLBIMVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
romania fara hospice
TOP-500-CONTRACTORS
Editia OCTOMBRIE 2023!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 178 (Octombrie 2023)
 

Autentificare

GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
viarom
leviatan
theda mar
leviatan
MAKITA
FRONTALE
rigips
BALTIC
grundfos
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
CDS

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
BA 2023
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
Piata de Constructii 2014
TOP500 Atreprenori de Constructii 2023
PIATA de TAMPLARIE Analiza 2021-2022 & Perspective 2023-2027 (TOP500)
TOP500 Producatori de Tamplarie 2023

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu